Comisia Europeană critică proiectul pensiilor speciale adoptat de Guvernul Ciucă, apreciind că acesta nu respectă jalonul din PNRR. În plus, partidele din arcul guvernamental sunt sfătuite să nu voteze draftul de act normativ în forma actuală.
Aprecierile Comisiei Europene se regăsesc în textul unei scrisori adresată Executivului de la Bucureşti, în care se atrage atenţia că proiectul de lege nu îndeplineşte acele condiții din PNRR care se referă la reducerea cheltulilor cu aceste pensii speciale.
“Ar avea ca rezultat doar economii foarte limitate, nu abordează sustenabilitatea fiscală și echitatea”, se arată în scrisoarea publicată de euronews.ro. Astfel, Comisia cere să fie amendat proiectul de lege să se țină cont de recomandările făcute de Banca Mondială pentru că acest proiect prevede în continuare perioade substanțial mai mici de cotizație pentru pensionarii speciali, în condițiile în care pensionari normali trebuie să aibă o perioadă de cotizare de 35 de ani.
“Analiza arată în mod clar că actualul proiect de lege care reglementează pensiile speciale (inclusiv pensiile militare) ar avea ca rezultat doar economii foarte limitate și nu ar aborda suficient sustenabilitatea fiscală și, în special, echitatea. În plus, nu îmbunătățește decât în mică măsură caracterul contributiv al sistemului. Prin urmare, evaluarea noastră preliminară este că, în forma sa actuală, proiectul de legislație nu îndeplinește cerințele din anexa CID.
Pe baza acestui fapt, recomandăm cu tărie să nu se avanseze cu adoptarea noii legislații în Parlament și, în schimb, să se reflecteze cu atenție asupra unor posibile amendamente pentru a integra rezultatele evaluării de impact a Băncii Mondiale (inclusiv opțiunile alternative de reformă) pentru a asigura alinierea la anexa CID”, se arată în scrisoarea transmisă de Comisia Europeană.
Executivul comunitar are obiecţii legate şi de pensiile militare, opinând că nu ar avea aproape niciun impact asupra reducerilor cheltuielilor cu pensiile și, mai precizează Comisia, pensiile militare sunt pensii speciale, nu așa cum susuţine guvernul de la București, că acestea nu ar fi pensii speciale.
De asemenea, în ceea ce priveşte pensiile magistraţilor, Comisia Europeană recomandă creșterea vârstei de pensionare pentru magistrați, în paralel cu reducerea cuantumului pensiilor. Pensiile magistraţilor sunt cele mai mari din sistemul din România, suma medie lunară încasată de un magistrat ridicându-se la 21.000 lei.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat că toţi miniştrii de linie au termen până miercuri, la ora 12.00, să depună în scris amendamentele la proiectul de lege privind pensiile speciale. Acesta a adăugat că este momentul ca ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, să meargă la Comisia Europeană cu acele amendamente care vor fi agreate în coaliţie, pe legea pensiilor speciale.
În ceea ce-l priveşte pe ministrul Boloş, acesta spune că totul se raportează la conținutul jalonului din PNRR care menționează criteriile și care trebuie judecat apoi în comparație cu sistemul public de pensii. “Orice diferență pe care o avem față de sistemul public de pensii general trebuie justificată și susținută cu dovezi, altfel riscăm că jalonul să nu se valideze și să ajungem la plata parțială. Acest jalon e parte din cererea de plata numărul 3, iar termenul pentru depunerea cererii de plată numărul 3 e până în iunie. Până atunci trebuie să avem proiectul de lege aprobat și în concordanță”, a transmis ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.