Life

Magiun de prune fără zahăr, după rețeta lui Radu Anton Roman. Cum știi că este gata

Cum să faci magiun de prune fără zahăr la fel ca al bunicii. Radu Anton Roman a spus care este secretul pentru a ieși perfect.
29.09.2023 | 23:20
Magiun de prune fara zahar dupa reteta lui Radu Anton Roman Cum stii ca este gata
Rețeta de magiun de prune fără zahăr a lui Radu Anton Roman. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Radu Anton Roman a lăsat în urmă o mulțime de rețete, printre care și cea de magiun de prune. Este ideală și pentru copii, dar și pentru diabetici, deoarece nu conține deloc zahăr, dulceața fiind dată doar de fructele coapte, zemoase și aromate.

Rețeta de magiun de prune a lui Radu Anton Roman

Dacă ți-e dor de magiunul de prune delicios, fără zahăr, de pe vremea bunicii, poți încerca cu încredere rețeta lui Radu Anton Roman. Regretatul gazetar, pasionat de gastronomie, și-a dezvăluit toate trucurile în cartea Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti, publicată în 1998, la editura Paideia.

ADVERTISEMENT

Preparatul poate fi consumat și de copii, dar și de diabetici, având în vedere că nu conține îndulcitori adăugați. Unul dintre cele mai importante aspecte este acela că fructele trebuie să fie foarte coapte, aromate și dulci.

Dar Radu Anton Roman a mai dezvăluit și alte secrete pentru un magiun de prune fără cusur. Unul dintre ele ține de modul în care este acesta preparat, mai exact pe țiglă încinsă.

ADVERTISEMENT

Totodată, pentru un gust deosebit, se mai pot adăuga și sâmburi de caise și corcodușe. „Se grijesc fructele (se spală, se scot sâmburii), se pun la fiert într-o tingire cu fundul gros, dar nu direct pe plită, ci pe țiglă încinsă, abia să bulbucească.

Sâmburii de caisă și corcodușe (dacă aveți și doriți să-i adăugați) se sparg, se pisează ca orezul, cam o mână plină de mieji la un kilogram de fructe”, a dezvăluit Radu Anton Roman în cartea sa, citat de adevărul.ro. 

ADVERTISEMENT

Când știi că magiunul este gata

Un lucru de menționat este că procesul de preparare pentru un magiun de prune delicios durează câteva ore. În acest timp, trebuie amestecat adesea, pentru a nu se lipi de vas și este gata abia atunci când pasta devine foarte groasă.

„Fructele se amestecă într-o doară până când dau în primul clocot, dar, după aceea, trebuie învârtite cât de des, că se prind. După primele clocote, rămâne la buna dumneavoastră plăcere dacă pasați printr-o sită sau nu pasta de fructe, pentru a scăpa de coji.

ADVERTISEMENT

Trebuie să se lege bine, așa că fiertul și amestecatul durează ore și ore, până când e magiun, adică o pastă în care melesteul (făcălețul, mestecăul) abia se mai învârte”, sunt indicațiile oferite de Radu Anton Roman.

La final, se adaugă sâmburii de caise și corcoduse și se mai amestecă de câteva ori. Magiunul trebuie pus în borcane preîncălzite, în caz contrar este foarte posibil ca acestea să se spargă.

ADVERTISEMENT