Life

Singura biserică din România cu program ca la Muntele Athos. Unde o găsesc credincioșii

O biserică din România va avea un program precum cel de la mănăstirile de pe Muntele Athos. Unde se găsește acest lăcaș sfânt?
13.02.2023 | 19:20
Singura biserica din Romania cu program ca la Muntele Athos Unde o gasesc credinciosii
Biserica va fi compusă din trei altare. Sursa foto: Basilica
ADVERTISEMENT

În România se va afla o mănăstire, unde slujbele se vor ține după un program similar cu cel al mănăstirilor de pe Muntele Athos. Regulile aici vor fi unele bine stabilite, pe care călugării și credincioșii vor trebui să le respecte. Unde se va găsi, mai exact, lăcașul sfânt?

Se construiește o biserică unică în România. Va avea un program ca al călugărilor de pe Muntele Athos

În comuna Vlădești, din județul Argeș, s-a pornit construcția mănăstirii, pe un teren unde a fost o fermă. Va fi compusă din trei altare, iar structura va fi dictată de către călugării care se află de ani buni pe Muntele Athos.

ADVERTISEMENT

Mănăstirea va fi ridicată în partea de nord a județului Argeș, la o distanță de 45 de kilometri de municipiul Pitești și 27 de kilometri de municipiul Câmpulung Muscel. După Paști, Înaltpreasfințitul Părinte Calnic al Argeșului și Muscelului va fi cel care va pune piatra din temelie a lăcașului sfânt.

”În România există mai multe lăcaşuri de cult care încearcă să respecte regulile stricte de la Muntele Athos. Noi vom încerca să aducem cât mai aproape de noi Muntele Athos, prin implementarea acestor rânduieli athonite”, potrivit spuselor starețului Cosma Giosanu pentru Click!

ADVERTISEMENT

Programul ar putea fi următorul: slujbe de regulă noaptea, nu va fi utilizată lumina electrică, ci doar cea de la lumânări, nu se va consuma niciodată carne și va exista o incintă unde nu vor avea permisiunea nici măcar bărbații.

Terenul pentru construcția mănăstirii, donat de un afacerist local

Mănăstirea va avea hramul Sfântului Neagoe Basarab, iar terenul pe care se ridică este donat de un afacerist al comunei Vlădești, din județul Argeș. S-a ales hramul Sfântului Neagoe Basarab deoarece acesta a făcut numeroase fapte bune, în perioada vieții sale și a donat pentru mănăstirile de pe Muntele Athos.

ADVERTISEMENT

Biserica se construiește precum un patrulater, fiind înconjurată de un grup de clădiri, ce vor include: sală de mese, bibliotecă, bucătăria, birouri și alte anexe pentru viața monahală. Va exista și o incintă pentru călugări, iar cei care vor să îmbrace hainele monahale vor trece timp de un an printr-un stagiu de practică la Chilia ”Buna Vestire”, a Schitului Lacu, din Sfântul Munte Athos.

”Încă se mai lucrează la dărâmarea grajdurilor fermei şi amenajarea terenului, în scurt timp urmând să înceapă construcţia complexului monahal. Mănăstirea va fi construită în stilul brâncovenesc combinat cu cel athonit şi este realizată nu departe de ctitoria de la Curtea de Argeş a domnitorului.

ADVERTISEMENT

Prima (incintă-n.r) va cuprinde biserica principală, unde poate veni oricine, închinată Sfântului Neagoe Basarab, iar pe lângă altarul principal va mai avea incluse două paraclise laterale închinate Sfântului Nifon Patriarhul Constantinopolului şi Sfintei Teofana Basarab. La subsolul bisericii principale va fi un paraclis închinat Cuvioşilor de la Sihăstria: Paisie Olaru şi Cleopa Ilie”, a mai precizat Cosma Giosanu pentru sursa menționată.

ADVERTISEMENT