News

Locul din România unde petrolul iese din pământ. Localnicii vin cu bidoane să adune țițeiul

La cinci kilometri de Vulcanii Noroioși se formează o mlaștină cu țiței. Localnicii îl folosesc la aprins focul, Garda de Mediu spune că nu e un pericol
09.01.2024 | 07:16
Locul din Romania unde petrolul iese din pamant Localnicii vin cu bidoane sa adune titeiul
Zona afectată are o suprafață de circa 200 de metri pătrați Sursa foto: Observator
ADVERTISEMENT

La marginea satului Beciu din județul Buzău țițeiul ajuns la suprafață băltește. Specialiștii de mediu susțin că astfel de fenomene au mai avut loc în zonă şi că nu e niciun pericol pentru oameni sau pânza freatică.

Locul din România unde petrolul iese din pământ

Localnicii au sesizat fenomenul în urmă cu doi ani. În timp zona acoperită de petrol s-a extins pe zeci de metri. Când plouă, produsele petroliere ajung în apa râului.

ADVERTISEMENT

”S-au prezentat la locul faptei reprezentanţii Găzii de Mediu, ISU Buzău şi Primăria Scoţoasa. S-a constatat că era o infiltraţie minoră de ţiţei.

După care, chiar de acest Crăciun, în 2023, trecând prin zonă, am observat că pata s-a extins şi infiltraţia e mult mai mare”, povestește pentru Observator Tudor Socrate, un localnic care a sesizat autoritățile în 2022, când s-a mutat în zonă.

ADVERTISEMENT

Localnicii s-au obișnuit cu situația și mulți colectează țițeiul pe care îl folosesc ca să aprindă focul. ”Ţinând cont de acele bidoane din zonă, cu siguranţă lumea aprinde focul cu ţiţei aşa cum se făcea odată”, mai spune Tudor Socrate.

Terenul afectat, circa 200 de metri pătraţi, este în proprietate privată. Primarul a cerut permisiunea proprietarilor pentru a-l împrejmui fără să primească însă vreun răspuns.

ADVERTISEMENT

”Probabil se va izola cu un grad, cu ceva, pentru că acest fenomen natural nu poate fi oprit. Este ceva asemănător cu fenomenul de la Vulcanii Noroioşi.

Gazele naturale angrenează (țiței n.r.) spre suprafaţă, la Vulcanii Noroioşi, noroi”, spune Vasile Săcuiu, primarul comunei Scorţoasa.

ADVERTISEMENT

Totuși, specialiştii de mediu  spun că fenomenul e unul natural și nu constituie un pericol nici pentru oameni și nici pentru natură, chiar dacă atunci când plouă, la câţiva metri distanţă de locul unde izvorăşte ţiţeiul, se formează un râu.

”Acolo este o zonă în care sunt sonde la o distanţă între 200-500 m abandonate, patru sonde abandonate, la un kilometru sunt sonde de injecţie care sunt în exploatare.

Au mai apărut şi în alţi ani pete de ţiţei din acest zăcământ”, a declarat Carmen Ichim, comisar şef la Garda de Mediu Buzău.

ADVERTISEMENT