News

Lucian Bode, declarații după ce a fost audiat în dosarul Elenei Udrea: “Justiția trebuie să se înfăptuiască”

15.03.2021 | 15:15
Lucian Bode declaratii dupa ce a fost audiat in dosarul Elenei Udrea Justitia trebuie sa se infaptuiasca
ADVERTISEMENT

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne (MAI) în cadrul Guvernului Cîțu, s-a prezentat luni la Curtea de Apel București, unde a fost audiat într-un dosar de corupție în care este judecată Elena Udrea. Aceasta la rândul ei a fost și ea prezentă în fața instanței.


UPDATE, ora 13:47 / Lucian Bode a oferit declarații în fața presei după ieșirea de la audierile privind dosarul de corupție în care este implicată Elena Udrea. Acesta a confirmat faptul că s-a prezentat în fața instanței ca martor, dată fiind calitatea sa din 2012.

ADVERTISEMENT

”În perioada februarie-aprilie 2012 am fost ministrul Economiei și Mediului de Afaceri. Așa cum știți, în 2017 am avut această calitate de martor în procesul de urmărire penală, am dat și o declarație la DNA, mi-am menținut această declarație în fața instanței. Justiția trebuie să se înfăptuiască. (…) FMI avea cu Guvernul României un acord. Printre obligațiile asumate de către România era și aceea de reziliere, renegociere a contractelor bilaterale de vânzare a energiei electrice. (…) Eu în perioada în care am fost ministru, am spus și în fața instanței, că îmi amintesc că echipele de negociere de la Hidroelectrica aveau printre altele obligația să urmărească perioada de valabilitatea a acestor contracte, reducerea cantității de energie electrică livrată, creșterea tarifelor la care se vindea energia electrică și introducerea unor clauze de hidraulicitate scăzută. Ce înseamnă asta? Când era secetă, Hidroelectrica să nu fie obligată să vândă energie în cantitatea contractată. Acestea sunt chestiunile despre care am vorbit foarte mult în 2012. Din păcate, misiunea FMI era în derulare când Guvernul Mihai-Răzvan Ungureanu a fost demis prin moţiune de cenzură în aprilie 2012. Aşadar, eu am putut să spun de unde a preluat Hidroelectrica aceste contracte în mandatul meu şi până unde le-a dus”, a spus Bode.


UPDATE, ora 12:57 / În ceea ce o privește, Elena Udrea spune că este nevinovată și așteaptă o decizie favorabilă din partea judecătoarei în acest dosar.

ADVERTISEMENT

”Până și procurorii spun că banii s-au dus la partid.  Sper să nu stăm degeaba, să nu venim degeaba la acest proces, la fel ca cel din 2009 pentru care am luat o condamnare. Sper că judecătoarea din acest dosar se va uita la probele din dosar și va dispune o soluție corectă și morală..

Nu știu cum aș putea să mă apăr dacă fapta nu era prevăzută la legea penală. Mai mult decât că vom merge în fața Instanței. Sper ca la ICCJ vom da de un complet care să aibă curajul să pronunțe o lege în acord cu regulile”, a spus Udrea, după ieșirea de la audieri.

ADVERTISEMENT

Știrea inițială, ora 11:23 / Din primele informații, șeful MAI are rol de martor în dosarul fostului ministru al Dezvoltării și Turismului care datează din 2011. Bode era ministru al Economiei în acea perioadă în guvernul condus de Mihai Ungureanu.

Nu este prima oară când actualul ministru de Interne este audiat în acest dosar. În anul 2017 acesta a mai fost audiat tot în calitate de martor.

ADVERTISEMENT

Lucian Bode, audiat în dosarul de corupție al Elenei Udrea

Martor de top într-un dosar de corupție în care este implicată Elena Udrea. Ministrul Internelor, Lucian Bode, a fost prezent luni dimineața la Curtea de Apel București (CAB), unde a fost citat în dosarul ”Hidroelectrica”.

Actualul membru al Executivului ocupa funcția de ministru al Economiei în 2012, când au avut loc unele dintre faptele din dosar.

Acest proces a început pe fond după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis în 2020 că probele au fost administrate legal.

Potrivit G4Media, în acest caz, Elena Udrea este acuzată de procurorii DNA că, în 2011, ar fi primit de la ”băiatul deștept” din Energie, Bogdan Buzăianu, prin intermediul lui Radu Budeanu, o mită de 3,8 milioane de dolari și o creanță de 900.000 de mii de euro pe care Buzăianu o avea de recuperat de la Bobby Păunescu.

Ce acuzații i se aduc Elenei Udrea în dosar

În iulie 2020, instanța a decis că procesul Hidroelectrica, în care Elena Udrea este acuzată de trafic de influență și de spălare a banilor, iar Dan Andronic de mărturie mincinoasă, poate începe.

Potrivit procurorilor, Elena Udrea “a acceptat promisiunea făcută de un om de afaceri, prin intermediari, de a primi suma de 5.000.000 USD pentru a-și exercita influența asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei și a celor din cadrul SC Hidroelectrica SA, în vederea menținerii, în condițiile deja negociate (preț și cantitate de energie furnizată), contractele pe care societatea omului de afaceri le încheiase cu SC Hidroelectrica SA”.

Din această sumă, Udrea ar fi primit, în noiembrie 2011, prin intermediari, 3.800.000 de dolari, și o creanță de 900.000 de euro, respectiv ”o sumă pe care o firmă a omului de afaceri o împrumutase unui terț și care era garantată cu părți sociale ale unei societăți comerciale care deținea două publicații.

Pentru a ascunde că era beneficiara reală a creanței de 900.000 euro (care i-ar fi conferit pe cale de consecință și puterea de a influența activitatea societății cu activitate media), Udrea Elena Gabriela a preluat creanța de la firma controlată de omul de afaceri, prin interpunerea unei alte firme paravan, aparținând unei cunoștințe”, se arăta în comunicatul DNA din 20217.

ADVERTISEMENT