News

Marcel Ciolacu, anunț important pentru microîntreprinderi. „Vom negocia cu Comisia Europeană”

Marcel Ciolacu: „Nu sunt de acord cu o nouă scădere a pragului la IMM-uri”. Premierul spune că va negocia cu Comisia Europeană cele mai bune soluții
03.04.2024 | 21:38
Marcel Ciolacu anunt important pentru microintreprinderi Vom negocia cu Comisia Europeana
Premierul spune că va discuta cu cei afectați și cu executivul comunitar / Foto: Inquam Photos, Saul Pop
ADVERTISEMENT

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, că va discuta cu reprezentanții Comisiei Europene în legătură cu regimul fiscal al microîntreprinderilor din România, în timp ce executivul european spune că impozitarea IMM-urilor e prea relaxată.

Ciolacu: „Acel jalon din PNRR este un coșmar”

„Voi avea o discuţie aplicată cu cei de la Comisia Europeană pentru că nu sunt de acord cu o nouă scădere a pragului la microîntreprinderi. Vom negocia aşa cum am făcut-o şi anul trecut cu deficitul. Acel jalon din PNRR pus de USR şi Cîțu este un coşmar”, a declarat premierul pentru DC News.

ADVERTISEMENT

Jalonul la care a făcut referire Ciolacu este Jalonul 206 din PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență), care obligă modificarea Codului Fiscal „în vederea reducerii graduale a ariei de aplicabilitate a regimului special de taxare pentru microîntreprinderi”.

Bruxelles spune că impozitarea IMM-urilor este prea relaxată

Comisia Europeană spune că impozitarea IMM-urilor este prea laxă dar ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a declarat, luna trecută, că țara noastră „și-a îndeplinit jalonul” și că nu va negocia cu Comisia Europeană un plafon mai mic de 500.000 de euro.

ADVERTISEMENT

Aproximativ 500.000 de firme din România au o cifră de afaceri sub jumătate de milion de euro, fiind încadrate la categoria IMM-uri.

„Cu adevărat, dacă nu ajungem la un acord România riscă să piardă 500 de milioane euro pentru neîndeplinirea jalonului 206”. „Cred că urmează să avem o discuţie publică şi să avem cu cei afectaţi. Nu susţin modificarea”, a declarat Marcel Ciolacu săptămâna trecută, întrebat fiind dacă caută soluții mai bune împreună cu reprezentanții UE și dacă va reduce pragul pentru IMM-uri.

ADVERTISEMENT

Comisia Europeană cere României reducerea pragmului la microîntreprinderi la 50.000 de euro în acest an, invocând creșterea colectărilor la bugetul de stat și combaterea mai eficientă e vaziunii fiscale.

„Trebuie să avem un impact semnificativ, ceea ce înseamnă o scădere rapidă a pragului pe microîntrepinderi, cu mult înainte de 2026”, au reclarat reprezentanții executivului comunitar aflați, luna trecută, în România.

ADVERTISEMENT