Locul turistic de vis din România unde nu există niciun restaurant. Turiștii străini, dar și cei români îl adoră tocmai din acest motiv. Multă lume consideră că este cea mai curată și cea mai frumoasă zonă de pe meleagurile noastre.
Regiunea turistică din țara noastră care nu are localuri sau terase. Turiștii români și din străinătate o preferă din acest punct de vedere pentru că le oferă o altă perspectivă și ceva nou, nemaivăzut până acum.
Mai exact, este o zonă așezată acolo unde munții sunt mai înguști și cu altitudini joase, unde trecătorile se succed. Se află la o distanță la 50 de kilometri de Brașov, într-o depresiune intramontană, aproape de Munții Ciucașului.
Se numește Vama Buzăului și este o comună care le oferă turiștilor de pretutindeni liniște departe de traficul rutier. Regiunea pitorească are în preajma sa foarte multe locuri care pot fi vizitate, cum ar fi cascada Urlătoarea, barajul de la Siriu și Rezervația naturală Valea Zimbrior.
Din păcate, cei care ajung aici nu găsesc niciun restaurant pentru a lua masa și trebuie să se orienteze. Turiștii adoră acest lucru pentru că sunt invitați în casele localnicilor unde savurează preparate tradiționale românești.
În Vama Buzăului există un concept inedit denumit Gastro Local, unde oamenii merg acasă la săteni pentru a se bucura de feluri de mâncare realizate cu ingrediente locale, naturale și direct din gospodăria lor.
„Am rămas plăcut surpriză, ne-a primit ca pe niște musafiri, iar eu m-am simțit ca în vizită la bunici. Mâncarea mi s-a părut gustoasă, în special ciorba de perișoare, motiv pentru care am revenit la ea.
Conceptul de Gastro Local mi se pare inedit, ajută turismul local si persoanele din zonă, promovând autenticitatea”, a scris o turistă pe Instagram despre experiența trăită în Vama Buzăului din județul Brașov.
Pentru a savura masa la localnici o singură persoană trebuie să scoată din buzunar suma de 80 de lei. Prețul a fost achitat pentru o ciorbă, un bulz, papanași făcuți pe loc și o băutură. Unora li s-a părut destul de mult, însă experiența își spune cuvântul.
Vama Buzăului este unul dintre locurile din România care are o istorie importantă în spate. În urmă cu ani buni pe aici se afla granița dintre Ardeal și imperiul Austro – Ungar. În prezent, turiștii mai pot vedea câteva vestigii, cum ar fi ruinele cetăţii Cruceburg din trecătoarea Tabla Buţii.
De asemenea, oamenii mai pot observa ruinele unei biserici catolice din secolul al XV-lea și anexele oficiului vamal. Traseul pitoresc te îmbină la o plimbare, plecarea fiind prin pasul Boncuța spre Măneciu, județul Prahova.
În trecut pe aici circula mocăniţa care ducea lemne, grâne și cherestea. Trenul a funcționat până în anii 60, dar urmele şinelor sunt prezente şi în ziua de azi. Localitatea Acriș este un alt loc care nu trebuie să lipsească de pe listă.