News

Majoritatea americanilor cred în mod greșit că pot recunoaște știrile false. Cum putem identifica un fake news

Persoanele mai încrezătoare în capacitatea lor de a discerne între fapte și ficțiune, cele mai susceptibile de a fi victimele dezinformării.
02.06.2021 | 18:58
Majoritatea americanilor cred in mod gresit ca pot recunoaste stirile false Cum putem identifica un fake news
ADVERTISEMENT

9 din 10 participanți la un studiu din SUA consideră că au o capacitate peste medie de a discerne între titlurile de știri false și cele legitime.

Majoritatea americanilor cred în mod greșit că pot recunoaște știrile false. Cum putem identifica un fake news

Deși americanii consideră că este omniprezentă confuzia cauzată de știrile false, relativ puțini dintre ei indică faptul că au întâlnit astfel de știri sau că le-au distribuit, ceea ce sugerează, potrivit cercetătorilor, nu numai că mulți au dificultăți în identificarea acestui tip de știri, dar și că nu sunt conștienți de propriile lor deficiențe în a face acest lucru.

ADVERTISEMENT

Aproximativ o cincime dintre respondenți s-au evaluat cu 50 sau mai multe procente peste scorul lor justificat, a constatat analiza reprezentativă la nivel național a datelor colectate în timpul și după alegerile intermediare din SUA din 2018.

În cadrul sondajului, 8.285 de americani au fost rugați să evalueze acuratețea unei serii de titluri de pe Facebook și apoi să își evalueze propriile abilități de a discerne conținutul de știri false.

ADVERTISEMENT

Când cercetătorii au analizat datele care măsoară comportamentul online al respondenților, cei cu percepții exagerate ale abilităților lor au vizitat mai frecvent site-uri web legate de răspândirea de știri false sau înșelătoare.

Participanții prea încrezători au fost, de asemenea, mai puțin capabili să distingă între afirmațiile adevărate și false despre evenimentele actuale și au raportat o dorință mai mare de a partaja conținut fals, mai ales atunci când acesta se aliniază cu predispozițiile lor politice, au descoperit autorii.

ADVERTISEMENT

„Indiferent de ce domeniu, oamenii sunt, în medie, prea încrezători … dar un procent de peste 70%  persoane care demonstrează o încredere excesivă este un număr atât de mare”, a spus autorul principal al cercetării, Ben Lyons, profesor asistent de comunicare la Universitatea din Utah.

Încrederea excesivă predispune la vulnerabilitate în fața știrilor false

Deși studiul nu demonstrează că încrederea excesivă cauzează direct implicarea în știri false, nepotrivirea dintre capacitatea percepută a unei persoane de a detecta dezinformarea și competența lor reală ar putea juca un rol crucial în răspândirea informațiilor false, au scris autorii în studiul publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS).

ADVERTISEMENT

De asemenea, sugerează că cei care sunt modești – oameni care tind să se angajeze în comportamente de auto-monitorizare, de reflecție și să pună mai multă gândire în site-urile pe care le vizitează și în conținutul pe care îl împărtășesc – sunt probabil mai puțin susceptibili la dezinformare, a spus Lyons.

Factori precum genul respondenților au jucat, de asemenea, un rol cheie în probabilitatea de încredere excesivă și, pe cale de consecință, vulnerabilitate față de știrile false, a sugerat Lyon.

„Respondenții de sex masculin [din studiu] au afișat în mai multe cazuri o încredere excesivă – și aceasta este o constatare consecventă în literatura de specialitate – bărbații sunt întotdeauna mai încrezători decât femeile, ceea ce nu este întotdeauna atât de surprinzător”.

El a adăugat: „Încrederea excesivă este cu adevărat universală. Aș fi șocat dacă nu am găsi acest lucru în fiecare țară la care ne-am uitat … deși s-ar putea să nu vedem acest nivel extrem de încredere excesivă, doar pe baza diferențelor culturale “.

Cercetări separate de la Universitatea din Exeter și MIT Sloan au descoperit recent că încercarea de a corecta tweet-urile politice care conțin afirmații false și dezinformare nu a făcut decât să agraveze problema.

Cercetătorii au creat conturi de bot pe Twitter care seamănă cu utilizatorii umani pentru a emite corecții politicoase către 2.000 de utilizatori cu o serie de afilieri politice care au postat pe Twitter unul dintre cele 11 articole noi false, difuzate pe scară largă.

Cu toate acestea, utilizatorii au fost mai predispuși să redea pe Twitter știri de calitate inferioară și să folosească un limbaj mai toxic după ce au fost corectați, a observat echipa, demonstrând complexitatea în combaterea răspândirii dezinformării și dezinformării online.

Cum pot fi identificate știrile false?

Știrile false erau o problemă relativ neobișnuită, dar în ultimul deceniu și mai ales în timpul pandemiei COVID-19, creșterea consumului de știri și articole a alimentat dezinformarea.

Dezinformarea și poveștile inventate au fost folosite de-a lungul istoriei ca formă de propagandă sau război al informațiilor. Cu toate acestea, ascensiunea rețelelor de socializare a răspândit „știrile false” – informații false sau înșelătoare prezentate ca știri legitime – pe tot internetul.

Pentru a verifica veridicitatea unei știri există câteva lucruri pe care le putem verifica ușor.

Sursa

Investigați site-ul pentru a vă asigura că este legitim și verificați misiunea și informațiile sale de contact pentru a înțelege dacă este vorba de știri, satiră sau opinie.

Adresa URL

Aveți grijă la numele de domenii neobișnuite, cum ar fi „.com.co”, care sunt concepute să pară legitime, cum ar fi ABCnews.com.co.

Textul

Articolul are erori de ortografie sau punctuație dramatică? Aceasta poate fi un semnal de alarmă pentru conținut fabricat, deoarece majoritatea surselor cu reputație au standarde ridicate de corectură și gramatică.

Informația

Citiți dincolo de titlurile atrăgătoare, notați cine este (sau nu) citat și verificați informațiile pe alte site-uri. Acesta este și un mod bun de a separa articolele de opinie de știri.

Autorul

Verificați biografia autorilor și efectuați o căutare rapidă despre aceștia. Sunt credibili? Sunt reali?

Surse de referință

Faceți click pe linkurile de referință și efectuați căutări inversate pe imagini. Sprijină de fapt povestea sau sunt irelevante (sau mai rău, manipulatoare)?

Data

Uneori, știrile mai vechi sunt partajate din nou și câștigă atenție din cauza evenimentelor actuale, dar asta nu înseamnă că sunt relevante sau exacte.

Propriile convingeri

Jurnalismului de opinie și site-urilor web care profită de polarizare au căpătat amploare, de aceea este indicat să luați în considerare publicul țintă al poveștii și dacă propriile convingeri v-ar putea afecta judecata.

Experții

Dacă o poveste pare slabă sau nu pare citată corect, luați în considerare consultarea unui expert în domeniu sau consultarea unui site de verificare a faptelor.

Mai mult decât orice, luați în considerare faptul că dezinformarea care stârnește emoții puternice se răspândește pe internet mai ușor decât știrile reale, care pot părea plictisitoare.

Un studiu al MIT a constatat că poveștile false de pe Twitter au fost cu 70% mai predispuse la retweet decât știrile corecte.

ADVERTISEMENT
Tags: