Life

Maria Lătărețu și-a dat ultima suflare în spatele scenei. Ce făcuse cântăreața cu scurt timp înainte să moară

Maria Lătărețu s-a stins din viață în toamna anului 1972, chiar în spatele scenei. Ce făcuse artista înainte să-și dea ultima suflare.
14.01.2023 | 15:05
Maria Lataretu sia dat ultima suflare in spatele scenei Ce facuse cantareata cu scurt timp inainte sa moara
Maria Lătărețu a murit în spatele scenei. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Maria Lătărețu și-a dat ultima suflare în spatele scenei, după ultimul său concert. Iată ce a făcut regretata cântăreață înainte să moară.

Maria Lătărețu și-a dat ultima suflare în spatele scenei. Cauza decesului

Interpreta de muzică populară s-a stins din viață cu mai bine de 50 de ani în urmă. “Privighetoarea Gorjului”, așa cum era cunoscută, a susținut ultimul ei concert în sala Căminului Cultural din comuna Românești, județul Botoșani, pe 27 septembrie 1972.

ADVERTISEMENT

În spatele scenei, artista s-a stins din viață, iar diagnosticul oficial a fost de congestie cerebrală, care a fost cauzată de stres.

Secretara Primăriei Româneşti, Maria Ciornea, a declarat că interpreta s-a simțit foarte rău în timpul concertului. Din păcate, medicii nu au mai putut să o salveze, a adăugat aceasta.

ADVERTISEMENT

Maria Lătărețu a început să tremure, s-a prăbușit pe scenă, fiind dusă apoi într-o cameră de alături.

“Ştiu că eram în rândurile din faţă, iar cei peste 200 de oameni o aplaudau frenetic pe doamna Lătăreţu, care încheia spectacolul cu ultima dumisale creaţie ‘Vă las cântecele mele’.

ADVERTISEMENT

Când totul părea că decurge normal, dintr-o dată, dânsa a avut un uşor tremurat, după care s-a prăbuşit instaneu pe scenă.

A fost dusă imediat într-o cameră alăturată unde s-a încercat resuscitarea, fără efect, însă.”, a mai spus Maria Ciornea.

ADVERTISEMENT

Regretata artistă s-ar fi stins din viață în doar câteva secunde

Cea care a găsit-o pe artistă fără suflare a fost soția lui Dumitru Amarghioalei, un membru al orchestrei. Cântăreața ar fi murit în doar câteva secunde.

“A venit doamna Maria cu o pastiluţă în mână, iar în cameră era o oglindă pe perete şi o găleată cu apă. M-a aîntrebat dacă este apă. Cu pastiluţa în mână, se opreşte în faţa oglinzii, unde încep să-i curgă lacrimile.

Nu spune nimic. Stă câteva secunde în faţa oglinzii cu lacrimile pâţnă în barbă. S-a aplecat să ia o cană cu apă din găleată, tot plângând, iar eu m-am ridicat să iau cana.

Nu a spus nimic şi, plângând, se duce dincolo îmbrăcată în costum naţional şi cu haina mai graosă pe deasupra. S-a întins în pat.

Nu au trecut câteva secunde şi aud un răgnet, cred că cel mai mare pe care l-am auzit în viaţă de la femeie.

Înţepenită de frică, m-am ridicat să văd ce este. Am văzut un cerc negru în jurul feţei şi unghiile începuseră să se înnegrească.”, a povestit aceasta, notează Adevărul.

Îndrăgita cântăreață de muzică tradițională și populară a fost înmormântată în cimitirul “Sfânta Vineri” din Capitală.

Deși a fost una dintre cele mai apreciate artiste de muzică populară din România, Maria Lătărețu nu a avut o viață ușoară. Din cei șase copii ai săi, cinci au murit.

În plus, artista a făcut parte dintr-o familie săracă, fiind nevoită să lucreze de la vârsta de doar 13 ani.

Deși au trecut zeci de ani de la moartea sa, melodiile cântăreței sunt ascultate și în ziua de astăzi. Printre cele mai cunoscute se numără “Ia- ți mireasă ziua bună”, “Lie Ciocârlie”, “Sanie cu zurgălăi”, “Joacă hora-n poieniță” și “Vă las cântecele mele”.

ADVERTISEMENT