News

Marcel Ciolacu, la un an de război în Ucraina: “Nu ne vom lăsa descurajaţi de nişte criminali conduşi de idealuri greşite”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a transmis un mesaj public la împlinirea unui an de la invadarea Ucrainei de către Rusia.
24.02.2023 | 11:02
Marcel Ciolacu la un an de razboi in Ucraina Nu ne vom lasa descurajati de niste criminali condusi de idealuri gresite
Marcel Ciolacu în Ucraina, la două luni după invazie
ADVERTISEMENT

Un an de război în apropierea graniţelor României este un prilej pentru elita politică din ţara noastră de a transmite un mesaj de susţinere pentru poporul ucrainean în lupta sa de a ţine piept inamicului rus, care le-a invadat teritoriul pe 24 februarie 2022.

Marcel Ciolacu, în vizită la Baza de la Kogălniceanu

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, va fi prezent la un an de la izbucnirea războiului la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu,  pentru a le mulţumi militarilor români şi străini pentru munca lor de zi cu zi de a asigura siguranţa României şi a întregului flanc estic. Într-un mesaj public, Ciolacu afirmă că românii nu se vor lăsa descurajaţi de nişte “criminali conduşi de idealuri greşite”.

ADVERTISEMENT

“Anul trecut, la scurt timp după începerea războiului, am fost în Ucraina pentru a vedea cu ochii mei ororile bombardamentelor lui Putin. Dar și pentru a da un mesaj ferm că România va fi în prima linie a luptei pentru democrație și libertate.

Astăzi, la un an de la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, voi merge la Baza 57 Aeriană ”Mihail Kogălniceanu” pentru a le mulțumi militarilor români și străini pentru ceea ce fac în fiecare zi pentru ca România și întreg flancul estic al NATO să fie în siguranță.

ADVERTISEMENT

Suntem solidari cu prietenii și aliații noștri din NATO. Nu ne vom lăsa niciodată descurajați de niște criminali conduși de idealuri greșite. Noi, românii, vom sta mereu alături de toate națiunile democratice cărora le pasă de demnitatea umană, de pace și de progresul întregii umanități”, a scris Marcel Ciolacu, pe pagina de Facebook a Partidului Social Democrat.

Pe 26 aprilie 2022, la doar două luni de la invazia rusă, Marcel Ciolacu, însoţit de premierul Nicolae Ciucă și de ministrul de Externe Bogdan Aurescu a efectuat o vizită oficială în Ucraina, întâlnindu-se cu președintele Volodimir Zelenski, cu premierul Denis Șmihal, și președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk.

ADVERTISEMENT

În cadrul discuțiilor cu oficialii ucraineni, Ciolacu a subliniat rolul regional pe care România este pregătită să și-l asume în procesul de reconstrucție a Ucrainei după război și a pledat pentru drepturile românilor din Ucraina.

Astfel, Ciolacu a susținut că România își dorește să fie principalul hub de stabilitate și securitate în regiune și, astfel, țară noastră să fie implicată activ în procesul de reconstrucție a Ucrainei, după război, atât la nivel guvernamental, cât și cu firme românești. Mai mult, Porturile Constanța și Galați trebuie să fie principalele puncte strategice de legătură între cele două țări, între Ucraina și Europa, dar și cu restul lumii. Totodată, Ciolacu a susținut că, în procesul de aderare a Ucrainei la UE, comunitatea de români din această țară trebuie să ajungă să beneficieze de toate drepturile de care se bucură minoritățile din statele membre ale Uniunii și din România

ADVERTISEMENT

Programul vizitei a inclus vizitarea localităților Borodianka și Irpin, din proximitatea capitalei Kiev, puternic afectate de agresiunea ilegală, neprovocată și nejustificată a Rusiei asupra Ucrainei.

“Sunt aici să vă spun că bombele nu vor opri niciodată triumful Binelui asupra Răului! Adresez condoleanțe familiilor victimelor acestui război ilegal și nejustificat. Prin atrocitățile comise, Rusia lui Putin a contestat însăși temelia civilizației și democrației europene și occidentale. În fața dumneavoastră, nu mă feresc de cuvinte: trebuie spus clar și răspicat că ce se întâmplă acum în multe locuri din Ucraina este un genocid. Gloanțele și bombele lui Putin urmăresc uciderea sistematică a unei națiuni.

Aceste crime nu pot rămâne nepedepsite și comunitatea internațională trebuie să se asigure că se va face dreptate pentru Ucraina! România și-a exprimat în toate forurile internaționale, și pe toate canalele, sprijinul ferm pentru Ucraina. Nu putem avea ca parteneri de dialog o țară care preferă violența tancurilor în locul diplomației politice. Rusia trebuie izolată pe plan internațional, de aceea vom susține, fără rezerve, toate măsurile care vor reduce capacitatea de luptă a acestui regim criminal. Acum trebuie să demonstrăm că Ucraina nu va fi vreodată singură. De aceea, România este un susținător ferm al aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, alături de Republica Moldova și Georgia.

Vom face acest lucru pentru că suntem legați de dorința unei vieți mai bune pentru cetățenii noștri, dar și de atașamentul față de libertate și democrație. Vom face acest lucru convinși fiind că minoritatea românească din Ucraina va trăi în siguranță și se va bucura de aceleași drepturi pe care le au toate minoritățile din Uniunea Europeană”, a spus Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu Volodimir Zelenski.

ADVERTISEMENT