News

Maia Sandu are probleme de sănătate. Întâlnirea cu secretarul general al ONU, anulată

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis luni că este nevoită să își anuleze întâlnirea cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, din cauza unor probleme de sănătate.
09.05.2022 | 12:14
Maia Sandu are probleme de sanatate Intalnirea cu secretarul general al ONU anulata
Maia Sandu. Susa foto: flickr.com
ADVERTISEMENT

Maia Sandu și secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) își programaseră o conferință de presă comună luni, la ora 17:30.

Maia Sandu și-a schimbat programul din cauza problemelor de sănătate

Despre anularea evenimentului s-a aflat luni, aproape de orele prânzului. ”Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, nu va putea participa, din motive de sănătate, la evenimentele publice planificate pentru luni, 9 mai”, au anunţat reprezentanții Aparatului Preşedintelui Republicii Moldova într-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT

Antonio Guterres efectuează o vizită de două zile la Chişinău, iar la întâlnirea cu Maia Sandu era programată la sediul guvernului, în prezenţa premierului Natalia Gavriliţa.

Confom presei de la Chișinău, în prima zi a vizitei sale, Guterres urma să susţină conferinţa de presă comună, iar a doua zi trebuia să viziteze o tabără de refugiaţi ucraineni.

ADVERTISEMENT

Mesajul transmis de Maia Sandu cu ocazia zilei de 9 mai

Duminică, Maia Sandu a transmis un mesaj pentru ziua de 9 mai, în care Republica Moldova celebrează “Ziua Victoriei şi a comemorării eroilor căzuţi pentru Independenţa Patriei”, dar şi “Ziua Europei”: ”Pe 9 mai, vom cinsti memoria celor căzuţi în război, vom onora veteranii şi vom vorbi despre pace.”

În acel context, președinta Republicii Moldova a publicat un videoclip cu doi veterani de război, Ioil Lupaşco (n.r. – din satul Slobozia-Duşca, raionul Criuleni) şi Evghenia Pancişchina (n.r. – din Chişinău).

ADVERTISEMENT

În același context, jurnaliștii de la deschide.md au amintit că preşedintele rus Vladimir Putin a adresat un mesaj preşedinţilor mai multor state-membre ale CSI.

Printre ele se numără Republica Moldova, dar și republicile separatiste din Ucraina (Doneţk şi Lugansk) şi Georgia (Abhazia şi Osetia de Sud). Liderul de la Kremlin a adresat felicitări cu ocazia marcării a 77 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste.

ADVERTISEMENT

În discursul pe care l-a susținut luni în Piața Roșie, Vladimir Putin a spus că Ziua Victoriei este ”sacră” pentru Rusia. De asemenea, el s-a referit și la războiul din Ucraina și a menționat că soldații ruși luptă acolo ”împotriva atrocităților”. Toate mesajele liderului de la Kremlin pot fi citite aici.

ADVERTISEMENT