News

Lovitură pentru șoferii din România. Prețul motorinei, în creștere. Ce se va întâmpla după expirarea compensării de 50 de bani

Într-o perioadă cu scumpiri în absolut toate domeniile, șoferii din România primesc o nouă lovitură. Prețul motorinei este în continuă creștere. Expirarea compensării de 50 de bani pe litru nu vine deloc cu vești bune.
02.09.2022 | 20:24
Lovitura pentru soferii din Romania Pretul motorinei in crestere Ce se va intampla dupa expirarea compensarii de 50 de bani
Prețul motorinei continuă să crească. Ce se va întâmpla după expirarea compensării de 50 de lei pe litru. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Compensarea de 50 de bani pe litru de combustibili decisă de Guvern se apropie de final. Măsura expiră la finalul lunii septembrie, însă prețurile au început deja să crească.

Prețul motorinei continuă să crească. Ce se va întâmpla după expirarea compensării de 50 de bani pe litru

În ultimele zile, prețul pentru un litru de motorină a crescut constant. Acesta a ajuns să coste, în benzinăriile din București, aproape 8,50 de lei.

ADVERTISEMENT

Astfel, dacă săptămâna trecută un cetățean plătea pentru un plin de 50 de litri de motorină 413 lei, în prezent, acesta scoate din buzunar cu 8 lei mai mult, ajungând la 421 de lei.

Iar experții vin cu vești și mai proaste. Conform acestora, prețurile vor continua să crească și după ce compensarea de 50 de bani pe litru va expira.

ADVERTISEMENT

Încă din aceste zile, introducerea subvenției de 50 de bani la prețul combustibilului începe să aibă efectele adverse. De altfel, analiștii au avertizat încă de la anunțarea deciziei. Cererea de motorină a crescut, iar piața reacționează în consecință.

”Această reducere de 50 de bani nu a făcut decât să accentueze creșterea de cerere pe piața de carburanți.

ADVERTISEMENT

Pentru că a scăzut artificial prețurile, dar numai o componentă din preț, în schimb, componentele principale care definesc prețul, acolo nu se poate interveni, evident. E o piață liberă”, a spus Corina Murafa, analist politici energetice, la Antena 3.

În privința cotațiilor internaționale la benzină, acestea au fost mai puțin afectate. Astfel, prețurile la pompă au fost ușor influențate doar de evoluția cursului valutar.

ADVERTISEMENT

Ce va face Guvernul după expirarea compensării cu 50 de bani a prețurilor carburanților

Compensarea la pompă cu 50 de bani a prețurilor carburanților, decisă de Guvern în iunie, va expira la sfârșitul lunii septembrie. Tot atunci, vor fi luate noi decizii.

”Ca şi în cazul altor măsuri implementate de Guvern pentru protejarea cetăţenilor şi economiei de efectele creşterii preţurilor la energie şi gaze naturale, compensarea la pompă cu 50 de bani a preţurilor la carburanţi va continua pe întreaga perioadă anunţată, urmând ca la finalul analizei să fie luate noi decizii”, a declarat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Executivului, în urmă cu câteva zile.

ADVERTISEMENT