News

Marcel Ciolacu, declarații de ultimă oră despre românii blocați în Israel: ”Situația lor va fi discutată cu Ministerul Transporturilor”

Marcel Ciolacu a oferit informații de ultimă oră despre românii blocați în Israel. Anunț privind neînțelegerile dintre pasageri și companiile aeriene.
09.10.2023 | 16:29
Marcel Ciolacu declaratii de ultima ora despre romanii blocati in Israel Situatia lor va fi discutata cu Ministerul Transporturilor
Marcel Ciolacu, declarații de ultimă oră despre sutele de români încă blocați în Israel. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Aflat luni la Varna, la o întâlnire cu omologii săi din Bulgaria și Grecia, premierul Marcel Ciolacu a oferit noi informații despre românii blocați în Israel. Șeful Executivului a vorbit și despre controversa legată de prețurile biletelor de avion.

Marcel Ciolacu, declarații de ultimă oră despre românii încă blocați în Israel. Premierul arată cu degetul către unele companii aeriene

În ultimele 48 de ore, au fost evacuați peste 800 cetățeni români prin mai multe curse ale companiei TAROM și ale unei companii private. În statul afectat de război se mai află încă circa 800 de conaționali, spune premierul Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

Aș vrea să le mulțumesc prietenilor noștri bulgari că au putut să îi ia şi pe ei. Șase persoane rămăseseră neacoperite în transportul de aseară. Compania TAROM continuă transporturile.

Se mai estimează în jur de 780 şi ceva de persoane, până acum anunțate. Prima evidență a noastră era în jur de 790 cu totul şi se vede deja că vorbim de peste 1.600″, a spus premierul România, luni, după evenimentul din Bulgaria.

ADVERTISEMENT

În ultimele două zile a existat o uriașă controversă legată de prețurile biletelor de avion TAROM. Foarte mulți români care încercau să ajungă în țară s-au plâns de tarifele uriașe.

Marcel Ciolacu a anunțat că unele companii la care românii aveau bilete au refuzat returnarea banilor și au oferit în schimb alte călătorii: ”nu mi se pare corect”, a catalogat primul-ministru român acest comportament. În acest context, marți, șeful Executivului va purta discuții cu membrii Guvernului, în principal cu Ministerul Transporturilor.

ADVERTISEMENT

Nu cunosc tariful, dar cu certitudine, mâine (n.r. marți), după alte vizite, voi avea o discuție cu membrii Guvernului şi cu ministrul Transporturilor să vedem unde ne putem încadra, pentru că am înțeles că multe companii la care ei aveau deja bilet de fapt nu urmează să le returneze banii, ci le oferă alte călătorii, ceea ce nu mi se pare corect”.

Marcel Ciolacu: ”Nu este nevoie de aeronave militare”

Alte state din Europa au recurs la aeronave militare pentru repatrierea cetățenilor din Israel. România nu este în această ipostază, spune premierul. Același Marcel Ciolacu a mulțumit TAROM pentru riscurile pe care și le asumă în această perioadă dificilă.

ADVERTISEMENT

Voi sta de vorbă şi cu preşedintele de la Consiliul Concurenţei şi cu ministrul Transporturilor. Nu vorbim de foarte mulţi cetăţeni. Acum, erau şi persoane aflate în pelerinaj. Presupun că vom discuta de la caz la caz, în funcţie de venituri, ca să acoperim aceste sume.

Important este că multe companii au refuzat să mai facă aceste curse şi mulțumesc TAROM-ului care a dorit să își asume riscuri şi să îi repatrieze pe români. Nu este nevoie de aeronave militare”, mai precizează premierul.

Marcel Ciolacu, discuții importante cu omologii săi la trilaterala din Bulgaria

Premierul Marcel Ciolacu și omologii săi bulgar și grec au avut o trilaterală extrem de importantă la Varna. După eveniment, oficialul român a spus că este nevoie de o ”strategie comună în cadrul NATO” astfel încât să nu mai existe atacuri ruse la 80-100 de metri de frontiera României.

”Am discutat cu omologii mei din Bulgaria și Grecia despre recentele evoluții din regiune. Am subliniat importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică.

După cum bine știm, Federația Rusă atacă infrastructuri portuare ucrainene aflate la granița României, câteodată distanța fiind de 80-100 de metri între atacuri și frontiera României. Cred că trebuie învestit în continuare și trebuie găsită o strategie comună în cadrul NATO pentru a evita în viitor astfel de atacuri”, a declarat Ciolacu.

ADVERTISEMENT