News

Lunetistul canadian Wali, dezamagit de războiul din Ucraina. “Trebuia să te descurci ca să obții o armă, muniții sau provizii”

La două luni după ce a răspuns la apelul președintelui Volodimir Zelenski, lunetistul Wali s-a întors în Quebec nevătămat. Acesta s-a declarat dezamăgit de condiții, dar e gata să se întoarcă.
08.05.2022 | 11:03
Lunetistul canadian Wali dezamagit de razboiul din Ucraina Trebuia sa te descurci ca sa obtii o arma munitii sau provizii
În ciuda tuturor dificultăților Wali își dorește să se întoarcă în Ucraina Foto: arhiva personală via La Presse, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cei mai mulți luptători străini care au mers în Ucraina s-au întors extrem de dezamăgiți, fără să fi fost măcar o dată în prima linie.

Lunetistul canadian Wali, dezamagit de războiul din Ucraina

„Sunt norocos că încă mai trăiesc, s-a apropiat foarte aproape de moarte”, a spus fostul soldat al Regimentului Regal 22, într-un interviu acordat La Presse.

ADVERTISEMENT

După ce a petrecut două luni în Ucraina, Wali face o evaluare „destul de dezamăgitoare” a utilizării luptătorilor voluntari occidentali, care a început la începutul lunii martie, în urma unui apel al președintelui Volodimir Zelenski.

Numărul voluntarilor care s-au prezentat, peste 20.000 conform diferitelor estimări, a fost atât de mare încât guvernul ucrainean a fost nevoit să înființeze urgent Legiunea Internațională pentru Apărarea Teritorială a Ucrainei pe 6 martie.

ADVERTISEMENT

Dar pentru majoritatea voluntarilor care s-au prezentat la graniță, să se alăture unei unități militare a fost un chin.

“Zelenski a făcut apel la toți, dar pe teren ofițerii erau complet neajutorați. Nu știau ce să facă cu noi”, a mai spus canadianul.

ADVERTISEMENT

Găsirea unei arme, un exercițiu kafkian

„Trebuia să cunoști pe cineva care știa pe cineva care țîți spune că în acea frizerie veche, ți se va da un AK-47. Trebuia să te chinui în acest fel cu tot echipamentul de soldat, culegând piese și muniții în stânga și în dreapta, în multe cazuri cu arme în stare mai mult sau mai puțin bună”, mai spune el.

“Chiar și pentru mese, de multe ori civilii le furnizează. La fel pentru combustibil. Trebuie să te organizezi constant, să cunoști pe cineva care cunoaște pe cineva.”

ADVERTISEMENT

După câteva săptămâni pe teritoriul ucrainean, unii dintre cei mai experimentați soldați occidentali au ajuns să fie recrutați de către Direcția de Informații Militare Ucrainene, urmând să participe acum la operațiuni speciale în spatele liniilor inamice.

A tras doar două gloanțe în două luni

Alții, mai puțin experimentați, „sar de la un Airbnb la altul” în timp ce așteaptă să fie recrutați de o unitate care îi va duce pe linia frontului, spune Wali.

În cele din urmă, el însuși a spus că a tras doar două gloanțe în ferestre „pentru a speria” și că nu a intrat niciodată în raza de tragere a inamicului.

„Este un război al mașinilor”, în care soldații ucraineni „extrem de curajoși” suferă pierderi foarte mari din cauza bombardamentelor, dar „ratează multe oportunități” de a slăbi inamicul pentru că le lipsesc cunoștințele tehnice militare, rezumă el.

„Dacă ucrainenii ar fi avut procedurile pe care le aveam în Afganistan pentru a comunica cu artileria, am fi putut provoca măcel”, crede el.

Dar Wali nu-și ascunde dorința de a se întoarce acolo în ciuda tuturor lucrurilor. „Nu știi niciodată când luptătorii străini vor face diferența pe teren. Este ca un stingător: e inutil până ia foc ceva.”

ADVERTISEMENT
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au...
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au cumpărat o sută de TIR-uri pline!”
Cum a ajuns un bărbat să construiască o tavernă grecească în propria curte:...
Cum a ajuns un bărbat să construiască o tavernă grecească în propria curte: „Avem o listă de așteptare și primim clienți de peste tot”
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Maria e bucătăreasă şi străbate ţara-n lung şi-n lat. Ideea care i-a venit...
Maria e bucătăreasă şi străbate ţara-n lung şi-n lat. Ideea care i-a venit după ce s-a întors de la muncă din Italia
Schimbare de look a singurei femei care l-a făcut bunic pe Ion Ţiriac....
Schimbare de look a singurei femei care l-a făcut bunic pe Ion Ţiriac. Fanii au reacţionat imediat
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
ÎNȚELEGERE făcute de Iohannis cu Zelenski. Ce înseamnă pentru România
ÎNȚELEGERE făcute de Iohannis cu Zelenski. Ce înseamnă pentru România
A cerut disperată ajutorul la 112 că este urmărită de un urs masiv....
A cerut disperată ajutorul la 112 că este urmărită de un urs masiv. Ce au făcut autoritățile. Ultimele clipe din viața tinerei moarte la Bușteni
Omenirea, amenințată de mari cutremure. Cauza care provoacă mișcările seismice
Omenirea, amenințată de mari cutremure. Cauza care provoacă mișcările seismice
Dana Rogoz a făcut anunţul dup 12 ani de căsnicie cu Radu
Dana Rogoz a făcut anunţul dup 12 ani de căsnicie cu Radu
Românul și-a păstrat banii în sobă, apoi s-a dus la BNR și a...
Românul și-a păstrat banii în sobă, apoi s-a dus la BNR și a încercat să îi înlocuiască. Surprinzător ce a urmat
Stațiunea mai puțin cunoscută de la noi care va detrona Mamaia. Plaja e...
Stațiunea mai puțin cunoscută de la noi care va detrona Mamaia. Plaja e un colț de Rai, iar prețurile sunt mici