News

Mai multe modele de televizoare vor fi interzise de la 1 martie. Care e motivul

Uniunea Europeană a decis să interzică mai multe modele de televizoare de la 1 martie, pentru a economisi energie electrică.
23.02.2023 | 22:58
Mai multe modele de televizoare vor fi interzise de la 1 martie Care e motivul
Televizoare Smart LED interzise pe piață. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

UE va bloca vânzarea acestor dispozitive pentru a respecta noul regulament privind ”proiectarea ecologică” și economisirea energiei.  Așadar, televiziunile de tip OLED mari și cele 8K sunt direct vizate.

UE va interzice mai multe modele de televizoare

Vor fi scutite de această regulă televizoarele care sunt deja în depozitele comercianților până la această dată, conform sursei citate. Proiectul Uniunii Europene ar da peste cap piața televizoarelor smart, în condițiile în care în perioada 2014-2017 companiile au investit miliarde de euro într-o industrie care se dezvolta entuziasmant, conform Ziarulromanesc.de.

ADVERTISEMENT

Acum ar urma ca televizoarele să fie reglementate într-un mod care ar dinamita piața. Mai exact, ecranele Full HD vor avea voie să atingă un EEI maxim de 0.75, iar pentru micro-LED va fi o limită de 0.90. Practic, cerințele UE nu sunt adaptate la actualul nivel al tehnologiei, lucru care va da peste cap industria.

Va fi afectată, de asemenea, clasa de eficiență energetică a televizoarelor, fiind vorba aici de toate aparatele de la A la G. Conform noilor clasificări televizoarele care erau clasificate anterior în clasa de energie A vor ajunge în clasa G. Așadar, cei care și-au cumpărat un televizor considerând că economisesc energie se vor trezi peste noapte că alegerea lor nu e una tocmai ”economă”.

ADVERTISEMENT

Potrivit sursei citate televizoarele cu ecrane mari, de înaltă rezoluție, au toate șansele să fie oprite de la vânzare la modul general. Vor fi afectați în mod direct furnizorii de televizoare, care vor rămâne fără produse de vândut.

Scopul Uniunii Europene e de a reduce impactul negativ asupra mediului, pe durata unui ciclu de viață al televizorului. Mai mult, se dorește în mod clar implementarea unor criterii de mediu în faza de dezvoltare a unui produs.

ADVERTISEMENT

Concret, UE vrea să se asigure că producția și folosirea unui televizor să nu afecteze mediul, însă aceste cerințe vin cu sacrificii mari din partea producătorilor și furnizorilor, care vor pierde foarte mulți bani.

De exemplu, în România în luna noiembrie 2022, de Black Friday, se vindea un televizor de 150.000 de euro. ”Este vorba de modelul Samsung Micro LED, care se vinde pe site-urile de specialitate cu 730.000 de lei. Unul dintre cele mai avansate televizoare comercializate în acest moment pe Pământ, Samsung Micro LED are o diagonală de 277 centimetri și o rezoluție 4K, mai exact 3840×2160 pixeli”, transmiteau atunci specialiștii în domeniu.

ADVERTISEMENT

Așadar, un televizor dotat cu tehnologie Micro LED, care ar putea fi interzisă de UE. Similară cu tehnologia OLED, televizorul devine foarte luminos și nu există un risc real ca pixelii să se ”ardă”. Momentan doar Samsung produce televizoare Micro LED, însă și LG ar urma acest tipar.

ADVERTISEMENT
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în...
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în același timp. Avertismentul dur al medicilor specialiști
Jucătoarea din România care a izbucnit după ce a fost ”umilită” de numărul...
Jucătoarea din România care a izbucnit după ce a fost ”umilită” de numărul 632 mondial: ”Urăsc acest sport din tot sufletul”
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Coşmar interminabil pentru vedeta mutilată cu ciocanul de fostul soţ! Cine vrea să...
Coşmar interminabil pentru vedeta mutilată cu ciocanul de fostul soţ! Cine vrea să îi ia fetele, după ce a fost aproape de moarte
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au...
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
Mircea Badea, în COMĂ la spital! Medicii nu i-au dat nicio șansă: Gata,...
Mircea Badea, în COMĂ la spital! Medicii nu i-au dat nicio șansă: Gata, luați-l că moare (VIDEO)
Mulți șoferi nu știu asta. Un gest banal îi poate costa scump
Mulți șoferi nu știu asta. Un gest banal îi poate costa scump
Simona Gherghe, anunţ trist după 6 ani de căsnicie cu Răzvan Săndulescu. Ce...
Simona Gherghe, anunţ trist după 6 ani de căsnicie cu Răzvan Săndulescu. Ce se întâmplă cu copiii
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei...
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei femei de afaceri ruse
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română