News

Marea Baltică devine lac NATO. Vești proaste pentru Vladimir Putin

Suedia și Finlanda consolidează NATO. Alianța Atlantică controlează acum Marea Baltică. Rusia, descurajată să atace în regiune
13.07.2023 | 15:51
Marea Baltica devine lac NATO Vesti proaste pentru Vladimir Putin
Extinderea NATO înseamnă și un control consolidat al aliaților în Marea Baltică / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

NATO va avea oficial 32 de membri, cu doi mai mulți decât înainte de începerea războiului din Ucraina. Mai rămân doar voturile parlamentelor turc și ungar. După luni de blocaj turcesc, intrarea Suediei în NATO, unde se va alătura Finlandei, este iminentă. Vești proaste pentru Rusia: Marea Baltică este acum lac NATO.

NATO își consolidează controlul în Marea Baltică

Extinderea alianței militare occidentale NATO creează mari probleme pentru Moscova. O Alianță întărită, gata să își consilidee controlul asupra Mării Baltice, complicând o rută de tranzit vitală pentru marina militară a lui Vladimir Putin în „curtea din spate” a Rusiei. Summitul NATO de săptămâna aceasta de la Vilnius a fost primul la care Finlanda a participat în calitate de membru al Alianței.  În ajunul summitului, Turcia a fost de acord să susțină candidatura Suediei la aderare – deschizând calea unei schimbări strategice într-o regiune dominată cândva de Moscova.

ADVERTISEMENT

„Suedia și Finlanda fac alianța NATO mult mai coerentă din punct de vedere geografic. Marea Baltică devine un lac NATO, ceea ce este în general util, de asemenea, din cauza importanței crescute a Arcticii”, a declarat Ulrike Franke, membru senior la Consiliul European pentru Relații Externe, scrie Politico.

Gestionarea provocărilor puse de Rusia

Devenind membru NATO, Stockholm va avea acces la discuțiile militare dintre aliați. Cu aproximativ 14.000 de soldați, armata suedeză este limitată, dar poziția sa geografică o face esențială pentru apărarea Europei de Nord. În special insula Gotland, situată în centrul Mării Baltice, va fi mai bine integrată în planurile de apărare. Asigurarea securității în nordul îndepărtat reprezintă, de asemenea, o provocare pentru Alianță.

ADVERTISEMENT

„Atât Finlanda, cât și Suedia au experiență în gestionarea provocărilor pe care Rusia le prezintă în multe domenii. Ele aduc o experiență esențială în combaterea amenințărilor hibride și în lupta în Arctica printr-o abordare cuprinzătoare, la nivelul întregii societăți, a securității”, scrie cercetătoarea și specialista în apărare Minna Alander. Pentru Alianță, este, de asemenea, o ușurare și sfârșitul unei dureri de cap. Fiind marginalizată, Suedia nu a beneficiat de protecția garantată de articolul 5 din tratatul  NATO. Această zonă gri diplomatică ar fi putut fi exploatată de Rusia, scrie Le Figaro.

Războiul din Ucraina și renunțarea la neutralitate

NATO și-a sporit în mod constant controlul asupra Mării Baltice – o poartă maritimă crucială pentru flota rusă, care are baze în apropiere de Sankt Petersburg și în exclava puternic militarizată Kaliningrad. În timpul Războiului Rece, doar Danemarca și Germania, aflate la extremitatea vestică a Mării Baltice, făceau parte din Alianță. Aderarea Poloniei la NATO în 1999 și a celor trei țări baltice în 2004 au plasat cea mai mare parte a țărmului sudic al mării sub controlul Alianței.

ADVERTISEMENT

Finlanda și Suedia țări NATO vor închide menghina pe mare dinspre nord, lăsând Rusiei un acces limitat. Ambele țări au renunțat la neutralitatea lor de lungă durată – în cazul Suediei, care datează de secole – și  au solicitat să se alăture Alianței, în urma invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina. Acest lucru înseamnă extinderea semnificativă a frontierei NATO cu Rusia, consolidarea apărării în Europa de Nord și creșterea credibilității disuasiunii Alianței.

Moscova denunță „o greșeală” a europenilor

Aderarea Suediei și Finlandei înseamnă, de asemenea, extinderea prezenței  Alianței în Arctica, o regiune din ce în ce mai strategică atât pentru Rusia, cât și pentru China. Moscova, evident, și-a arătat nemulțumirea. „Este extrem de important să ne dăm seama, în condițiile actuale, că infrastructura militară rusă nu s-a deplasat niciodată spre Europa de Vest, ci a evoluat întotdeauna în direcția opusă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Este cu siguranță regretabil că europenii nu reușesc să realizeze această greșeală”. Aderarea Suediei la NATO ar fi „cu siguranță negativă” în acest context, a adăugat el.

ADVERTISEMENT

Marți, aliații NATO au convenit să pună în aplicare planuri de apărare regională reînnoite. Prezența Suediei și a Finlandei în calitate de membri va fi pe deplin reflectată în planurile, exercițiile și obiectivele alianței, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Cele două țări nordice vor contribui la eficientizarea „promisiunii magice” a Articolului 5, potrivit lui Kristine Berzina, director general al German Marshall Fund’s Geostrategy North. În conformitate cu Articolul 5 – piatra de temelie a NATO – un atac armat împotriva unuia sau mai multor membri este considerat un atac împotriva tuturor.

