Life

Locul din România care pare din altă țară. Peisajul frumos ascunde, însă, ceva terifiant

România e plină de peisaje fabuloase, de locuri pline de legende, de povești care contribuie la potențialul turistic al zonelor respective.
06.08.2023 | 18:33
Locul din Romania care pare din alta tara Peisajul frumos ascunde insa ceva terifiant
Lacul din România care ascunde o poveste terifiantă. Foto: YouTube
ADVERTISEMENT

Există multe lacuri în România ale căror peisaje, înconjurate de munți, par desprinse din povești. Unul dintre acestea se află în județul Cluj și ascunde câteva legende, istorisiri care mai de care mai fanteziste, care au stârnit inclusiv interesul străinilor.

Locul din România care pare din altă țară! Peiajul frumos ascunde tot felul de legende

Este vorba despre lacul Tarnița, aflat la vest de municipiul Cluj Napoca, între comunele Mărișel și Gilău. Dincolo de tabloul fermecător pe care natura îl pune la dispoziția turiștilor, acest lac nu e lipsit de povești nemuritoare. S-au creat tot felul de legende despre locul din ce în ce mai vizitat atât de cetățenii din România, cât și de străini. Multe din poveștile de groază dăinuie încă de pe vremea lui Ceaușescu.

ADVERTISEMENT

Lacul Tarnița are o lungime de 8 kilometri și o adâncime de 70 de metri. Este vorba, în concret, despre un lac de acumulare. Este cel mai vizitat loc din județul Cluj, potrivit datelor oficiale. Lacul a luat ființă în anul 1974. A fost proiectat pentru o capacitate de 74 de milioane de metri cubi de apă. Pe Tarnița există și o hidrocentrală, proiectată pentru producerea de curent electric.

Depășind acest scurt istoric și relevanța lacului din punct de vedere practic, acest loc din România nu a fost ferit de legende care mai de care mai fanteziste.

ADVERTISEMENT

Lacul Tarnița, paradisul în care ar înota lostrițe de trei metri

Potrivit știridecluj.ro, pescarii și scafandrii care au coborât în adâncurile lacului au născocit tot felul de istorisiri despre pești uriași, păstrăvi de doi metri și lostrițe de trei.

Pe unii dintre curioși, legendele acestui lac îi sperie, doar că aceștia trebuie să știe că sunt doar niște povești. E drept, aceste povești servesc foarte bine marketing-ului. Mulți turiști merg acolo pentru a se convinge dacă există niște creaturi uriașe în adâncuri sau nu.

ADVERTISEMENT

Deși nimeni n-a prins vreodată o lostriță de trei metri, multor oameni le e frică și acum să facă baie în lac. Una din legende spune că lacul e plin de astfel de lostrițe mari. Peștii i-ar ataca pe înotători sau se zice că se năpustesc asupra bărcilor cu turiști care se plimbă pe lac.

Singura poveste reală și înfricoșătoare despre acest lac

Conform aceleiași surse, există, totuși, o poveste reală și extrem de terifiantă despre acest lac din România. E vorba despre un camion care a căzut acum 20 de ani în lac. O echipă de scafandri a coborât pentru a-l scoate pe șoferul decedat din mașină.

ADVERTISEMENT

Atunci când salvatorii au ieșit din apă, au declarat că au fost atât de îngroziți de ce au văzut pe fundul lacului. Au fost atât de speriați încât nu au mai vrut să coboare altfel decât folosind niște cuști metalice. Această relatare a fost consemnată de istoricul Ovidiu Pecican în cartea „Clujul în legende”.

Oamenii de știință nu cred, însă, în aceste relatări, unele simpatice de dragul fanteziei. Totuși, la Tarnița a ajuns în 2010 un cercetător german pe nume Erich von Munchhausen. Bărbatul s-a scufundat în adâncul lacului pentru a se convinge de unul singur în legătură cu poveștile care circulau despre ce se întâmplă la 70 de metri adâncime.

Niciuna din legende nu s-a confirmat! Omul de știință chiar a glumit, când a ieșit din lac. A spus, ironic, că există chiar o specie de balenă în Tarnița, descoperită de el, care a înghițit până atunci mai mulți oameni dați dispăruți.

 

 

 

 

 

ADVERTISEMENT