News

Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu premierul maghiar Viktor Orban. S-a vorbit despre proiecte ambițioase, inclusiv un TGV între Bucureşti şi Budapesta

Marcel Ciolacu a avut o întâlnire, miercuri, la București, cu omologul său maghiar Viktor Orban. Ce au discutat cei doi premieri.
19.07.2023 | 15:59
Marcel Ciolacu sa intalnit cu premierul maghiar Viktor Orban Sa vorbit despre proiecte ambitioase inclusiv un TGV intre Bucuresti si Budapesta
Întâlnire Marcel Ciolacu - Viktor Orban la București. Sursa foto: gov.ro
ADVERTISEMENT

Miercuri, 19 iulie, la București a avut loc o întâlnire extrem de interesantă între Marcel Ciolacu și omologul său de la Budapesta, Viktor Orban. Cei doi șefi de guvern au discutat mai multe subiecte importante.

Întâlnire Marcel Ciolacu – Viktor Orban la București: ”Începutul unei frumoase prietenii”. Proiecte ambițioase discutate

La mijlocul acestei săptămâni, premierul român Marcel Ciolacu l-a primit pe cel din Ungaria, Viktor Orban, la un prânz privat care a avut loc la Bucureşti, transmit Guvernul României și cel al Ungariei.

ADVERTISEMENT

Conform surselor citate, cei doi şefi de Executiv au avut o conversaţie informală despre afaceri bilaterale şi europene. Știrea a fost prezentată inițial de partea maghiară: ”Întrevedere cu premierul român Marel Ciolacu. Acesta e începutul unei frumoase prietenii”, a fost mesajul transmis pe pagina de Facebook a lui Viktor Orban.

Apoi, pe site-ul Guvernului României a apărut un comunicat în legătură cu acest eveniment. ”Premierul Ciolacu a salutat susținerea manifestată de guvernul ungar pentru eforturile României de aderare la spațiul Schengen și a exprimat speranța că Ungaria va continua să fie un aliat al țării noastre în această privință”, transmite partea română.

ADVERTISEMENT

Palatul Victoria mai punctează faptul că cei doi premieri au discutat despre inițierea unui proiect comun de infrastructură. Acesta este menit ”să aibă un impact economic semnificativ pentru ambele țări”.

Pe masa discuțiilor au mai fost și subiecte de politică externă, precum conflictul din estul Europei. ”În perspectiva preluării Președinției Consiliului UE de către Ungaria în cursul anului viitor, a avut loc și un schimb de opinii între cei doi oficiali pe tema priorităților la nivel european.

ADVERTISEMENT

În cadrul întâlnirii, premierul Ciolacu a evidențiat și importanța transmiterii de mesaje de susținere a solidarității și unității la nivelul Uniunii Europene, a sprijinului UE și NATO pentru Ucraina în contextul agresiunii militare a Rusiei”, mai spune Guvernul.

Marcel Ciolacu și Viktor Orban, discuții despre un TGV între București și Budapesta

La întâlnirea de miercuri au mai luat parte și ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, și președintele UDMR, Kelemen Hunor. Conform Digi24, reprezentanții celor două state vecine au mai discutat despre proiectul unui tren de mare viteză – TGV – pe ruta București Budapesta.

ADVERTISEMENT

De la Bucureşti, Viktor Orban va ajunge la Băile Tuşnad. În weekend, aici are loc a 32-a ediţie a Universităţii de Vară de la Tuşnad (Tusványos). Peste 1.000 de invitați sunt așteptați la eveniment.

ADVERTISEMENT