Rusia, descurajată de a ataca în regiune

Adăugarea armatelor suedeze și finlandeze bine echipate va face mult mai dificil pentru Rusia să organizeze orice atac în regiune. „Trebuie să ai suficiente elemente pentru ca, în cazul unui scenariu Crimeea sau Ucraina, să existe o capacitate reală de apărare a teritoriului”, a declarat Berzina. „Cu Finlanda și Suedia în NATO și insula baltică suedeză Gotland atât de aproape de Kaliningrad, în cazul unei agresiuni foarte puțin probabile, dar posibile, din partea Rusiei, Moscova nu poate folosi marea în avantajul său strategic, așa cum ar putea face-o în prezent”.

Pe teren, acest lucru înseamnă mai multe schimburi de informații, mai multe exerciții și planificări comune și mai multă integrare militară. De exemplu, un avion de vânătoare finlandez care zboară în apropierea graniței rusești poate colecta date și comunica cu norvegienii, care pot cere mai multe informații sau pot cere avionului să zboare în altă parte, a declarat Charly Salonius-Pasternak, cercetător principal la Institutul finlandez pentru afaceri internaționale. Înainte de aderarea la NATO, „o puteai face din punct de vedere tehnic, dar din punct de vedere politic nu o puteai planifica”, a spus el.

Acces în nordul îndepărtat

Includerea Suediei înseamnă că NATO poate bloca complet Marea Baltică, toate țările învecinate – cu excepția Rusiei – fiind acum membre. Suedia și Finlanda oferă, de asemenea, acces la nordul îndepărtat, deoarece se află în fața peninsulei Kola din Marea Albă, unde este staționată o parte a flotei rusești. Acest acces oferă NATO o vedere imediată asupra peninsulei și acces la nordul îndepărtat, la Marea Barents și la Marea Albă. Rusia nu mai este singurul stăpân al zonei și riscă să vadă navele aliate trecând în apropierea bazelor sale, scrie Le Point.

Până acum, Letonia, Estonia și Lituania erau accesibile trupelor aliate doar prin coridorul Suwalki, o fâșie de 85 km de pământ care leagă Polonia și Lituania, între Belarus și enclava rusă Kaliningrad. „Înainte de aderarea Suediei și Finlandei, statele baltice erau în pericol de a fi izolate de NATO dacă Rusia opera o joncțiune aici”, explică Amelie Zima, doctor în științe politice și cercetător la IRSEM (institutul de Cercetări Strategice al armatei franceze)

.„Intrarea acestor două noi state în NATO le conferă profunzime strategică”, adaugă ea. Și izolează și mai mult Rusia, care își vede marja de manevră micșorată în fața unei NATO în expansiune. Suedia este o țară în plus în Alianță. Primul rezultat tangibil al războiului Rusiei în Ucraina este că NATO a câștigat două țări, în timp ce Moscova încearcă să o slăbească. Acest lucru spune multe despre izolarea Rusiei în Europa.

Suedia și Finlanda, deja interoperabile cu NATO

În timp ce beneficiază de protecția NATO, Stockholm și Helsinki vor aduce, de asemenea, atuuri în ceea ce privește apărarea aeriană, forțele terestre și capacitățile navale. „Cele două țări sunt deja interoperabile cu NATO, operează sisteme de armament la standarde NATO și au participat la misiuni de exerciții NATO, acesta fiind unul dintre motivele pentru care au reușit să se integreze atât de repede”, a declarat Grand.

Spre deosebire de majoritatea țărilor europene, Finlanda nu a încetat să mai cheltuiască bani pentru apărare după încheierea Războiului Rece. Potrivit presei finlandeze, Helsinki are unul dintre cele mai mari arsenale de artilerie și forțe terestre din Europa – situându-se înaintea unor „grei” precum Franța, Germania și Marea Britanie. Finlanda și-a reînnoit recent flota aeriană și se așteaptă ca până în 2026 să aibă 64 de avioane de luptă F-35 fabricate în SUA.

Pe mare și în aer

Suedia a restabilit recrutarea în 2017, care se aplică atât bărbaților, cât și femeilor. Industria sa de apărare este performantă, atât pe uscat, cât și în aer, iar bugetul său de apărare este de nouă miliarde de euro, ceea ce nu este puțin lucru. Stockholm a scăzut cheltuielile pentru apărare în anii 1990 și 2000, dar a început să le majoreze din nou în ultimii ani. Cu toate acestea, nu se așteaptă să atingă ținta de 2% din PIB stabilită de NATO până în 2026. Punctul forte al Suediei este reprezentat de marina sa, care este bine calibrată pentru Marea Baltică. Forța aeriană suedeză este echipată cu avioane de luptă Saab JAS 39 Gripen, dezvoltate pe plan local – concepute pentru a răspunde la un atac rusesc și văzute ca o posibilă armă care ar putea fi donată Ucrainei.

„Sunt buni la toate”

Dincolo de armament, Suedia și Finlanda pot ajuta NATO și cu 5G, a cincea generație de infrastructură de telecomunicații, a spus Grand. Cele două țări nordice „aduc know-how într-o tehnologie importantă și sunt parteneri de încredere în implementarea 5G pentru nevoile militare”, a explicat el. Companiile Nokia din Finlanda, Ericsson din Suedia și, bineînțeles, Huawei din China domină piața civilă 5G. Capacitățile militare și tehnologice avansate ale ambelor țări au venit din afara NATO, a spus Berzina. „Sunt buni la toate”, a spus ea, „pentru că au fost pe cont propriu”.

ADVERTISEMENT