Sport

Lovitură pentru două cluburi din Premier League: riscă depunctarea! Ce se întâmplă cu Manchester City

Două cluburi din Premier League riscă depunctarea din cauza încălcării fair-play-ului financiar. Fanii au luat foc și întreabă de situația lui Manchester City.
15.01.2024 | 21:45
Lovitura pentru doua cluburi din Premier League risca depunctarea Ce se intampla cu Manchester City
Două cluburi de top din Premier League riscă depunctarea. Ce se întâmplă cu Manchester City. Foto: hepta.ro.
ADVERTISEMENT

Lovitură primită de Everton și Nottingham Forest. Ambele formații din Premier League sunt acuzate de încălcarea fair-play-ului financiar și riscă depunctarea. Formația din Liverpool este la a doua abatere. „Caramelele” au fost deja penalizate cu 10 puncte în toamna anului trecut.

Lovitură pentru Everton și Nottingham Forest: riscă depunctarea în Premier League!

Liga engleză de fotbal a anunțat că Everton și Nottingham sunt acuzate de încălcarea fair-play-ului financiar și ar putea fi depunctate. Ar fi o nouă lovitură încasată în plin de Everton, care a fost penalizată cu 10 puncte în toamna anului trecut pentru pierderi de 355 de milioane de euro între 2019-2020 și 2021-2022.

ADVERTISEMENT

Conducerea „Albaștrilor” a făcut apel la prima decizie de depunctare, însă cazul nu s-a judecat. La începutul acestei săptămâni, Everton a fost din nou pusă sub acuzare pentru o presupusă încălcare a regulamentelor de profitabilitate și sustenabilitate (PSR).

Totodată, Nottingham Forest a devenit al treilea club de top din Premier League, după Manchester City și Everton, care primește o acuzare de încălcare a regulilor financiare ale ligii. Clubul a raportat pierderi care se situează deasupra sumei permise pe parcursul a trei ani, potrivit The Athletic. Cele două cluburi riscă fie amendă, fie depunctarea.

ADVERTISEMENT

„Everton și Nottingham Forest au confirmat fiecare pentru Premier League că au încălcat Regulamentul de Profitabilitate și Sustenabilitate. Este un rezultat al pierderilor peste limită înregistrate la finalul sezonului 2022/2023.

În concordanță cu regulamentul Premier League, ambele cazuri au fost preluate de Completul Judiciar, care urmează să angajeze două comisii separate pentru ca sancțiunile potrivite să fie determinate.

ADVERTISEMENT

Comisiile sunt independente față de Premier League și cluburile participante. Ancheta se va desfășura în privat, iar deciziile finale ale comisiilor vor fi publicate pe site-ul Premier League. Până atunci, Premier League nu va mai face niciun comentariu legat de acest subiect”, se arată într-un comunicat oficial.

Nottingham Forest a încercat să riposteze

Liga engleză a înregistrat nereguli la Nottingham Forest în perioada 2020-2023. Clubul din Premier League a încercat să se apere și a susținut că l-a cedat pe Brennan Johnson în vara anului 2023 la Tottenham pentru 55 de milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Anchetatorii ligii au finalizat investigația financiară pe 30 iunie 2023, iar Nottingham Forest l-a vândut pe Brennan Johnson la Tottenham pe 1 septembrie 2023. Astfel, mutarea va fi inclusă în raportul pentru perioada 2021-2024.

„Nottingham Forest recunoaște declarația Premier League care confirmă că clubul a fost acuzat astăzi de încălcarea regulilor de profitabilitate și sustenabilitate ale ligii.

„Clubul intenționează să continue să coopereze pe deplin cu Premier League în această chestiune și are încredere într-o rezoluție rapidă și echitabilă”, se arată în comunicatul lui Nottingham.

Ce se întâmplă cu Manchester City? Campioana Angliei are aduse acuzații mult mai grave

În luna februarie se împlinește un an de când Manchester City a fost acuzată de încălcarea de 115 ori a regulamentului fair-play-ului financiar în 9 sezoane diferite. Este un dosar fără precedent în istoria Premier League. „Cetățenii” au fost acuzați, totodată, că nu au furnizat informații financiare exacte și nu au dat detalii despre remunerația managerială.

Deși alte cluburi din Premier League plătesc cu depunctări pentru greșelile comise, Manchester City nu se află în pericol, cel puțin în viitorul apropiat. Campionii în exercițiu au fost acuzați de încălcarea fair-play-ului financiar începând din 2009 până în 2018. În perioada investigată, formația antrenată în prezent de Pep Guardiola a câștigat trei titluri în Premier League, o Cupă a Angliei și trei Cupe ale Ligii Angliei.

Un verdict în acest dosar este așteptat la finalul sezonului 2024-2025. „Cetățenii” riscă depunctarea, iar în cel mai rău caz, retrogradarea în Championship. Potrivit Daily Mail, startul procesului ar urma să aibă loc la finalul toamnei din 2024.

Nici Premier League și nici Manchester City nu au emis vreo declarație care să indice data unei posibile audieri. Campioana Angliei susține cu vehemență că a respectat regulamentele, însă liga a cerut prezența „Cetățenilor” în fața unei comisii de anchetă independentă.

ADVERTISEMENT