Sport

Manchester City riscă să fie exclusă din Premier League pentru încălcarea fair-play-ului financiar! Reacția clubului

Manchester City este acuzat de Premier League pentru încălcarea regulilor financiare de peste 100 de ori în decurs de nouă sezoane. Cazul va fi anchetat de o comisie independentă.
06.02.2023 | 16:20
Manchester City risca sa fie exclusa din Premier League pentru incalcarea fairplayului financiar Reactia clubului
Manchester City și Guardiola nu au probleme doar pe teren, ci și-n afara lui, Premier League aducând acuzații grave legate de nerespectarea fair-play-ului financiar. Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

După o anchetă care a durat mai bine de patru ani, Premier League acuză public, printr-un comunicat oficial, că Manchester City a încălcat de peste 100 de ori fair-play-ul financiar. Dacă acuzațiile vor fi probate, clubul riscă pedepse drastice, mergând până la excludere din competiție!

Care sunt capetele de acuzare împotriva lui Manchester City și care sunt posibilele sancțiuni

Manchester City, campioana în exercițiu în fotnalul englez, nu traversează cea mai bună perioadă. O probează și înfrângerea de ieri, 0-1 cu Tottenham. Trupa lui Guardiola ratând astfel șansa de a reduce ecartul față de Arsenal.

ADVERTISEMENT

Dar dacă, sportiv vorbind, există șanse ca lucrurile să se schimbe, clubul a primit, astăzi, o nouă lovitură. Oficialii Premier League au anunțat rezultatele anchetei pe care au demarat-o în decembrie 2018 în cazul clubului.

Potrivit comunicatului oficial, vizată este perioada dintre sezoanele 2009/2010 și 2017/2018. Și sunt peste 100 de cazuri de încălcare a regulilor fair-play-ului financiar.

ADVERTISEMENT

Acuzațiile se referă, între altele, la:

  • încălcarea regulamentului legat de furnizarea de informații financiare referitoare la venituri. Inclusiv faptul că sponsorul, Abu Dhabi, „a furnizat doar o parte din banii care trebuiau să intre în club prin contractele semnate între cele două părți”.
  • remunerarea managerului Roberto Mancini, antrenorul lui Manchester City în perioada decembrie 2009 – mai 2013, printr-un contract de consultanță fictiv
  • contracte oferite unor jucători minori care au fost plătiți cu bani gheață
  • nerespectatrea reglementărilor UEFA în ceea ce privește fair-play-ul financiar de la sezonul2013/2014 până în sezonul 2017/2018
  • nerespectarea regulilor Premier League privind profitul şi durabilitatea din sezonul 2015/2016 până în 2017/2018
  • lipsa de cooperare în investigațiile Premier League.

În cazul în care clubul Manchester City este găsit vinovat, sancțiunile potențiale sunt extrem de dure. Potrivit The Sun, este vorba despre interdicții legate de transferuri sau limitarea cheltuielilor. Dar și deducere de puncte, excluderea din Premier League și chiar eliminarea titlurilor obținute în această perioadă.

ADVERTISEMENT

Numai că procedurile ar putea să dureze de la câteva luni la câțiva ani. Căci cazul urmează să fie judecat acum de o comisie independentă.

Gruparea de pe Etihad a mai fost anchetată

Manchester City a mai fost anchetat și de UEFA pentru nereguli financiare. Se întâmpla în februarie 2020. Clubul a fost găsit vinovat pentru că  „a indus grav în eroare conducerea organismului european, cu privire la situația financiară a echipei”.

ADVERTISEMENT

Iar decizia inițială a fost excluderea din UEFA Champions League și plata unei amenzi de 25 de milioane de lire sterline. Dar City a contestat decizia la Tribunalul de Arbitraj Sportiv.

Iar acolo, completul de judecată a decis ridicarea interdicției impuse de UEFA. Și reducerea cuantumului amenzii la 9 milioane de euro. „Majoritatea presupuselor încălcări ale fair play-ului financiar fie nu au fost stabilite, fie au fost prescrise”, a fost motivația TAS.

Reacția oficială a clubului

Cei de la Manchester City au reacționat rapid după anunțul Premier League și valul de reacții din media britanică.

”Clubul Manchester City este surprins de emiterea acestor presupuse încălcări ale regulilor Premier League, mai ales având în vedere angajamentul extins și cantitatea mare de materiale detaliate pe care le-am furnizat celor de la EPL (English Premier League).

Clubul salută revizuirea acestei chestiuni de către o comisie independentă, pentru a lua în considerare în mod imparțial corpul cuprinzător de dovezi irefutabile care există în sprijinul poziției sale.

Ca atare, așteptăm cu nerăbdare ca această chestiune să fie oprită odată pentru totdeauna”, au anunțat cei de la Manchester City, într-un comunicat.

  • 2 este locul pe care Manchester City îl ocupă în prezent în Premier League, fiind la cinci lungimi de liderul Arsenal
ADVERTISEMENT