News

MApN a primit a doua serie de avioane F-16 cumpărate din Norvegia. „România îşi consolidează capabilităţile de apărare aeriană”

Încă trei avioane F-16, achiziționate din Norvegia, au ajuns în România, potrivit MApN. Până când vor fi livrate toate aeronavele
19.04.2024 | 16:50
MApN a primit a doua serie de avioane F16 cumparate din Norvegia Romania isi consolideaza capabilitatile de aparare aeriana
MApN a primit a doua serie de avioane F-16 cumpărate din Norvegia. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Trei avioane F-16 Fighting Falcon au ajuns în România, potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Ministerul Apărării Naționale (MApN). Aeronavele au fost achiziționate din Norvegia.

A doua serie de avioane F-16 a ajuns în România

De altfel, este pentru a doua oară când România primește astfel de avioane din Regatul Norvegiei. Cele trei aeronave au aterizat, astăzi, în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, de la Câmpia Turzii.

ADVERTISEMENT

Aparatele de zbor au fost achiziționate cu scopul dotării Escadrilei 48 Vânătoare. Prin această investiție se dorește ca România să își consolideze puterea de apărare aeriană, conform reprezentanților Ministerului Apărării.

De asemenea, MApN specifică faptul că această achiziție va ajuta la creșterea securității țării prin apărarea spațiului aerian național și implicit al NATO. Amintim că prima serie de trei avioane livrate de Norvegia a ajuns în țară în noiembrie 2023.

ADVERTISEMENT

Când vor fi livrate toate aeronavele F-16

România a semnat în noiembrie 2022 un contract de achiziție, în valoare de 388 de milioane de euro, a 32 de aeronave F-16 în configurația M6.5.2, motoare de rezervă și suport logistic. Toate avioanele urmează să fie livrate până în 2025.

„Prin sosirea graduală, pe parcursul acestui an şi a celui viitor, a celor 32 de aeronave multirol F-16 Fighting Falcon, care vor înzestra încă două escadrile ale Forţelor Aeriene, România îşi consolidează capabilităţile de apărare aeriană la un nivel adaptat provocărilor de securitate din regiune.

ADVERTISEMENT

Aceste aeronave vor avea un rol important în menţinerea unei posturi aliate credibile de apărare şi descurajare a oricărei agresiuni pe flancul estic şi, la fel de important, vor asigura tranziţia pentru forţele noastre aeriene către era generaţiei a V-a – înzestrarea cu aeronavele F-35”, a transmis ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.

Avioanele ajung în țara noastră în stare funcțională, urmând să asigure o operare pentru o perioadă de cel puțin 10 ani. Acesta este intervalul de tranziție către aeronavele generației a V-a, potrivit MApN. România deține în total 20 de avioane F-16.

ADVERTISEMENT

„Aeronavele vor asigura îndeplinirea noilor cerinţe existente la nivelul NATO, ulterior urmând a fi introduse în programul de modernizare la aceeaşi configuraţie (M6.X) cu avioanele F-16 din prima escadrilă, intrată deja în dotarea Forţelor Aeriene Române. Această soluţie asigură implicarea industriei naţionale de apărare pentru efectuarea lucrărilor de mentenanţă şi modernizare a avioanelor F-16, prin compania Aerostar Bacău”, adaugă MApn.

 

ADVERTISEMENT
Tags: