News

Maradona 60 vs Pelé 80. Comparația „zeilor” la aniversări „rotunde”. Cariere fabuloase, familii numeroase, vieți… aventuroase! Video

Maradona împlinește azi, 30 octombrie, 60 de ani. Pelé a împlinit 80 acum o săptămână, pe 23 octombrie. FANATIK vă prezintă o comparaţie între cele două monumente fotbalistice.
30.10.2020 | 12:25
Maradona 60 vs Pele 80 Comparatia zeilor la aniversari rotunde Cariere fabuloase familii numeroase vieti aventuroase Video
Maradona 60 vs Pelé 80. Comparația „zeilor” la aniversări „rotunde”. Cariere fabuloase, familii numeroase, vieți... aventuroase! Sursa foto: goal.com
ADVERTISEMENT

„Pérola Negra” Pelé este simbolul Braziliei, la fel cum „El Pibe D’Oro” Maradona este sinonim cu Argentina. Amândoi au „desenat” pe dreptunghiul verde istoria fotbalului în epoci diferite. Vieţile şi carierele celor doi „uriași” au multe puncte comune, dar şi diferenţe uriaşe. Cu bune, cu rele sunt, deocamdată, cei mai mari fotbaliști din toate timpurile.

Maradona a ajuns la 60 de ani, Pelé la 80. Comparația „zeilor” la aceste aniversări „rotunde”. Cariere fabuloase, familii numeroase, vieți… aventuroase!

Edson Arantes do Nascimento, Pelé, a avut o viaţă de familie ca o… telenovelă braziliană! A fost căsătorit de 3 ori, iar viaţa sa de familie a ţinut de multe ori prima pagină a ziarelor din Brazilia.

ADVERTISEMENT

„O Rei” are 7 copii din 4 relaţii şi a trăit drama de a vedea cum unul dintre aceştia se stinge din viaţă… Sandra, primul său copil (pe care, însă, n-a recunoscut-o niciodată!) a murit în 2006, la 42 de ani, după o lungă luptă cu cancerul.

Căsătorit în 1966 cu Rosemeri dos Reis Cholbi, alături de care a avut trei copii, Pelé şi-a înşelat soţia cu Lenita Kurtz, o jurnalistă braziliană. Din această aventură a rezultat a treia fiică a fostului fotbalist.

ADVERTISEMENT

Pelé a divorţat de Rosemeri în 1982, când deja avea o relaţie cu Xuxa, o adolescentă de 17 ani. Ulterior, aceasta a devenit o cunoscută prezentatoare TV, iar „O Rei” a ajutat-o foarte mult în primii ani ai carierei.

În aprilie 1994, „Pérola Negra” s-a căsătorit cu Assíria Lemos Seixas, psiholog şi cântăreaţă de gospel. Doi ani mai târziu, cuplul a sărbătorit naşterea gemenilor Joshua şi Celeste.

ADVERTISEMENT

Pelé a divorţat de Assiria în 2008, iar după 7 ani s-a căsătorit cu antreprenoarea braziliană de origine japoneză Marcia Cibele Aoki, mai tânără cu „numai”… 32 de ani faţă de el!

Pelé si atreia sotie, Marcia Cibele Aoki
La 75 de ani, Pelé s-a căsătorit a treia oară, ultima soție fiind antreprenoarea braziliană de origine japoneză Marcia Cibele Aoki, cu 32 de ani mai tânără decât el. Sursa foto: libertatea.ro

Trei generaţii de fotbalişti s-au stins în pușcărie…

Pelé a învăţat să joace fotbal pe străzi, însă a avut şi un mentor care l-a ajutat în carieră. Dondinho, tatăl său, a fost un jucător talentat în ligile regionale şi chiar a ajuns să evolueze pentru Atletico Mineiro.

ADVERTISEMENT

O accidentare la genunchi i-a curmat rapid cariera, iar evenimentul nefericit l-a făcut să fie sceptic atunci când a auzit că fiul lui vrea să-i calce pe urme şi să devină fotbalist.

Pe 27 august 1970, Pelé a devenit tatăl unui băieţel, care a primit numele de Edson Cholbi Nascimento, poreclit rapid Edinho. La 20 de ani, fiul lui „O Rei” a debutat în poarta lui Santos.

După câteva sezoane petrecute la Portuguesa Santista şi Sao Caetano, Edinho s-a reîntors la echipa unde Pelé a scris istorie şi a evoluat 4 ani pe „Vila Belmiro”.

În 1999, la 29 de ani, fiul fostului mare fotbalist s-a retras din activitate şi a devenit antrenor cu portarii şi apoi „secund” la Santos. În 2014, Edinho a fost condamnat la 33 de ani de închisoare pentru trafic de droguri şi spălare de bani, însă sentinţa i-a fost redusă la 12 ani şi 10 luni după apel…

Vârsta nu iartă pe nimeni: „O Rei” Pelé are mari probleme de sănătate

Primele probleme de sănătate pentru Pelé au apărut în 1977, la scurt timp după ce s-a retras din activitate.

Revenit în Brazilia, a fost supus unei operaţii în urma căreia i-a fost extirpat rinichiul drept. Starea de sănătate i s-a degradat în ultimii ani, fiind de mai multe ori internat lungi perioade în spital.

În decembrie 2017, la tragerea la sorţi pentru Campionatul Mondial din 2018, Pelé a apărut într-un scaun cu rotile. Recent, Edinho a dezvăluit că legendarul său tată nu mai poate să meargă şi are nevoie de asistenţă în permanenţă.

„Pérola Negra” Pelé este și o marcantă figură publică

În ciuda vieții sale amoroase „generoase”, imaginea lui Pelé a fost mai mereu ireproşabilă, motiv pentru care a devenit ambasador UNESCO în 1994.

Un an mai târziu, preşedintele Braziliei l-a numit Ministru Extraordinar al Sportului, funcţie pe care a deţinut-o până în 1998, timp în care a luptat cu corupţia din fotbalul brazilian şi a iniţiat o lege care îi poartă numele.

Pentru contribuția sa la dezvoltarea fotbalului, Pelé a fost decorat de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. De-a lungul timpului a fost primit în audienţă de Ronald Reagan şi Bill Clinton, preşedinţi ai Statelor Unite ale Americii.

Contre Pelé – Maradona

Fiind consideraţi cei mai buni fotbalişti din istorie, Pelé şi Maradona s-au contrat deseori. Cel mai dur atac al brazilianului a venit în 2008, când a cerut ca toate titlurile lui „El Pibe de Oro” să fie retrase!

„De ce atât de mulţi atleţi olimpici pierd medaliile pe care le-au câştigat din cauza dopajului şi Maradona nu?!” – Pelé

„Îl consider un mare fotbalist, dar niciodată nu poate fi comparat Pelé cu Maradona. Nu şuta cu ambele picioare, doar cu stângul, aşa că râd când văd că sunt comparat cu el” – Pelé

Argentinianul care îl venerează pe „O Rei” Pelé

Puţini argentinieni l-ar alege pe Pelé în locul lui Maradona „número 1 mundial de todos los tiempos”. Jose Manuel Ramos a fost coechipier la Santos cu „Pérola Negra” şi pentru el acesta a fost cel mai bun jucător din istorie.

„Pelé a fost un fotbalist complet. Diego avea o tehnică bună, dar nu făcea totul pe teren ca Pelé. El ne dădea instrucţiuni, executa, marca şi câştiga” – Jose Manuel Ramos

„Pelé nu a vrut niciodată privilegii. Mergeam în turnee cu Santos şi primea un apartament în hotel, dar spunea că vrea să stea alături de coechipierii lui. Era o plăcere să joci alături de el” – Jose Manuel Ramos

  • „Numele meu este Ronald Reagan şi sunt preşedintele Statelor Unite ale Americii. Pelé nu trebuie să spună niciodată cine este, toată lumea îl cunoaşte pe Pelé” – Ronald Reagan
  • 1.283 de goluri a marcat Pelé în cele 1.363 de meciuri ale carierei sale (1956-1977), 757 în 812 partide oficiale și 526 în 551 de amicale
  • 108 de milioane de dolari este averea estimată a lui Pelé

Diego Armando Maradona este religie în Argentina şi la Napoli, însă viața privată a fost un dezastru

Diego Armando Maradona este religie în Argentina şi la Napoli. Poate sunt cuvinte mari, însă în cele două locuri amintite numele fostului mare fotbalist este sacru.

Cu o carieră diferită de a lui Pelé, „El Pibe de Oro” a făcut excese, mai ales cu drogurile, şi a devenit în ultimii ani un personaj controversat, chiar negativ, dar adulat pentru trecutul ca fotbalist.

La scurt timp după ce a început să strălucească la Argentinos Juniors, Diego Maradona a întâlnit-o pe Claudia Villafane, cu care s-a căsătorit în 1984. Relaţia lor a fost intens comentată în Argentina, el fiind deja o vedetă.

Dalma Nerea şi Gianinna Dinorah sunt fiicele din această căsătorie, însă Diego mai are un băiat dintr-o aventură pe care a avut-o cu o femeie din Napoli.

În 2004, după 20 de ani de mariaj, Maradona a divorţat de Claudia Villafane, iar fosta soţie a început o carieră ca producător de piese de teatru.

Recent, cei doi au început să se războiască în presă, după ce fostul fotbalist şi-a dat în judecată cele două fete pentru dispariţia a 1.500.000 de dolari dintr-un cont al său.

După divorţul de Claudia Villafane, Diego Maradona a avut mai multe relaţii, cele mai cunoscute fiind cu Veronica Ojeda şi Rocio Oliva.

Cu ultima, povestea de dragoste a durat aproape un an, însă a intrat în atenţia publicului după un clip video în care fostul fotbalist a „dezvoltat” un comportament agresiv.

Familie de fotbalişti, dar departe de „titularul” de drept

În timpul divorţului de Claudia Villafane, Diego Maradona a recunoscut că Diego Sinagra este fiul lui, rezultat după o aventură cu o femeie din Napoli.

Născut pe 20 septembrie 1986, băiatul lui „El Pibe de Oro” i-a călcat pe urme tatălui, însă la un nivel mult mai mic. Crescut la centrul de copii şi juniori al lui Napoli, Diego Jr. A evoluat doar în ligile inferioare din Italia.

În 2008, fiul lui Maradona a mers la Campionatul Mondial de fotbal pe plajă alături de selecţionata italiană, unde a obţinut medalia de argint.

Hernan Lopez este un alt membru al familie Maradona care joacă fotbal. Nepotul lui Diego are 20 de ani şi a debutat deja pentru River Plate, reuşind să marcheze încă de la primul meci.

Pentru ca tabloul să fie complet, Gianinna Dinorah a fost căsătorită timp de patru ani cu Sergio Aguero, atacantul lui Manchester City, cei doi oferindu-i în 2009 un nepoţel lui Diego Maradona.

Drogurile şi alcoolul i-au distrus sănătatea și i-au erodat statuia lui Maradona

Diego Maradona este cel mai cunoscut fotbalist care a avut probleme cu drogurile, ceea ce i-a adus trei suspendări atunci când juca.

De la mijlocul anilor ‘80 şi până în 2004, argentinianul a fost dependent de cocaină, pe care a început s-o consume pe când evolua la Barcelona. În plus, a avut probleme şi cu alcoolul, fiind internat în spital din cauza hepatitei.

Pe 8 mai 2007, Diego Maradona a oferit un interviu pentru postul public de televiziune din Argentina în care a susținut că nu mai are probleme cu drogurile şi alcoolul.

