Sport

Maria Vicol, prima medaliată olimpică din istoria scrimei româneşti! Peste ani, a descoperit-o pe Laura Badea

Maria Vicol este prima scrimeră din România care a urcat pe podiumul olimpic. Peste ani, când a devenit antrenoare, a descoperit-o pe Laura Badea.
04.06.2021 | 19:30
Maria Vicol prima medaliata olimpica din istoria scrimei romanesti Peste ani a descoperito pe Laura Badea
ADVERTISEMENT

Episodul 78 din seria “Olimpicii României” o are în prim plan pe Maria Vicol, prima scrimeră din România medaliată olimpic. Se întâmpla în 1960 la Roma când a reuşit să obţină medalia de bronz.

Maria Vicol, prima medaliată olimpică din istoria scrimei româneşti!

S-a născut pe data de 17 martie 1935 în Bucureşti. A început scrima la CS Progresul cu antrenorul Angelo Pellegrini. În luna aprilie a anului 1956, la 21 de ani, avea să câştige argintul la Campionatul Mondial pentru Juniori din Luxemburg.

ADVERTISEMENT

Avea să fie prima medalie la o competiţie majoră din scrima românească. Apoi a făcut trecerea la senioare şi la Jocurile Olimpice de la Roma avea să obţină cea mai bună performanţă a carierei la individual.

A urcat pe podium la Jocurile Olimpice de la Roma!

Specializată în proba de floretă, Maria Vicol a început perfect concursul olimpic de la Roma. A fost prima în grupă în prima rundă, prima în sferturile de finală, însă în semifinale avea să sufere trei înfrângeri.

ADVERTISEMENT

A prins însă calificarea în finală, acolo unde a încheiat pe locul 3, cu patru victorii şi trei înfrângeri, la egalitate cu Galina Gorokhova şi colega ei Olga Orban-Szabo. În barajul pentru bronz, Maria Vicol a obţinut două victorii şi avea să fie prima scrimeră din România, laureată la Jocurile Olimpice.

Maria Vicol, pe podiumul olimpic
Maria Vicol, pe podiumul olimpic de la Roma

Patru ani mai târziu, la Tokyo, Maria Vicol nu a mai intrat în lupta pentru medalii, însă în 1968, la Mexico City, scrimera din România avea să pună umărul la câştigarea medaliei de bronz în proba de floretă pe echipe.

ADVERTISEMENT

A câştigat bronzul olimpic cu echipa României la JO de la Mexico City

Echipa României era formată din: Ecaterina Stahl-Iencic, Ileana Gyulai-Drîmbă-Jenei, Olga Orban-Szabo, Ana Derșidan-Ene-Pascu şi Maria Vicol. România s-a calificat de pe primul loc din grupă, însă, în semifinale am cedat în faţa Ungariei.

În meciul pentru bronz, România a reuşit să învingă Franţa şi să obţină prima medalie pe echipe de la Jocurile Olimpice. De altfel, echipa ţării noastre din acei ani a fost extrem de redutabilă.

ADVERTISEMENT
Echipa României de floretă, medaliată cu bronz la Mexico City: Olga Szabo, Maria Vicol, Ileana Gyulai. Ecaterina Stahl si Ana Pascu (de la stânga la dreapta). Sursa foto: COSR.ro
Echipa României de floretă, medaliată cu bronz la Mexico City: Olga Szabo, Maria Vicol, Ileana Gyulai. Ecaterina Stahl si Ana Pascu (de la stânga la dreapta). Sursa foto: COSR.ro

Echipa de floretă a României a devenit campioană mondială în 1969

Maria Vicol a reuşit să câştige aurul alături de România la Campionatele Mondiale de la Havana, din 1969. Scrimera şi-a mai adăugat în palmares două medalii de argint şi una de bronz la Mondiale, toate cu echipa.

Din 1968 a devenit şi antrenoare. Mai întâi la CS Cutezătorii, apoi la CSS1 București, unde a descoperit-o pe viitoarea campioană olimpică din scrima românească, Laura Badea. Ulterior, a fost şi arbitru internaţional de floretă.

A fost căsătorită cu fostul rugbist Florin Vicol. S-a stins din viaţă la data de 13 martie 2015, la vârsta de 79 de ani.

  • 2 medalii olimpice a câştigat Maria Vicol
  • 79 de ani a trăit Maria Vicol

 

ADVERTISEMENT