News

Marcel Ciolacu şi Marius Budăi dau asigurări că nu vor fi îngheţate salariile. Anunţuri de ultimă oră făcute de cei doi

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, şi ministrul social-democrat al muncii, Marius Budai, au vorbit marţi despre intervenţiile asupra salarizării din sectorul bugetar.
25.04.2023 | 11:58
Marcel Ciolacu si Marius Budai dau asigurari ca nu vor fi inghetate salariile Anunturi de ultima ora facute de cei doi
Marcel Ciolacu dă asigurări că nu vor fi îngheţate salariile Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marţi că în discuţiile din coaliţie nu s-a vorbit despre îngheţarea salariilor bugetarilor şi cu atât mai puţin despre tăieri salariale. Referitor la cumulul salariului cu pensia specială, impozitarea va avea loc numai pe zona bugetară şi numai dacă prin acest cumul se depăşeşte salariul brut al preşedintelui se aplică o impozitare suplimentară.

Ce spune Budăi despre majorarea salariilor în 2023

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a confirmat la rândul său că nu se vorbeşte despre o îngheţare a salariilor, precizând în acelaşi timp că se doreşte ca o perioadă de timp să nu se umble la ele. În plus, acesta a amintit că a existat deja o majorare a salariilor, la începutul anului.

ADVERTISEMENT

“Avem nevoie ca o perioadă de câteva luni să nu mai fie intervenții asupra legii salarizării.  Ştiți foarte bine, suntem într-un contract cu Banca Mondială, punem la dispoziția Băncii Mondiale datele, astfel încât să avem oglinda unde suntem acum și să știm ce măsuri trebuie să luăm. Deci, nu vorbim de o înghețare a salariilor, vorbim de o neintervenție pe o perioadă limitată”, a declarat Marius Budăi.

La rândul său, Marcel Ciolacu a avut o declaraţie asemănătoarea cu cea a ministrului muncii. ”Nu s-a vorbit despre îngheţarea salariilor bugetarilor. Avem Legea 153. Urmează, în cererea de plată numărul patru să avem o nouă lege a salarizării. În acel moment toate aceste lucruri vor fi discutate”, a spus liderul PSD.

ADVERTISEMENT

Ciolacu a întărit că nu s-a vorbit niciodată de îngheţarea salariilor. “Nu s-a vorbit niciodată de vreo îngheţare de venituri în niciun sistem. Cu adevărat, este o abordare corectă şi profesionistă, astfel încât, dacă tot avem jalonul, e normal să avem o abordare corectă şi unitară”, a mai spus preşedintele Camerei Deputaţilor.

Pe de altă parte, Marius Budăi a fost întrebat dacă vor mai exista creşteri salariale până la finalul anului, dar ministrul nu a dat un răspuns limpede. “Este o decizie pe care coaliția o va lua. Acolo unde a fost nevoie de intervenție și ați văzut acele echilibrări, între sporurile venite din fonduri europene și PNRR, coaliția a înțeles și a intervenit pentru a nu avea scurgeri de personal dintr-o parte în alta.

ADVERTISEMENT

Dar nu vorbim de majorarea salariului din lună în lună, pentru că suntem în luna aprilie și am majorat salariile în luna ianuarie, ci vorbim de o neintervenție pe o perioadă limitată asupra legii salarizării, astfel încât analiza de impact pe care o avem când plecăm în analiza finală pentru a crea noua lege a salarizării să nu fie modificată pe parcurs”, a spus ministrul.

În privinţa cumulului pensie-salariu, Marcel Ciolacu, a ţinut să precizeze că se are în vedere introducerea unui impozit suplimentar numai în cazuri excepţionale. “Din punctul meu de vedere, sunt cazuri în care faci cumul, dar ai o pensie de 2.000 de lei şi eşti şi portar la o primărie – eu nu pot lua dreptul acelui om să-şi acopere minimum necesar familie”, a explicat liderul social-democrat.

ADVERTISEMENT

”Vorbim de cumulul de salariul şi pensie specială. Vorbim numai de zona bugetară. În acel moment, dacă prin acel cumul, depăşeşti salariul brut al preşedintelui, care e aproximativ 25.000 de lei, e normal să vii, dacă e constituţional, cu o impozitare suplimentară, pentru că sunt două venituri de la bugetul statului… În lege nu poţi să treci numai pe cei care au şi componentă specială în pensie, nu poţi interzice numai la unii. Eu cred că abordarea corectă e zona de impozitare, pe praguri”, a mai spus Ciolacu.

ADVERTISEMENT