News

Marcel Ciolacu, despre plafonarea prețurilor alimentelor de bază: ”Eu unul nu îmi doresc să mă întorc în comunism”

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a făcut miercuri, 2 februarie 2022, noi declarații despre posibilitatea plafonării prețurilor alimentelor de bază, precum: făină de grâu, ulei sau zahăr.
02.02.2022 | 23:36
Marcel Ciolacu despre plafonarea preturilor alimentelor de baza Eu unul nu imi doresc sa ma intorc in comunism
Marcel Ciolacu, declaratii despre plafonarea prețului la alimentele de bază. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu a spus că mai întâi trebuie rezolvată criza facturilor uriașe la gaz și curent electric, după care se va putea pune în discuție plafonarea prețurilor la alimentele de bază.

Președintele PSD a subliniat că nu-și dorește reîntoarcerea în perioada regimului comunist, când românii stăteau la cozi pentru a cumpăra o cantitate limitată de produse.

ADVERTISEMENT

După soluționarea crizei facturilor la energie și gaze s-ar putea plafona prețurile a 8 alimente de bază

”Categoric, astfel de măsuri le iei în cadrul legal şi în cadrul legal nu pot fi decât limitate într-o perioadă de timp, pentru că, altfel, intervenim într-o piaţă liberă pe care ne-am dorit-o cu toţii.

Eu unul nu îmi doresc să mă întorc în comunism”, a spus liderul social-democraților, în cadrul unei declarații de presă din Parlament.

ADVERTISEMENT

Președintele Camerei Deputaților a mai precizat că urmează stabilirea unor echipe de lucru în coaliție, care să se ocupe de anumite domenii, printre care un grup din care să facă parte atât ministrul de resort, alături de experții în energie, inclusiv reprezentanţii ANRE.

”La următoarea şedinţă a coaliţiei se va discuta, concret, pe anumite propuneri, şi vor fi prezenţi inclusiv reprezentanţii ANRE”, a mai declarat Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

Facturile uriașe la energie reprezintă ”cea mai importată problemă a românilor” în prezent, a mai subliniat social-democratul.

”Cred că este forma cea mai corectă şi profesionistă a acestei probleme, repet, cea mai importantă problemă pe care o au românii, atât în zona privată, cât şi a industriei româneşti.

ADVERTISEMENT

Haideţi să depăşim această criză energetică şi să găsim, dacă am găsit pentru aceste două luni, anumite măsuri, să venim în continuare cu măsuri predictibile, pe o perioadă medie de timp şi o perioadă lungă”, a mai precizat Marcel Ciolacu.

De ce se dorește plafonarea prețului la alimente

Declarațiile președintelui PSD după ce marți seară s-a discutat într-o ședință a coaliției de guvernare (PNL-PSD-UDMR) despre plafonarea prețurilor la alimentele de bază.

PSD ar fi propus o plafonare la 8 produse, timp de jumătate de an, iar PNL ar fi propus la toate alimentele, fără excepție, scrie Observator.

Toate acestea, din cauză că urmează o altă creștere a prețurilor produselor din rafturile magazinelor, situația fiind generată de criza energetică, spun membrii PSD.

Ungaria a aplicat deja măsura

Ungaria este una dintre puținele țări din Europa unde s-au plafonat prețurile alimentelor de bază. Măsura s-a aplicat de pe 12 ianuarie de către Guvernul Viktor Orbán. Șase produse de bază sunt vizate de această regulă: lapte de vacă cu 2,8% grăsime, zahăr, ulei de floarea soarelui, făină de grâu, pulpă de porc și piept de pui.

De altfel, facturile greșite, cu prețuri uriașe la lumină sau gaze, urmează a fi refăcute. Ministerul Energiei transmite că sunt până în prezent 450.000 de astfel de facturi la curent electric, iar peste 89.000 la gaze.

ADVERTISEMENT