News

Localitatea din România care a rămas fără apă. Oamenii sunt nevoiţi să-şi umple găleţile de la o cisternă adusă la primărie

Momente grele pentru sătenii din comuna Cucuteni, județul Iași. Din cauza secetei, ei sunt nevoiți să se alimenteze cu apă potabilă de la o cisternă reumplută zilnic de autoritățile locale.
13.07.2022 | 14:19
Localitatea din Romania care a ramas fara apa Oamenii sunt nevoiti sasi umple galetile de la o cisterna adusa la primarie
Localnicii din Cucuteni trebuie să meargă zilnic la cisterna amplasată în curtea primăriei. Foto: captură Digi24
ADVERTISEMENT

Cu doar câteva găleți de apă, oamenii reușesc să aibă apă de băut, pentru prepare mâncării sau pentru spălatul rufelor. Grădinile acestora sunt uscate din cauza de secetei și o altă problemă cauzată de lipsa apei este legată de igiena personală.

România este grav afectată de secetă

Comuna Cucuteni are câteva mii de locuitori, cărora nu le vine să creadă că nu mai au apă în fântâni. Astfel, în curtea primăriei ajunge în fiecare zi o cisternă plină cu apă potabilă.

ADVERTISEMENT

Acolo vin localnicii cu sticle și găleți pentru a face plinul. Ramona Dumitru este una dintre femeile care se chinuie zilnic din cauza acestei situații.

Ea are copii care, printre altele, au nevoie de haine curate. ”Este foarte dificil. Ne este greu. Avem copii și trebuie să spălăm. Iau apă pentru mâncare și pentru spălat rufele.

ADVERTISEMENT

Este foarte greu. Degeaba avem mașini de spălat dacă nu avem apă. Așa spălăm la mână. Apa la robinet nu curge, iar multe fântâni din sat au secat”, a declarat Ramona Dumitru pentru reporterii Digi24.

Când se va reveni la situația dinaintea secetei

La rândul său, primarul comunei Cucuteni, Pamfilică Brânză, a declarat că foarte puțini localnici mai au apă în fântâni, dar nu foarte multă. Nivelul scade în fiecare zi toridă.

ADVERTISEMENT

Având în vedere că e secată (n.r. – o fântână), am scos lanțul, am scos tot, ca să nu fie problemă cu copiii. A scăzut la maximum. A scăzut cam cu 70% nivelul apelor din fântâni.

Altele au secat de tot, altele mai au ceva, dar oricum apă nu este”, a declarate edilul .Autoritățile locale au transmis că pentru refacerea rezervelor de apă este nevoie de mai mulți ani.

ADVERTISEMENT

Chiar și așa, totul depinde de capriciile naturii. Spre exemplu, pentru o refacere mai rapidă a rezervei de apă este nevoie de o iarnă bogată în ninsori. De altfel, din cauza secetei din mai multe județe, fermierii au cerut sprijinul guvernului.

ADVERTISEMENT
Tags: