News

Locul în care temperaturile au ajuns la minus 50 de grade. Viscolul a făcut ravagii

Locul unde iarna și viscolul fac ravagii. Termometrele arată minus 50 de grade Celsius. Oamenii din zonă îndură un frig năprasnic.
08.12.2023 | 01:16
Locul in care temperaturile au ajuns la minus 50 de grade Viscolul a facut ravagii
Urșii nu pot hiberna din cauza temperaturilor record. Sursa foto: Reuters
ADVERTISEMENT

Iarna a pus de-a dreptul stăpânire pe Rusia. În mai multe zone din țară valorile termice sunt extrem de scăzute, iar în Siberia s-a ajuns chiar și la -58 de grade Celsius. Localnicii îndură un frig record, iar oamenii de știință au constatat că urșii și alte animale au probleme cu hibernarea din cauza gerului.

Temperaturi de până la -50 de grade Celsius în Siberia. Animalele au probleme cu hibernarea

În Republica Saha, din partea de nord-est a Siberiei, aici unde există și Iakutsk, unul dintre cele mai friguroase orașe de pe Glob, s-au înregistrat temperaturi de -50 de grade Celsius. Meteorologii ruși spun că este un val de ger anormal, potrivit Reuters.

ADVERTISEMENT

”Am venit special aici la Iakutsk pentru a experimenta o astfel de vreme – așa că sunt norocos. De fapt, nu este atât de frig când ești pregătit corespunzător. Dacă nu aș fi luat hainele potrivite, aș fi înghețat în câteva minute”, a declarat Danila, un cetățean cu barba și eșarfa acoperite de zăpadă.

De altfel, în piețele din Iakutsk peștele nu mai trebuie congelat. Comercianții l-au expus gata înghețat, în zeci de cutii. Chiar dacă simt că frigul îi îngheață din cap până în picioare, oamenii merg totuși să-și cumpere alimentele necesare, inclusiv pește.

ADVERTISEMENT

 ”Este frig. Trebuie să ai doar haine de calitate potrivită și atunci totul va fi în regulă. Important este să te miști în continuare, astfel încât sângele să circule.”, a precizat și Pyotr, rezident din Iakutsk, venit la cumpărături, în piață.

Și dispozitivele tehnologice au de suferit din cauza frigului. Oamenii s-au trezit cu telefoanele blocate, înghețate sau rămase brusc fără baterie. În Oymyakon, o așezare din Sakha, s-au înregistrat temperaturi chiar și de -58 de grade Celsius, marți, 5 decembrie.

ADVERTISEMENT

Cele -58 de grade din Oymyakon s-au simțit ca -63 de grade Celsius, din cauza umidității într-o cantitate mare și a rafalelor de vânt puternice. De altfel, urșii din Siberia nu se pot adapta noilor temperaturi și nu-și găsesc locuri de hibernare, potrivit experților de la Departamentul pentru Protecția Faunei Sălbatice din Regiunea Amur.

”În unele zone, urșii pe jumătate adormiți încă se plimbă prin vizuini. Puii sunt mai sensibili la temperaturi friguroase decât adulții din cauza dimensiunilor lor mai mici, deoarece corpurile lor stochează mai puțină energie și pierd căldură mai repede”, au precizat specialiștii, transmite LiveScience.

ADVERTISEMENT

Zboruri anulate în Moscova din cauza viscolului

Și în capitala Rusiei sunt probleme. În Moscova autoritățile au anulat în jur de 54 de zboruri, pistele fiind acoperite cu straturi foarte groase de zăpadă. Meteorologii se așteaptă ca în următoarea perioadă, în Moscova, să fie valori termice de până la -18 grade Celsius.

ADVERTISEMENT
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de...
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de sexy sunt colegele: „Dacă ele sunt «piese» acum, cum erau când plesneau de tinerețe?”
FOTO “E alt om” / “Nu poate fi adevărat”: mușchii din poza virală...
FOTO “E alt om” / “Nu poate fi adevărat”: mușchii din poza virală sunt istorie! Cum arată acum
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a...
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a ajuns să coste o casă veche, bătrânească
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără...
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără el”. A vorbit despre unul dintre cele mai grele momente
Electrica Furnizare, anunț nou către clienți. Elemente noi la codul de client
Electrica Furnizare, anunț nou către clienți. Elemente noi la codul de client
S-a câştigat premiul LOTO 6/49 de peste 7 milioane de euro: numerele norocoase....
S-a câştigat premiul LOTO 6/49 de peste 7 milioane de euro: numerele norocoase. Rezultate LOTO duminică 25 februarie 2024
Cel mai cunoscut deținut din Marea Britanie spune ce va face când va...
Cel mai cunoscut deținut din Marea Britanie spune ce va face când va fi eliberat. Este în închisoare de 50 de ani VIDEO
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio...
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio dificultate să se întoarcă acasă”
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care...
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care Mioara a decedat: ”Numai așa vine binele și fuge răul”
Pensionare anticipată în 2024. Condițiile de retragere înainte de vreme
Pensionare anticipată în 2024. Condițiile de retragere înainte de vreme
Scene cutremurătoare la căpătâiul Mioarei Roman! Petre Roman, la priveghi. Cum au reacționat...
Scene cutremurătoare la căpătâiul Mioarei Roman! Petre Roman, la priveghi. Cum au reacționat Catinca și Oana Roman când l-au văzut
Verdict surpriză, revine pe teren. Suspendare de doar 15 luni după ce a...
Verdict surpriză, revine pe teren. Suspendare de doar 15 luni după ce a cooperat
„După prima lună, când am văzut câți bani mi-au intrat, nici n-am știut...
„După prima lună, când am văzut câți bani mi-au intrat, nici n-am știut ce să fac cu ei!” Cum a făcut mulți bani Olivia Addams, la 20 de ani
Unde se află localitatea din România care nu apare pe hartă. Lumea spune...
Unde se află localitatea din România care nu apare pe hartă. Lumea spune că aici se petrec minuni