News

Marcel Ciolacu s-a răzgândit! PSD ar putea vota prelungirea stării de alertă, însă nu pentru mai mult de 15 zile

12.06.2020 | 22:04
Marcel Ciolacu sa razgandit PSD ar putea vota prelungirea starii de alerta insa nu pentru mai mult de 15 zile
ADVERTISEMENT

Deși PSD s-a declarat total împotriva prelungirii stări de alertă, solicitând din partea specialiștilor dovezi concrete privind evoluția epidemiei de coronavirus pe teritoriul României, nu este exclus ca formațiunea politică să voteze până la urmă acest document.

Anunțul a fost făcut chiar de președintele interimar Marcel Ciolacu, care cataloghează, însă, atitudinea Guvernului drept o „bătaie de joc” și susține că multe dintre măsurile de relaxare anunțate începând cu data de 15 iunie sunt nepotrivite.

ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu nu exclude posibilitatea ca PSD să voteze prelungirea stării de alertă, în anumite condiții

Liderul social-democrat este de acord, printre altele cu obligativitatea purtării măștilor în spațiile publice închise și permiterea desfășurării evenimentelor cu un număr redus de participanți, însă nu va vota pentru simplificarea procedurii achizițiilor publice, îndelung contestată în ultima perioadă. Totodată, Ciolacu a afirmat că PSD ar putea vota modificări la starea de alertă propusă de Guvern, având în vedere că aceasta „nu ar trebui să dureze mai mult de 15 zile”.

A venit Guvernul cu un text, cum este normal? În Bulgaria, primul ministru vine săptămânal şi explică în ce stadiu se află pandemia, care sunt măsurile.

ADVERTISEMENT

L-am rugat pe domnul Arafat să ne explice cât de cât situaţia. Ne-a spus că nu este mandatat de Guvern. Până la urmă am obţinut un punct de vedere personal.

În acest moment sunt preşedintele Camerei Deputaţilor, unde urmează să se vină cu HG privind starea de alertă. În acest moment nu am nicio discuţie instituţională privind starea de alertă.

ADVERTISEMENT

Purtarea măştilor în interior, limitarea spectatorilor – nu cred că în acest moment la Sala Palatului se pot ţine spectacole cu 2000 de oameni. Carantina persoanelor care vin din zone..Cred că Guvernul poate continua cu astea. Dar achiziţiile publice ar trebui oprite.

Niciodată PSD nu va mai vota astfel de lucruri. Nu cred că ar mai trebui denumită stare de alertă. Poate o stare de alertă intermediară. Sub nicio formă nu ar trebui să dureze mai mult de 15 zile”, a declarat Marcel Ciolacu la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Ce măsuri de relaxare ne așteaptă în următoarea perioadă

Începând cu a doua jumătate a acestei luni vor fi redeschise  centrele comerciale, sălile de fitness, precum şi piscinele exterioare, însă cu respectarea distanțării sociale. De asemenea, ar urma să poată fi organizate evenimente private, dar cu restricţii legate de numărul participanților. Concret, au dreptul să participe cel mult 20 de oameni în interior și cel mult 50 dacă respectivul eveniment se desfășoară în exterior.

Vă prezentăm, pe larg, măsurile ce urmează să intre în vigoare după data de 15 iunie:

  • vor fi deschise sălile de fitness, dar cu reguli stricte de distanţare;
  • vor fi redeschise mall-urile, dar fără zona de restaurante şi fără locurile de joacă;
  • vor putea fi organizate evenimente private, dar cu restricţii legate de numărul participanților: cel mult 20 de oameni în interior şi 50 în exterior;
  •  creşele şi grădiniţele private vor putea fi deschise, însă aici decizia aparţine patronilor;
  •  pentru cei care aşteaptă să meargă la piscină – vor putea să facă asta doar dacă sunt piscine exterioare, cu respectarea distanţării sociale şi a unor măsuri speciale de igienă
ADVERTISEMENT