News

Marcel Ciolacu, primul interviu în calitate de premier. Aderarea la Schengen e o prioritate, cum explică înlăturarea miniștrilor Aurescu și Bode

Marcel Ciolacu a declarat, în primul interviu în calitate de premier, că aderarea la Schengen este o prioritate. Cum explică înlăturarea miniștrilor Aurescu și Bode din Executiv.
16.06.2023 | 14:00
Marcel Ciolacu primul interviu in calitate de premier Aderarea la Schengen e o prioritate cum explica inlaturarea ministrilor Aurescu si Bode
Aderarea României la Schengen, prioritate a Guvernului lui Marcel Ciolacu. Sursa foto: Guvernul României
ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu are ambiții mari și pe zona de politică externă. Noul premier, aflat de nici 24 de ore la Palatul Victoria, anunță un plan pentru aderarea României la Schengen.

Aderarea României la Schengen, prioritate a Guvernului lui Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu a acordat primul interviu în calitate de premier. În presa externă, noul șef al Guvernului de la București a vorbit despre mai multe subiecte. Nu au lipsit din lista lor: aderarea la Schengen, planurile Coaliției după 2024 și rolul geopolitic al României în contextul crizei de securitate din estul Europei.

ADVERTISEMENT

Prim-ministrul României a dezvăluit, pentru Euractiv.com, că noul guvern al României va lansa în următoarele luni un plan extins pentru a determina Austria să-și retragă dreptul de veto asupra aderării țării noastre la Schengen.

În acest sens, Ciolacu a precizat că a impus deja sarcini clare echipei sale guvernamentale. Noii miniștri de la Interne și Externe, din partea PNL, trebuie să realizeze în următoarea perioadă un plan bine pus la punct.

ADVERTISEMENT

”Îi voi ruga pe noul ministru de Interne (n.r. Cătălin Predoiu) și noua ministră a Afacerilor Externe ( n.r. Luminita Odobescu) să prezinte un plan extins în lunile care urmează, pentru a vedea ce se poate face pentru a schimba veto-ul folosit de guvernul de dreapta din Austria”, a declarat premierul, pentru publicația citată.

Noul premier nu s-a încumetat să facă previziuni cu privire la data aderării pentru a nu crea “false așteptări“. ”Am avut o șansă anul trecut, dar cei responsabili au ratat această ocazie. Asta nu înseamnă că vom renunța. Suntem deja în legătură cu viitoarea Președinție spaniolă a Consiliului UE și cu Comisia Europeană pentru a vedea ce intenționează să facă cu acest dosar în a doua jumătate a anului”, a spus Ciolacu.

ADVERTISEMENT

Premierul Marcel Ciolacu explică înlăturarea miniștrilor Aurescu și Bode din Guvern

Rotația premierilor Nicolae Ciucă – Marcel Ciolacu a venit cu două uriașe surprize. Două nume din fostul Executiv care păreau a fi bătute în cuie și în Guvernul Ciolacu, Bogdan Aurescu și Lucian Bode, au fost înlăturate.

În același interviu, Marcel Ciolacu a explicat de ce s-au schimbat ”liniile” la Externe și Interne. Ciolacu spune că România ar trebui să învețe din greșelile de anul trecut. A afirmat că în noul guvern responsabilii cu acest dosar (n.r. Aurescu și Bode) nu mai sunt în acele funcții.

ADVERTISEMENT

”Trebuie să-i implicăm pe toți în procesul și în elaborarea strategiei. Să construim o coaliție națională cu toți cei interesați să ajute România să atingă acest obiectiv. Dacă pot face ceva pe baza acestor recomandări venite de la experți, cu siguranță o voi face”, a mai precizat Ciolacu.

Referindu-se la industria de apărare din UE și NATO, Ciolacu a punctat că România ar putea deveni un “nod strategic cheie” prin “investiții semnificative” în extinderea și modernizarea industriei de apărare.

În ceea ce privește situație din politica internă, Ciolacu a spus că o coaliție PSD-PNL ar putea să continue și după 2024. Această alianță ar depinde de rezultatele guvernării.

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o...
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o sumă înfiorătoare cheltuită
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
"Cum poţi să zici că vreau să-mi omor copilul?" Filmul revoltei dezlănțuite în Leeds, după ce autoritățile au luat în grijă 5 copii ai unei familii de români
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut...
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut evita tragedia: Mi-a lăsat copiii orfani!
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Povestea resturantului Shorley. Ce se întâmplă cu localul din București care l-a fascinat...
Povestea resturantului Shorley. Ce se întâmplă cu localul din București care l-a fascinat chiar și pe Florin Piersic
Salarii imense la fermă. Românii se întorc din străinătate să lucreze acolo
Salarii imense la fermă. Românii se întorc din străinătate să lucreze acolo
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am...
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am mutat din țară
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din...
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din țară exact din acest motiv". Cum se înțelege cu Mr.Pink