News

Fabian Gyula, propunerea coaliției pentru funcția de Avocat al Poporului, aviz favorabil în comisiile juridice. Update

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a anunțat data la care se va alege Avocatul Poporului. Miercuri, Fabian Gyula a primit aviz favorabil pentru această funcție.
23.06.2021 | 14:00
Fabian Gyula propunerea coalitiei pentru functia de Avocat al Poporului aviz favorabil in comisiile juridice Update
ADVERTISEMENT
23-06-2021
11:00

Fabian Gyula, propunerea coaliției pentru postul de Avocat al Poporului, aviz favorabil

Comisiile juridice din Camera Deputaţilor şi Senat au acordat, miercuri, cu majoritate de voturi, aviz favorabil pentru ca Fabian Gyula să ocupe funcţia de Avocat al Poporului, transmite Agerpres

Desemnarea Avocatului Poporului urmează să fie făcută în plenul reunit al Parlamentului, cel mai probabil luni, conform spuselor lui Ludovic Orban. Fabian Gyula este singurul care şi-a depus candidatura pentru această funcţie.

Funcția este vacantă după ce Parlamentul a revocat-o pe Renate Weber, în urmă cu o săptămână.

Coaliția de guvernare PNL – USR PLUS – UDMR ar fi ajuns la un acord în privința numirii Avocatului Poporului.

Liderul liberalilor Ludovic Orban a declarat marţi că s-a decis demararea procedurii de numire a succesorului lui Renate Weber. Votul în plenul reunit al Parlamentului în acest caz se va da cel mai probabil lunea viitoare.

ADVERTISEMENT

Când se alege Avocatul Poporului. Anunțul lui Ludovic Orban

La o săptămână după revocarea Renatei Weber din poziția de Avocat al Poporului, coaliția de guvernare va demara procedura de numire a Avocatului Poporului.

Cu toate acestea, votul în plenul reunit al Parlamentului se va da doar lunea viitoare, a aunțat Ludovic Orban, preşedintele PNL, marți seară.

ADVERTISEMENT

În acest moment, PNL – USR PLUS și UDMR l-au anunțat pe Fabian Gyula ca propunere pentru această poziție. Acesta are susţinerea întregii coaliţii, iar votul de validare se va da probabil odată cu cel pentru peședintele CNA.

”Am hotărât în cadrul coaliţiei să demarăm procedura de numire a Avocatului Poporului. Mâine (n.r. miercuri, 23 iunie), la ora 9,30, vom convoca Birourile permanente reunite.

ADVERTISEMENT

A fost depusă o singură candidatură şi vom demara procedura. Procedura presupune audiere în Comisiile juridice reunite, urmate de plen. Mâine vom convoca un plen. De asemenea, va fi necesar un vot pentru Consiliul Naţional al Audiovizualului.

CNA trebuie să se întrunească în plenul său să aleagă un preşedinte care urmează să fie validat. Cel mai probabil o să avem plenul la care se va face votul şi pe Avocatul Poporului şi pe CNA luni”, a spus Orban, la Palatul Parlamentului, după şedinţa coaliţiei de guvernare, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT

Cine este propunerea coaliției pentru Avocatul Poporului

Tot marți, vicepremierul din parte UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat că Fabian Gyula este candidatul coaliţiei şi va avea majoritate în momentul în care va fi votat ca Avocat al Poporului în plenul Parlamentului, lunea viitoare.

Președintele UDMR a spus că cei de la USR nu au vrut, la negocierile din coaliţie, această funcţie: ”Vreţi voi Avocatul Poporului? Luaţi-l! Nu au vrut. Mai mult nu pot să vă spun”.

În ceea ce-l privește pe Gyula, Orban a spus că acesta are susţinerea întregii coaliţii: ”Cu siguranţă. Cei de la USR au declarat că nu au nimic împotriva candidatului. Au încercat să aibă o discuţie legată de SIIJ. Cele două probleme nu sunt în conexiune”.

Renate Weber a fost revocată în cursul zilei de miercuri, 16 iunie, din funcția de Avocat al Poporului, poziție pe care o ocupa din iulie 2019. Parlamentul a aprobat decizia cu 247 de voturi pentru și 32 de voturi împotrivă.

ADVERTISEMENT