Un juriu special din Georgia i-a pus sub acuzare pe fostul președinte Donald Trump și pe 18 aliați ai săi sub acuzația de șantaj pentru o amplă tentativă de corupere a alegerilor din 2020 prin subminarea victoriei lui Joe Biden în acest stat.
Procurorul districtual din districtul Fulton, Fani Willis, a formulat acuzațiile luni seară, după o investigație de doi ani în care, de asemenea, împotriva lui Donald Trump au fost formulate acuzații potrivit cărora a conspirat pentru a deraia funcționarea Colegiului Electoral, a mobilizat Departamentul de Justiție pentru a-și susține schema, a exercitat presiuni asupra oficialilor din Georgia pentru a anula rezultatele alegerilor și a mințit în mod repetat cu privire la acuzațiile de fraudă pentru a crește presiunea.
Pe lângă Trump, Willis i-a acuzat pe fostul șef de cabinet al Casei Albe, Mark Meadows, și pe avocații Rudy Giuliani, John Eastman, Sidney Powell, Jeff Clark, Ken Chesebro și Jenna Ellis, figuri-cheie în încercarea lui Trump de a submina alegerile din 2020.
Actul de acuzare de 98 de pagini urmărește mai multe aspecte bine cunoscute ale comportamentului lui Trump în săptămânile haotice care au urmat înfrângerii sale în alegerile din 3 noiembrie 2020, multe dintre acestea fiind prezentate de către comitetul din Camera Reprezentanților care a investigat evenimentele din 6 ianuarie 2021 și, mai recent, într-un act de acuzare federal emis de procurorul special Jack Smith.
Actul de acuzare conține în total 41 de capete de acuzare de infracțiuni, dintre care 13 au fost formulate împotriva lui Trump, relatează POLITICO.
Acuzațiile penale formulate împotriva fostului președinte american Donald Trump în instanța statului Georgia includ acuzații potrivit cărora acesta ar fi încălcat o lege statală împotriva crimei organizate cunoscută sub numele de RICO, mai amplă decât legea federală cu același obiect.
Legiuitorii americani au adoptat legea federală Racketeering Influenced and Corrupt Organizations Act (RICO) în 1970 pentru a lupta împotriva crimei organizate, în special a mafiei. Cele mai multe state au adoptat legi similare, cu diverse modificări.
Principalele cerințe prevăzute de legea federală RICO sunt existența a cel puțin două infracțiuni subiacente și participarea la o întreprindere criminală pe o perioadă lungă de timp.
Legea RICO din Georgia nu impune ca întreprinderile criminale să fie de lungă durată și enumeră aproape 50 de infracțiuni subiacente care se califică drept șantaj, în comparație cu 35 de infracțiuni prevăzute de legea federală, explică Reuters.
Inculpații care sunt găsiți vinovați de acuzațiile RICO din Georgia riscă între 5 și 20 de ani de închisoare, iar în timp ce legea federală are același maxim, nu are un minim.
Mafia din SUA a fost în mare parte dezmembrată, iar aplicarea RICO a fost extinsă la multe alte tipuri de activități criminale organizate. Procurorii au aplicat legea la tot felul de grupuri pe care le caracterizează drept “întreprinderi” criminale, inclusiv băncile de pe Wall Street și comercianții implicați în manipularea pieței.
Fani Willis a folosit cândva această lege pentru a urmări mai mult de două duzini de educatori din Atlanta pentru că ar fi complotat să trișeze la notele de la testele standardizate în 2014. Avocații profesorilor au declarat că Willis a exagerat considerând că sistemul de învățământ public din Atlanta este o “întreprindere criminală”, dar condamnările au fost menținute în apel.
Inițial, RICO a fost concepută ca un instrument de urmărire a capilor mafiei, care își păstrau mâinile curate, plasând câștigurile ilicite în corporații fantomă și lăsând munca murdară pe seama unor subalterni. Legea nu le cere procurorilor să dovedească faptul că inculpații s-au implicat direct în activități infracționale, ci doar că au făcut parte dintr-o organizație mai mare care a făcut acest lucru.
Aceasta înseamnă că procurorii nu ar trebui neapărat să dovedească faptul că Trump personal a încălcat legea, ci că a coordonat cu bună știință pe alții care au făcut-o.
Cazurile RICO sunt în mod inerent mai complexe, deoarece procurorii trebuie mai întâi să dovedească existența unei întreprinderi criminale. În actul de acuzare al lui Trump sunt numiți alți 18 coinculpați.
Procurorii vor trebui să dovedească faptul că Trump și coinculpații săi au lucrat împreună în vederea atingerii unui scop infracțional comun, ceea ce nu este întotdeauna la fel de simplu ca și dovedirea unei infracțiuni RICO subiacente. Dar fiecare coinculpat suplimentar este un alt inculpat pe care procurorii l-ar putea convinge să depună mărturie împotriva celorlalți.
