News

Maria Ana Morariu, cea mai în vârstă femeie din România, a murit la aproape 108 ani

10.05.2020 | 19:26
Maria Ana Morariu cea mai in varsta femeie din Romania a murit la aproape 108 ani
ADVERTISEMENT

Cea mai în vârstă femeie din țara noastră s-a stins din viață la vârsta de aproape 108 ani. Maria Ana Morariu, cunoscută de persoanele apropiate ca Tanti Mitzi, a murit la căminul de bătrâni din Gherla, acolo unde și-a trăit ultima lună din viață.

A murit cea mai în vârstă femeie din România. Aceasta nu a fost căsătorită

Maria Ana Morariu s-a născut pe 21 iunie 1912, la doar 3 luni de la lansarea la apă a renumitului vapor Titanic. Femeia care a devenit între timp cea mai în vârstă femeie din țara noastră decedând la vârsta de 107 ani și 10 luni.

ADVERTISEMENT

Tanti Mitzi s-a stins sâmbătă, 9 mai, în căminul de bătrâni din Gherla unde trăia de ani buni. Femeia a fost condusă pe ultimul drum, într-un cadru restrâns marți, 12 mai.

„S-a bucurat de viață cu bune, cu rele. Înmormântarea are loc la amiază, în cadru restrâns, la cimitirul de lângă penitenciar. Dumnezeu să o odihnească în pace!”, au transmis reprezentanții centrului de bătrâni din Gherla, informează gherlainfo.ro.

ADVERTISEMENT

Tanti Mitzi provine dintr-o familie longevivă și bogată

Tatăl celei mai în vârstă femei din România a fost protopop onorar-asesor conzistorial, numit de P.S. Iuliu Hossu, episcop al Gherlei, în Comisia de administrare a sfintei Mănăstiri de la Nicula, în anul 1924.

Câțiva ani mai târziu, în perioada 1936-1938 părintele Mariei Ana Morariu a ocupat funcția de primar al orașului Gherla. Potrivit sursei menționate anterior în timpul mandatului său s-a inaugurat bustul lui Petru Maior situat chiar în fața liceului care îi poartă numele.

ADVERTISEMENT

Cea mai bătrână femeie din România l-a cunoscut pe George Coșbuc. Poetul îl vizita în tinerețe pe tatăl ei, Teodor Morariu, dar și pe generalul Traian Moșoiu. Vizitele avea loc la Gherla.

Maria Ana Morariu provine dintr-o familie bogată, dar din păcate averea sa a fost naționalizată în anul 1948, ajungând în anii comunismului să ducă o viață foarte grea. Femeia nu s-a căsătorit niciodată și nu a avut copii, însă s-a bucurat de prezența a cinci nepoți, șase strănepoți și doi stră-strănepoți.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, bătrâna face parte dintr-un neam în care foarte mulți au trăit până la vârste foarte înaintate, peste 100 de ani. Este și cazul bunicilor săi care au murit la vârsta de 105 ani, respectiv 106 ani.

ADVERTISEMENT
Tags: