Românii au aflat, în urmă cu câteva săptămâni, că MApN îi obligă pe românii din străinătate să se întoarcă în 15 zile în țară în caz de război.
Cu toate acestea, cea mai importantă informație publicată de MApN face referire la reintroducerea serviciului militar. Nu toți românii sunt vizați, însă tinerii trebuie să citească cu atenție informațiile publicate de MApN.
Astfel, proiectul de lege vorbește despre introducerea unei categorii noi de personal, mai exact militarul voluntar în termen. Așadar, bărbații și femeile cu vârsta între 18-35 de ani pot solicita înrolarea voluntară și participarea la un program de pregătire militară de bază, care va dura patru luni.
“Proiectul îşi propune, totodată, stabilirea cadrului legal privind efectuarea recrutării-încorporării, în situaţia reinstituirii serviciului militar obligatoriu în calitate de militar în termen, potrivit legii, respectiv pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu”, precizează MApN.
Practic, pentru că România are un număr redus de soldați, care îmbătrânesc, MApN încearcă să ”reîmprospăteze” Armata. Stagiul militar obligatoriu e imposibil de pus în practică, precum și înrolarea obligatorie a tuturor cetățenilor eligibili. Motivul a fost expus, în dese rânduri inclusiv de către ministrul apărării Vasile Dîncu: România nu are bani pentru un astfel de scenariu.
Cu toate acestea, în vreme de război autoritățile iau în considerare să cheme la arme toți românii eligibili, însă condițiile specificate sunt neclare și lasă loc de interpretări.
”Una dintre cele mai importante prevederi este adăugarea unei noi categorii de personal, militar voluntar în termen, în structurile Ministerului Apărării Naţionale, precum şi crearea cadrului legal privind participarea la programul de pregătire militară de bază a acestora”, a punctat MApN, conform Observatornews.ro
Pentru că țara noastră nu își permite să instruiască toți tinerii, s-a optat totuși pentru o înrolare voluntară. Acești români, cu vârsta între 18 și 35 de ani, pot solicita Ministerului Apărării participarea pe bază de voluntariat la un program de pregătire voluntară. La finele celor patru luni aceștia vor dobândi calitatea de militar în termen.
“Prin introducerea acestui concept se are în vedere creşterea cantităţii şi calităţii rezervei de mobilizare, care s-a diminuat progresiv ca urmare a suspendării, începând cu 1 ianuarie 2007, a serviciului militar obligatoriu pe timp de pace. Ca urmare, cetăţenii români care vor executa, după adoptarea actului normativ, serviciul militar în calitate de militar voluntar în termen pot reprezenta o sursă importantă pentru completarea rezervei de mobilizare a Armatei României.
Conform propunerii legislative, pe timpul derulării programului de pregătire militară de bază, militarii voluntari în termen vor beneficia gratuit de cazare, drepturi de echipare şi de hrană, asistenţă medicală şi medicamente, precum şi de indemnizaţie lunară, similare militarilor în termen cu gradul de soldat, şi se vor supune prevederilor legilor şi regulamentelor militare”, a completat MApN, făcând referire la chemarea obligatorie a tuturor românilor la arme în caz de război.
Noii recurți vor fi plătiți, asemeni unui soldat profesionist, la finele celor patru luni de antrenament.
”La finalizarea programului de pregătire, aceştia vor primi o indemnizaţie reprezentând trei câştiguri salariale medii brute utilizate la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat aferente anului pentru care se face plata, urmând ca centrele militare să îi ia evidenţă şi să îi introducă în rezerva operaţională“, transmite MApN.
“Proiectul îşi propune, totodată, stabilirea cadrului legal privind efectuarea recrutării-încorporării, în situaţia reinstituirii serviciului militar obligatoriu în calitate de militar în termen, potrivit legii, respectiv pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu. Elaborarea pe timp de pace a unui plan anual de recrutare-încorporare este necesară pentru fundamentarea documentelor de planificare operaţională, administrativă şi bugetară la nivelul structurilor din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, precum şi al celorlalte instituţii cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale”, a completat MApN.