News

Marcel Ciolacu anunță reducerea ministerelor în viitorul guvern. Prioritățile PSD în programul de guvernare

Marcel Ciolacu, liderul PSD, anunță reducerea numărului ministerelor în viitorul guvern. Prioritățile social-democraților în programul de guvernare.
16.05.2023 | 14:44
Marcel Ciolacu anunta reducerea ministerelor in viitorul guvern Prioritatile PSD in programul de guvernare
Marcel Ciolacu, înainte de a ajunge premier: Colegii mi-au dat mandat pentru reducerea ministerelor. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Marți, la finalul Consiliului Politic Național al PSD, Marcel Ciolacu a anunțat că a fost a mandatat de conducerea partidului ca, la negocierile din coaliţia de guvernare pentru viitorul guvern, să ceară reducerea numărului de ministere.

Marcel Ciolacu, înainte de a ajunge premier: Colegii mi-au dat mandat pentru reducerea ministerelor

Peste mai puțin de o lună, Nicolae Ciucă îi va lăsa locul lui Marcel Ciolacu la Palatul Victoria. Social-democrații pregătesc intens noua guvernare. Marți, preşedintele PSD a anunțat că a primit un vot din partea partidului pentru negocieri privind componența viitorului guvern și liniile din programul de guvernare.

ADVERTISEMENT

Mai exact, social-democrații vor un viitor cabinet cu mai puțini miniștri și mai puțini secretari de stat. Se mai dorește, de asemenea, și reducerea numărului de agenţii guvernamentale, a spus liderul social-democraţilor, Marcel Ciolacu.

”Astăzi (n.r. marți), conducerea partidului a primit un vot asupra mandatului cu care să meargă la negocierile din interiorul coaliţiei, atât pe numărul de ministere, numărul de secretari de stat şi abordarea componenţei viitorului guvern, cât şi pe liniile principale pe care le considerăm noi, PSD, de prins în viitorul program de guvernare.

ADVERTISEMENT

Am plecat de la o abordare corectă, de aceea toate negocierile pe care le vom avea cu ceilalţi copreşedinţi care formează această coaliţie vor fi în primul rând axate pe oamenii care vor ocupa aceste poziţii, respectiv de miniştri în Guvernul României.

Colegii mei au dat un mandat pentru reducerea numărului de ministere din viitorul guvern, reducerea numărului de secretari de stat, cât şi reducerea numărului de agenţii guvernamentale”, a spus Ciolacu, la Palatul Parlamentului.

ADVERTISEMENT

Liderul social-democrat a spus că el și colegii săi de coaliție trebuie să aibă o abordare mult mai responsabilă în ceea ce priveşte componenţa viitorului guvern. Ciolacu spune că, după constituirea noului guvern, va avea o discuţie cu fiecare ministru în parte.

”În primul rând cu miniştrii care au ocupat şi acum anumite portofolii. Vom face o analiză în funcţie de fiecare minister, împreună cu preşedintele PNL, Nicolae Ciucă”, a afirmat Ciolacu, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă cu Sorin Grindeanu

Marcel Ciolacu a numit ministrul din actualul cabinet la care nu ar vrea să renunțe în guvernul PSD- PNL-UDMR. E vorba de Sorin Grindeanu, în prezent la Ministerul Transporturilor.

Președintele PSD insistă ca Sorin Grindeanu să rămână în Guvern, chiar dacă ar fi nevoit să renunțe la Transporturi. Acest lucru îl cere protocolul: ”Eu îmi doresc foarte mult să rămână domnul Sorin Grindeanu, nu neapărat portofoliul.

Dacă vă uitaţi pe cifre, sunt cu adevărat impresionante. Ministerul Transporturilor, nu numai că şi-a îndeplinit toate target-ele, dar au şi cheltuit din bani pe care i-am fi pierdut. Nu sunt adeptul ca să stricăm ceva ce funcţionează”, a mai punctat viitorul premier.

Care sunt prioritățile PSD în programul de guvernare

Marcel Ciolacu a expus, pe scurt, și lista cu prioritățile PSD în programul de guvernare. Printre acestea: reducerea inflației, creșterea puterii de cumpărare și creșterea investițiilor.

”Ca priorităţi în programul de guvernare am considerat că provocările cele mai mari sunt reducerea inflaţiei, creşterea puterii de cumpărare. Aş dori să ajungem până la sfârşitul anului la o creştere de 82%, cât este media UE, acum fiind la un scor de 77%, creşterea investiţiilor.

Dacă acest an am venit în buget cu investiţii de 7,2%, ne-am dori ca bugetul creionat pe anul viitor să atingem ţinta de 10% la investiţii din PIB şi cu investiţii şi cu scheme de ajutor în zona producţiei produselor alimentare şi a produselor de construcţii, astfel încât să încercăm să diminuăm acest deficit de balanţă comercială care s-a mărit foarte mult în ultima perioadă”, a explicat Ciolacu.

ADVERTISEMENT