În ianuarie 2019, Diego Maradona a ajuns din nou la spital şi a fost operat după o hemoragie internă. Cunoscut ca având probleme cu greutatea, în special din cauza consumului excesiv de alcool, „El Pibe de Oro” are mari probleme cu genunchii, ceea ce îi îngreunează dramatic mersul.

Comunist declarat, Maradona a fost un mare susţinător al dictatorului Fidel Castro

De-a lungul anilor, Diego Maradona şi-a exprimat simpatia faţă de ideologia de stânga şi a fost un mare susţinător al dictatorului comunist Fidel Castro.

Mai mult decât atât, argentinianul l-a vizitat în repetate rânduri pe Hugo Chavez, preşedinte al Venezuelei între 1999 şi 2013.

„El Pibe de Oro” şi-a tatuat chipul lui Fidel Castro pe piciorul stâng şi cel al lui Che Guevara pe braţul drept. A fost un contestatar intens al lui George W. Bush, iar în 2005 a protestat împotriva vizitei fostului preşedinte al SUA cu un tricoul pe care scria „Stop Bush”, litera s din numele politicianului fiind înlocuită cu o… svastică!

Diego Maradona si Fidel Castro
Diego Maradona este un mare admirator al lui Fidel Castro, al cărui chip și l-a tatuat pe piciorul stâng și barțul drept. Sursa foto: evz.ro

Maradona l-a atacat mai mereu pe Pelé

Dacă Pelé nu a fost un intens contestatar al lui Diego Maradona, argentinianul l-a atacat cu aproape fiecare prilej pe marele său rival la coroana supremă din fotbal.

Ca răspuns la declaraţia lui „O Rei”, care a susţinut că Neymar este mai bun ca Messi, „El Pibe de Oro” a avut încă o ieşire în decor: „Pelé a greşit medicamentul. Era confuz şi nu ştia ce spune. Îi sugerez ca data viitoare să ia medicaţia adecvată înainte de a vorbi. Şi să-şi schimbe medicul”.

„Vreau să știți ceva: primul Balon de Aur onorific mi l-au dat mie. Pelé a fost al doilea. Mie mi l-au dat la Paris, în 1995, iar Pelé a ajuns, încă o dată, al doilea” – Diego Maradona în 2012

„Pelé este obișnuit să fie al doilea. A fost al doilea și cu Ayrton Senna, atunci când brazilienii și-au ales cel mai bun sportiv din istorie, este al doilea și cu mine” – Diego Maradona în 2012

Brazilianul care îl adoră pe Maradona

Fostul internațional brazilian Careca, coechipier cu Diego Maradona la Napoli în perioada 1987-1991, a rămas vrăjit de „El Pibe de Oro”, pe care îl consideră mult mai bun decât compatriotul lui, Pelé.

„Poate vă gândiți ca ar trebui să fiu fanul lui Pelé pentru că sunt brazilian. Am jucat alături de Maradona şi am văzut ce putea să facă pe teren. De departe este cel mai bun fotbalist din istorie. Este idolul meu şi îi este superior lui Pelé. A fost mereu numărul 1, un lider şi o inspiraţie pentru colegii lui. Când era pe teren, nimeni nu putea să-l oprească” – Careca

  • „Urăsc tot ce vine din Statele Unite ale Americii” – Diego Maradona
  • „Nu există nicio dezbatere despre cine a fost cel mai bun, eu sau Pelé. Toţi vor spune că eu am fost” – Diego Maradona
  • 344 de goluri a marcat Diego Maradona în cele 681 de meciuri jucate în cariera sa de 21 de ani (1976-1997)
  • 39 de milioane de euro reclamă fiscul italian de la Diego Maradona, impozite neachitate pe veniturile salariale și primele de joc din perioada petrecută la Napoli (1984 – 1991)
  • 94 de milioane de euro este valoarea estimată a averii lui Diego Maradona
ADVERTISEMENT