News

Locul din România unde șase kilometri de cale ferată și patru poduri au fost vândute la prețul unui apartament din București. “A fost un șoc”

Calea ferată industrială din Lupeni, vândută la preț de apartament. Lichidatorul judiciar nu știe exact ce s-a scos la licitație
10.02.2024 | 21:04
Locul din Romania unde sase kilometri de cale ferata si patru poduri au fost vandute la pretul unui apartament din Bucuresti A fost un soc
Calea ferată industrială din Lupeni va ajunge la fier vechi Sursa foto: Gazeta de Dimineață
ADVERTISEMENT

Calea ferată industrială Lupeni-Uricani a fost construită în anul 1970, pe locul vechii linii ferate cu ecartament îngust și a asigurat vreme de aproape o jumătate de secol transportul cărbunelui de la minele de pe raza orașului Uricani către termocentrala de la Paroșeni.

Șase kilometri de cale ferată și patru poduri, vândute la prețul unui apartament din București

Scoasă la licitație de către administratorului judiciar al Complexului Energetic Hunedoara, linia ferată industrială Lupeni-Uricani, împreună cu alte elemente de deservire a acesteia (poduri, podețe, macazuri, etc.) urmează să fie dezasamblate și vândute la fier vechi.

ADVERTISEMENT

Licitația a fost adjudecată de o firmă din Tg. Jiu pentru circa 90.000 de euro. Administrațiile locale din cele două localități pe raza cărora calea ferată au primit înștiințarea că, în luna februarie, firma intenționează demontarea acestuia și valorificarea la fier vechi a elementelor metalice.

Se pare însă că ar fi apărut o problemă. Există semne de întrebare asupra a ceea ce s-a scos la licitație, mai precis asupra podurilor feroviare care deserveau linia.

ADVERTISEMENT

”S-a constituit la nivelul Complexului Energetic Hunedoara o comisie pentru a se vedea cu exactitate acele poduri dacă se valorifică, dacă au făcut parte, câte. […] Se știe ce s-a scos la licitație, dar acum au apărut tot felul de discuții”, a declarat Emil Gros, executor judiciar Complexul Energetic Hunedoara pentru Digi24.

Acesta a precizat că în activele scoase la licitație au fost cuprinse două poduri, dar că în realitate există patru poduri și acum se încearcă lămurirea situației în acest sens.

ADVERTISEMENT

“A fost un șoc”

Pe de altă parte, primarul municipiului Lupeni s-a declarat surprins și indignat de situația pe care o consideră incredibilă și inadmisibilă.

”Am rămas de-a dreptul șocat când am primit înștiințarea din partea unei firme din Tg. Jiu că, în zilele următoare, se va începe demontarea șinelor de cale ferată de pe linia industrială Lupeni-Uricani și a podurilor de fier aferente acesteia.

ADVERTISEMENT

Eu nu știu cum este posibil așa ceva, nu știu cum poți să vinzi un astfel de obiectiv care ține de infrastructura de transport, un obiectiv construit de statul român cu scopul facilitării transportului feroviar?”, a declarat pentru Ziarul Exclusiv Lucian Resmeriță.

Edilul a mai precizat că municipalitatea era în discuții cu ministerele Turismului și Transporturilor pentru înființarea unui tren turistic între Petroșani și Lupeni.

”Lucrăm pe tranziția justă. Avem promisiunea Ministerului Turismului și a Transporturilor că vom avea de la Petroșani la Lupeni, la Uricani nu o să mai poată ajunge, un tren turistic. Nu ne-am așteptat că se vor vinde lucrurile acestea. Să o vindem pe o sumă nesemnificativă, 90.000 de euro…”, a mai spus primarul municipiului Lupeni, citat de Gazeta de Dimineață.

Despre o altă potențială utilizare a respectivei căi ferate a vorbit actualul director al producătorului de energie din Valea Jiului, potrivit căruia aceasta ar fi putut fi utilă în cazul în care la Uricani va începe exploatarea cuarțului. ”Dacă s-ar realiza acest lucru, probabil că ar fi fost utilă”, a declarat Eusebiu Durbacă.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali a pus mâna pe telefon și-a sunat direct: „Se uită ăia...
Gigi Becali a pus mâna pe telefon și-a sunat direct: „Se uită ăia la tine ca oile în țarc la cioban” » Dezvăluiri din culise: „Omul ăsta mi-a salvat viața”
FOTO ”Bijuteria” de 7.000.000 de euro din România, aproape de inaugurare: ”Lucrările vor...
FOTO ”Bijuteria” de 7.000.000 de euro din România, aproape de inaugurare: ”Lucrările vor fi gata”
Cât câștigă pe zi un livrator de mâncare, în București. „Ies de la...
Cât câștigă pe zi un livrator de mâncare, în București. „Ies de la 12 și stau până seara la 12-1”
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și...
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și a cumpărat 10 case». L-am întrebat: «Cum a cumpărat atâtea?», și el mi-a spus așa”
INFOGRAFICE Unde gasesti apartamente sub 50.000 euro în București. Topul zonelor
INFOGRAFICE Unde gasesti apartamente sub 50.000 euro în București. Topul zonelor
De câte telefoane e nevoie pentru a obţine 35 kg de aur şi...
De câte telefoane e nevoie pentru a obţine 35 kg de aur şi 350 kg de argint. Românii le păstrează sau le aruncă la gunoi
Femeia care nu i-a lăsat bacșiș coafezei pentru cele 7 ore de muncă,...
Femeia care nu i-a lăsat bacșiș coafezei pentru cele 7 ore de muncă, deși i-a plăcut rezultatul. „I-am dat banii și ea a început să-i numere“ VIDEO
Mama lui Navalnîi a dat autoritățile ruse în judecată. Putin îi pedepsește crunt...
Mama lui Navalnîi a dat autoritățile ruse în judecată. Putin îi pedepsește crunt pe bărbații care l-au omagiat pe opozant
S-a aflat data exactă când va pieri omenirea. Isaac Newton a lansat predicția...
S-a aflat data exactă când va pieri omenirea. Isaac Newton a lansat predicția despre sfârșitul lumii
Traian Băsescu n-a mai răbdat: Se rupe sufletul în mine
Traian Băsescu n-a mai răbdat: Se rupe sufletul în mine
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Oana Matache și Radu Siffredi, anunţ după doar un an de relație
Oana Matache și Radu Siffredi, anunţ după doar un an de relație
Băsescu, despre comasarea alegerilor: Se rupe sufletul în mine să-i văd pe Boc,...
Băsescu, despre comasarea alegerilor: Se rupe sufletul în mine să-i văd pe Boc, Falcă și Blaga comasați cu PSD
Ce nume inedite aveau dacii. Unul dintre ele este purtat și astăzi de...
Ce nume inedite aveau dacii. Unul dintre ele este purtat și astăzi de o mulțime de femei