News

Marea Britanie ar putea introduce restricții pentru studenții străini. Acces permis doar pentru cei care studiază la „universități de top”

Încercările guvernului de la Londra de a limita imigrația ar putea duce la restricționarea accesului studenților străini la universitățile din Marea Britanie
26.11.2022 | 11:20
Marea Britanie ar putea introduce restrictii pentru studentii straini Acces permis doar pentru cei care studiaza la universitati de top
Suella Braverman, ministrul de Interne britanic/ Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Tinerii care își doresc să studieze în Marea Britanie ar putea fi refuzați, dacă nu au asigurat un loc la „o universitate de top”, scrie CNBC, preluată de Digi24.

Măsura este prevăzută într-un raport elaborat de Ministerul de Interne de la Londra, în care sunt propuse mai multe căi de a limita imigrația.

ADVERTISEMENT

Noul guvern conservator și-a asumat acest obiectiv, însă joi a fost înregistrat cel mai mareu număr de persoane intrate în țară. Potrivit Biroul Național de Statistică, imigrația netă până în luna iunie a acestui an a atins un nivel record de 504.000 de persoane.

Raportul prevede și o recomandare privind limitarea numărului de membri de familie pe care studenții străini îi pot aduce în țară. Aceste restricții nu se vor aplica celor care sunt deja studenți ai universităilor britanice.

ADVERTISEMENT

Marea Britanie vrea să reducă nivelul imigrației

Intenția de a reduce numărul de studenți străini ar necesita reconsiderarea unei strategii elaborate în 2019 de către guvernul de la Londra, strategie potrivit căreia se urmărea ca numărul de studenți de pe hotare care studiază în Maresa Britanie să ajungă la 600.000 pe an până în 2030.

Strategia își atinsese deja obiectivul în anul universitar 2020-2021, când Agenția de Statistică a Învățământului Superior anunțase că 605.000 de străini studiază în Marea Britanie. Intenția strategiei era să sprijine sectorul de educație din Regatul Unit și să-i ofere „noi oportunități și deschidere internațională”.

ADVERTISEMENT

Deocamdată, Ministerul de Interne nu a confirmat oficial existența raportului prin care este propusă limitarea numărului de studenți străini, un reprezentant al său afirmând că este vorba de „speculații”. Însă ministrul Suella Braverman a afirmat recent că britanicii „ se așteaptă pe bună dreptate” ca imigrația să fie redusă.

Acest nivel de migrație a pus presiune asupra ofertei de cazare și locuințe, sănătate, educație și alte servicii publice. Trebuie să ne asigurăm că avem o abordare durabilă, echilibrată și controlată, motiv pentru care continuăm să ne revizuim politicile de imigrație”,  se arată într-o declarație a lui Braverman. „Prioritatea mea rămâne creșterea numărului de traversări periculoase și ilegale și să opresc abuzul asupra sistemului nostru. Este vital să restabilim încrederea publicului și să ne controlăm granițele”, a adăugat oficialul de la Londra.

ADVERTISEMENT

Presiunea imigraționistă asupra Marii Britanii s-a intensificat în ultimii ani ca urmare a represiunii autorităților chineze în Hong Kong, a evacuării din Afganistan și a războiului din Ucraina.

ADVERTISEMENT