Sport

Loți Boloni nu scapă de ”blestemul” lui Ionel Ganea. Fostul selecționer probleme mari cu un titular de la Metz

Ladislau Boloni a semnat în această vară cu Metz din liga a doua a Franței. În Hexagon, tehnicianul trăiește un episod similar de pe vremea când a antrenat România.
14.08.2022 | 18:25
Loti Boloni nu scapa de blestemul lui Ionel Ganea Fostul selectioner probleme mari cu un titular de la Metz
Ladislau Boloni a retrăit în Franța momentul 2001 când Ionel Ganea l-a înfruntat refuzând să intre pe teren
ADVERTISEMENT

La începutul anului Ladislau Boloni a fost aproape să preia banca echipei naționale, dar negocierile cu oficialii FRF, care îi propuseseră funcția de selecționer au eșuat. A semnat cu Metz, dar în Franța retrăiește unul dintre cele mai tensionate momente de pe vremea în care îi pregătea pe ”tricolori”.

Loți Boloni a retrăit ”episodul Ganea” în Franța

Ladislau Boloni este unul dintre cei mai apreciați antrenori români în străinătate. A antrenat la cel mai înalt nivel, dar cariera i-a fost marcată și de evenimente în care autoritatea i-a fost subminată.

ADVERTISEMENT

Unul dintre acestea este cel din preliminariile de calificare la Cupa Mondială din 2002, când Ionel Ganea a fost convins cu greu să intre pe teren într-un meci contra Italiei, nu înainte să fie aproape busculat de fostul mare atacant.

La mai bine de 20 de ani distanță, tehnicianul care l-a dat lumii pe Cristiano Ronaldo, s-a confruntat cu o situație similară la ultimul meci din campionat, câștigat de Metz 2-0 cu Valenciennes. În momentul în care Boloni a anunțat formula de start, Kiki Kouyate, jucător de bază la Metz, a refuzat să intre pe teren.

ADVERTISEMENT

Fotbalistul spera că va fi lăsat să-și găsească echipă după retrogradarea lui Metz, însă oficialii clubului au alte planuri cu apărătorul de 25 de ani. La finalul partidei antrenorul român a explicat episodul mai puțin obișnuit pe care a trebuit să-l gestioneze.

”Absența lui Kouyate? A fost decizia jucătorului. E o piesă importantă la noi, dar văzând starea sa psihică, nu și-a asumat riscul de a intra pe teren. Sunt convins totuși că e un băiat care ascultă.

ADVERTISEMENT

Îi vrem binele și vom găsi cea mai bună cale, pentru că merită. Totuși, sunt lucruri pe care trebuie să le respectăm. Cel mai important este colectivul.

Antrenorul trebuie să accepte anumite lucruri… Inclusiv situația financiară”, a spus Ladislau Boloni, citat de L’Equipe.

ADVERTISEMENT

Ce s-a întâmplat în 2001?

În preliminariile pentru Cupa Mondială din 2002, Ladislau Boloni a trăit un incident similar. La scorul de 2-0 pentru Italia, într-un meci disputat la București, fostul selecționer al României l-a trimis pe Ionel Ganea la încălzire, sperând că intrarea atacantului va revitaliza atacul naționalei.

Ganea a mers la încălzire, dar în momentul în care a fost chemat de Boloni pentru a se pregăti să intre în teren a avut un schimb dur de replici cu selecționerul.

Fotbalistul a fost calmat de ceilalți membri a staff-ului și în cele din urmă l-a înlocuit pe Viorel Moldovan (min. 78), dar nu s-a remarcat decât prin prezența pe teren.

Atacantul a fost exclus temporar din lotul ”tricolorilor” și reprimit ulterior de Ladislau Boloni, după o discuție în care au făcut pace.

ADVERTISEMENT