Rechizitoriul de 41 de capete de acuzare sugerează că mai există alți 30 de participanți la conspirație neinculpați. Dosarul de 98 de pagini a fost pe cât de așteptat, pe atât de inedit. Aceasta duce totalul acuzațiilor penale ale lui Trump până în prezent la 91.
Punerea sub acuzare din Georgia s-ar putea să fie singura de care Trump nu poate scăpa cu o înțelegere în urm căreia să plătească o sumă de bani sau grațiindu-se în cazul în care devine din nou președinte al SUA.
Spre deosebire de cazul cu care se confruntă în New York, care este potențial costisitor, dar care este totuși unul civil, cu privire la documente comerciale false, cel din Georgia implică potențiale pedepse cu închisoarea.
Spre deosebire de verdictul civil de calomnie deja pronunțat împotriva lui Trump în cazul unei editorialiste care susține că a fost agresată sexual, chestiunea din Georgia nu poate fi, în mod similar, rezolvată cu carnetul de cecuri.
Și, spre deosebire de cazurile federale din Florida privind presupusa manipulare defectuoasă și denaturare a unor documente clasificate și din Washington D.C. privind presupusul său rol în declanșarea insurecției din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliu, cel din Georgia nu ar dispărea, probabil, dacă Trump s-ar întoarce la Casa Albă, explică publicația TIME.
De asemenea, există înregistrări, care îl includ pe Trump cerându-le în mod explicit oficialilor electorali de top din Georgia să “găsească” pur și simplu suficiente voturi pentru ca el să câștige.
În sondaje, în strângerea de fonduri și în presa conservatoare, fostul președinte american a transformat acuzațiile penale în atuuri politice. La începutul zilei de 18 martie, Donald Trump a publicat o postare pe rețelele de socializare în care spunea că va fi “arestat marți, săptămâna viitoare”. “Protestați”, a scris el pe site-ul său Truth Social. “Luați-vă națiunea înapoi!”
Declarația a pus în mișcare evenimente care au modificat profund cursul competiției pentru nominalizarea republicană. Donatorii au trimis cecuri. Fox News și-a schimbat tonul. Aparatul partidului s-a grăbit să îl apere pe Trump. Iar în sondaje a urcat și tot urcă, potrivit The New York Times.
O analiză realizată de publicația americană evidențiază dominația lui Trump asupra Partidului Republican, dezvăluind anii de condiționare a milioane de alegători republicani care văd problemele juridice ale lui Trump ca pe un atac indirect împotriva lor. Și prezintă o realitate cu susul în jos în care acuzațiile penale acționează ca atuuri politice – cel puțin în scopul câștigării nominalizării republicane.
Timp de aproape doi ani, Fox News și imperiul mai larg al lui Rupert Murdoch s-au distanțat de Donald Trump și l-au susținut pe guvernatorul Floridei, Ron DeSantis. Dar după prima punere sub acuzare a lui Trump, prioritățile mișcării conservatoare și ale ecosistemului său mediatic s-au schimbat. Gazdele conservatoare influente de la posturile de radio conservatoare s-au raliat în spatele lui Trump.
Programele din mass-media conservatoare s-au axat pe ideea că Trump a fost victima unui sistem judiciar deturnat de democrați. Lupta lui DeSantis împotriva “curentului woke” a devenit demodată – o chestiune cu miză mică în comparație cu potențiala încarcerare a lui Trump.
Domnul Trump și echipa sa au căutat în mod deliberat să maximizeze acoperirea în direct a știrilor despre punerile sale sub acuzare penală. Aceștia tratează aparițiile în instanță exact așa cum ar trata evenimentele de campanie – coregrafiind vizualurile până la cele mai mici detalii și colaborând cu toate rețelele de televiziune, inclusiv cu cele pe care Trump le-a pus la stâlpul infamiei ca fiind fabrici de “știri false”, cum ar fi CNN.
Echipa Trump a invitat reporteri în coloana sa de mașini, ale cărei SUV-uri negre au fost urmărite în direct la televiziunile de știri. Echipa de campanie a informat televiziunile din timp, astfel încât camerele de filmat să poată fi instalate în mai multe locuri în zilele de punere sub acuzare pentru a obține cele mai bune imagini – inclusiv de-a lungul traseului coloanei de mașini și în timp ce avionul lui Trump aterizează și decolează.
