News

Marcel Ciolacu, iritat de jurnaliștii care i-au pus întrebări despre datoriile României: ”De ce nu-l întrebați pe Cîțu?”

Premierul a avut o ieșire nervoasă în fața jurnaliștilor pe subiectul dobânzilor datorate de România. Marcel Ciolacu a arătat cu degetul către Florin Cîțu
22.11.2023 | 16:47
Marcel Ciolacu iritat de jurnalistii care iau pus intrebari despre datoriile Romaniei De ce nul intrebati pe Citu
Marcel Ciolacu a avut o ieșire nervoasă în fața jurnaliștilor Sursa foto: Facebook Guvernul României
ADVERTISEMENT

Replicile tăioase au fost rostite de Marcel Ciolacu în cadrul unei conferințe de presă. Jurnaliștii i-au adresat premierului întrebări legate de dobânzile estimate pe care trebuie să le plătească România.

Marcel Ciolacu, iritat de jurnaliști când e vorba despre datoriile României

În acel moment primul ministru a ridicat tonul și a arătat cu degetul către Florin Cîțu pe care l-a numit ”un inconștient”. Marcel Ciolacu fusese chestionat cu privire la faptul că anul viitor sunt estimate plăți doar pe dobânzi de aproximativ 40 de miliarde de lei.

ADVERTISEMENT

“Da’ de ce nu-l întrebaţi pe Cîţu? De ce nu aţi ţipat când a făcut datorii de 9,2% din PIB? Cumva consideraţi că acele datorii nu le plăteşte?

Va veni vreun prim-ministru sau vreun preşedinte al României care să spună nu vă supăraţi, eu nu am nicio treabă cu ce-au făcut ei.

ADVERTISEMENT

De ce n-a văzut România când un inconştient a dus ţara în această zonă? Iertaţi-mă că întreb şi eu. N-am nicio problemă, răspund la orice întrebare, dar ăsta este adevărul”, a declarat premierul.

Șeful guvernului a mai precizat că datoriile trebuie plătite. “Acele datorii trebuiesc plătite. Şi ne-am pregătit şi vom bugeta ca să nu intrăm, Doamne-fereşte, în incapacitate de plată.

ADVERTISEMENT

La Bufferul care este acum şi la Banca Naţională şi la Ministerul de Finanţe, pentru că avem cel mai mare buffer, nu este o problemă să avem incapacitate de plată sub nici o formă anul viitor”, a mai afirmat Marcel Ciolacu.

Florin Cîțu: ”România a ajuns la fundul sacului”

Fostul premier Florin Cîțu a declarat că a votat împotriva pachetului de măsuri fiscale, dar PNL susține aceste măsuri fiind condus de o majoritate care le-a aprobat.

ADVERTISEMENT

”Nu eu am spus de faliment. Marcel Ciolacu a luat două decizii care arată că, de fapt, România a ajuns la fundul sacului. Prima decizie a fost asumarea răspunderii pe un pachet fiscal mult mai dur pentru economie decât a fost Ordonanța 114, cu taxe pe care nu le-am mai văzut de zeci de ani introduse, suprataxări, iar a doua măsură a venit cu acel program de austeritate, pe partea de cheltuieli, care a blocat efectiv economia națională, sau plățile de la buget către economia privată, două luni de zile.

Nu a mai fost așa ceva niciodată. Aceștia sunt indicatorii care ne arată că nu mai sunt bani la buget și cu toate acestea deficitul o să fie mai mare decât a fost în 2021. Peste toată această situație dezastruoasă vii și arunci o cheltuială insuportabilă.

Cifrele de azi ne arată că ajungem la 162 de miliarde de lei cheltuieli cu pensiile în 2024”, a declarat Florin Cîțu care a mai precizat că acest lucru duce la o ”coincidență foarte interesantă, exact 9,4% din PIB, cât este acum în PNRR acea limită”.

ADVERTISEMENT