News

Marcel Ciolacu a hotărât calendarul alegerilor, ședință extraordinară la Guvern. Opoziția denunță ca neconstituțională comasarea

Marcel Ciolacu convoacă o nouă ședință de Guvern pentru stabilirea calendarului alegerilor europarlamentare și locale. Scrutinul este neconstituțional, denunță Opoziția
11.03.2024 | 12:39
Marcel Ciolacu a hotarat calendarul alegerilor sedinta extraordinara la Guvern Opozitia denunta ca neconstitutionala comasarea
Marcel Ciolacu a convocat o nouă ședință de Guvern privind calendarul alegerilor / Foto: Inquam Photos, Octav Ganea
ADVERTISEMENT
11-03-2024
17:51

Calendarul alegerilor comasate a fost adoptat

Executivul a aprobat în ședința extraordinară de luni hotărârea privind ”aprobarea calendarului acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024”.

Perioada electorală începe în data de 12 martie, în vreme ce campania electorală va lua startul în data de 10 mai. Puteți citi, pe larg, ce conține actul normativ AICI.

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, luni, o ședință de Guvern, pe ordinea de zi fiind un singur punct, calendarul alegerilor europarlamentare și locale din 9 iunie.

Opoziția sesizează Avocatul Poporului

Guvernul se reunește din nou, luni, în ședință, având ca singur punct de ordinea de zi calendarul alegerilor europarlamentare și locale, care vor avea loc la data de 9 iunie.

ADVERTISEMENT

Deja liderii Dreptei Unite (USR, PMP, Forța Dreptei) au anunțat că vor cere Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională privind ordonanța pentru comasarea alegerilor, afirmând că aceasta încalcă Constituția.

Ciucă: „OUG este perfect constituțională”

În replică, liderul PNL, Nicolae Ciucă, a spus că opoziția nu are motive să conteste ordonanța pentru că este „absolut constituțională”.

ADVERTISEMENT

„De ce să o conteste? Pentru că ordonanţa este absolut constituţională. Indiferent ce s-ar fi întâmplat, la sfârşitul mandatului, fiecare dintre aleşi, şi vorbim de preşedinţii de consilii judeţene, primari, aleşi locali sau consilieri judeţeni, aveau dreptul să candideze din partea oricărei formaţiuni politice îşi doreau”, a spus Ciucă, scrie Agerpres.

„Prin această comasare am făcut în aşa fel încât să aducem alegerile locale la normalitate, pentru că ele s-au dus în toamnă pe situaţia de excepţie din anul 2020. Şi, mai mult decât atât, nu este deloc vorba despre traseism, pentru că, din momentul în care s-au înscris şi până în momentul în care se formalizează prin jurământ, nu se pot muta dintr-o parte în alta”, a adăugat liderul liberal.

ADVERTISEMENT

Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a precizat că listele suplimentare pentru voturile din străinătate ale românilor nu vor mai fi consemnate cu pixul, ci  electronic, prin Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot și Prevenire a Votului Ilegal (SIMPV).