Întreaga structură oficială a Partidului Republican (GOP) și-a reconsiderat poziția după punerea lui Trump sub acuzare penală. Înainte ca Donald Trump să își anunțe candidatura la prezidențialele din 2024, comitetele oficiale ale partidului trimiteau în mod frecvent alegătorilor spam-uri cu e-mailuri de strângere de fonduri centrate pe Trump. Simpla menționare a numelui său în subiectul unui e-mail atrăgea atenția, iar acestea deveniseră dependente de el pentru a prii donații de mici sume de bani.
Dar când Trump a anunțat, pe 15 noiembrie 2022, că va candida la președinție, oficialii de top ai Comitetului Național Republican (RNC) au înțeles că trebuie să înceteze să mai pompeze e-mailurile cu numele lui Trump. Au vrut să evite să dea impresia că fac favoritisme în alegerile primare ale GOP și, prin urmare, să riște să își compromită neutralitatea oficială.
Dar pe 29 martie, când se zvonea că fostul președinte va fi în curând pus sub acuzare în Manhattan, RNC a pus capăt moratoriului. Numai în cursul săptămânii următoare, RNC a trimis cel puțin o duzină de e-mailuri alegătorilor republicani, exprimându-și indignarea față de punerea sub acuzare a lui Trump și canalizând această furie în cereri de date personale și donații.
La scurt timp după miezul nopții, în primele ore ale zilei de 4 aprilie, RNC a trimis prin e-mail listei sale un masiv ceas digital cu numărătoare inversă până la “arestarea președintelui Trump”, afișând ore, minute și secunde.
Comitetul Național Republican Senatorial, brațul de campanie al partidului pentru Senat, a urmat același tipar ca și RNC. Și, deși aceste tactici au fost interesate – colectorii de fonduri online călăuzesc tot ceea ce domină ciclul de știri, și nimic nu se vinde ca acuzațiile la adresa lui Trump – mesajele de susținere din partea aparatului oficial al partidului au trimis, de asemenea, un semnal clar. Acesta a fost partidul lui Donald Trump. A nu-l apăra nu era o opțiune.
Fostul președinte s-a chinuit să strângă bani pentru campanie până când a devenit clar, la jumătatea lunii martie, că va fi acuzat penal în Manhattan. Acea primă punere sub acuzare a turnat combustibil pentru racheta în mașina de strângere de fonduri online a lui Trump. Până în acel moment, Trump strânsese în medie 129.000 de dolari pe zi în 2023, conform înregistrărilor federale. În următoarele trei săptămâni, el a avut o medie de peste 778.000 de dolari pe zi.
Altfel spus, Trump a strâns puțin peste 12 milioane de dolari în primele 88 de zile ale anului. I-a luat doar șapte zile după prima punere sub acuzare pentru a strânge o sumă similară: 13 milioane de dolari.
Cea de-a doua punere sub acuzare i-a adus randamente financiare din ce în ce mai mici și nu sunt disponibile înregistrări publice care să se refere la cea de-a treia punere sub acuzare. Dar strângerea de fonduri online a lui Trump a fost semnificativ întărită de acuzațiile penale împotriva sa.
Donald Trump a câștigat un sprijin substanțial în sondajele pentru alegerile primare în jurul punerii sale sub acuzare din primăvară – crescând cu aproximativ 9 puncte procentuale în mediile de sondaj în săptămânile care au urmat anunțului său pe Truth Social că se așteaptă să fie arestat.
Mai mult de jumătate dintre republicani – inclusiv 77% dintre republicanii auto-identificați MAGA – au declarat că inculpările și anchetele împotriva lui Trump au fost un atac la adresa oamenilor ca ei, potrivit unui sondaj CBS News/YouGov realizat la scurt timp după cea de a treia inculpare. Iar 86% dintre republicani au considerat că inculpările au fost o încercare de a-l împiedica pe Trump să facă campanie.
Cea de-a doua punere sub acuzare a lui Trump a dus la o creștere mult mai mică în sondaje, și este prea devreme pentru a estima efectul în sondaje al ultimelor două puneri sub acuzare.
Șapte din 10 alegători republicani din cadrul alegerilor primare republicane au declarat că republicanii trebuie să îl susțină pe Trump în fața investigațiilor, inclusiv aproape jumătate dintre alegătorii care intenționează să susțină un alt candidat decât fostul președinte, potrivit ultimului sondaj New York Times/Siena College, realizat înainte de cea mai recentă punere sub acuzare.
Și peste 80% dintre republicani au declarat că acuzațiile din cea mai recentă punere sub acuzare au fost motivate politic, potrivit unui sondaj ABC News/Ipsos.
În dimineața celei de a treia puneri sub acuzare, fostul președinte a glumit pe seama a ceea ce ar fi nevoie pentru a-și asigura victoria. “Am nevoie”, a spus el, “de încă o punere sub acuzare pentru a-mi asigura alegerea!”.