Life

Locul din România care a renăscut. E considerat o bijuterie a țării, iar turiștii pot ajunge din nou aici, în această toamnă

Un loc din România a renăscut. E considerat o bijuterie a țării, iar turiștii îl vor putea admira și vizita chiar din această toamnă.
13.09.2023 | 07:33
Locul din Romania care a renascut E considerat o bijuterie a tarii iar turistii pot ajunge din nou aici in aceasta toamna
Locul din România care a renăscut. Sursă foto: observatornews.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un loc din România considerat o bijuterie, a renăscut. Dacă în ultimii ani nu a mai fost disponibil publicului, iată că acum își va redeschide porțile. Iar turiștii îl pot vizita toamna aceasta.

Locul din România care a renăscut

Bijuteria României își redeschide porțile la patru ani de la restaurare. Este vorba despre Cazinoul din Vatra Dornei, de altfel una dintre cele mai frumoase clădiri de patrimoniu din România.

ADVERTISEMENT

Care este povestea acestui loc superb din țara noastră? Cazinoul de la Vatra Dornei este considerat primul cazinou oficial din România. A fost ridicat în 1898, în doar trei ani de zile.

Arhitecții au urmat modelul cazinoului din Baden, Austria. Totodată, clădirea a fost inaugurată chiar de către împăratul austro-ungar Franz Joseph. Planul era ca această bijuterie să atragă turiștii de la Viena.

ADVERTISEMENT

Iar planul chiar a avut rezultatele dorite. Chiar și peste, pentru că numărul turiștilor a fost chiar de patru ori mai mare decât s-ar fi așteptat. Iar deși au trecut mai bine de 100 de ani de când a fost construită, clădirea s-a păstrat destul de bine.

Cum s-a degradat construcția considerată o bijuterie în România

Chiar un arhitect le-a povestit celor de la observatornews.ro că nu au existat fisuri structurale. Singurele modificări făcute au vizat mai degrabă exteriorul construcției.

ADVERTISEMENT

„Clădirea asta a supravieţuit datorită că a fost realizată foarte foarte bine. N-a avut fisuri structurale. Aici, vorbind despre ornamente s-au păstrat cam jumătate şi jumătate au fost reproduse replici după cele originale”, a spus Inna Ostrovsca, arhitect, pentru sursa citată.

Când s-a degradat, de fapt, această bijuterie a României? După Revoluția din 1989. Cazinoul de la Vatra Dornei a ajuns să fie retrocedat Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. În ceea ce privește proiectul de restaurare, acesta a început după mai mulți ani.

ADVERTISEMENT

Au existat numeroase petiții publice care au vizat salvarea construcției. Și se pare că rezultatele se văd acum. Chiar și locuitorii din zonă sunt mulțumiți de faptul că această bijuterie a țării renaște în sfârșit.

„Ultima oară l-am văzut în 2000, când am plecat de aici, o clădire pribegită. Din copilărie era aranjată, erau jocuri de table, de remy, a fost cinematograf în interior, acum mă gândesc că o să fie perfect”, a povestit o localnică, pentru observatornews.ro.

Când își deschide porțile Cazinoul din Vatra Dornei

Și chiar și un consilier de la Agenția Naționala a Zonei Montane se arată a fi optimist. Acesta speră ca după ce își deschide porțile, Cazinoul de la Vatra Dornei să redevină ”un pol al turismului”.

„Va fi o zonă foarte bună pentru expoziţii, pentru seminarii, pentru conferinţe şi Vatra Dornei va putea redeveni un pol al turismului să zicem aşa de afaceri. După cum vedeţi arată, este o bijuterie. A renăscut”, a spus Petrică Ariciuc, consilier Agenția Naționala a Zonei Montane.

De când poate fi admirată și vizitată construcția? Cazinoul din Vatra Dornei îşi va redeschide porţile pe 28 noiembrie. Astfel, cei care vor să îl admire mai doar câteva săptămâni de așteptat.

ADVERTISEMENT