Fanatik SuperLiga cu Horia Ivanovici

„Marin e cam de CAP” Cornel Dinu dă de pământ cu naționala după 2-3 cu Columbia

Marius Marin a fost unul dintre cei mai criticați „tricolori” după Columbia - România 3-2. Cornel Dinu l-a „mitraliat” și el pe mijlocașul de la Pisa
27.03.2024 | 13:20
Marin e cam de CAP Cornel Dinu da de pamant cu nationala dupa 23 cu Columbia
„Marin e cam de CAP” Cornel Dinu dă de pământ cu naționala după 2-3 cu Columbia. FOTO: Fanatik
ADVERTISEMENT

Marius Marin (25 de ani) este considerat veriga slabă a naționalei României. Acest lucru s-a spus și după ultimul amical al „tricolorilor”, pierdut în fața Columbiei, scor 2-3.

Marius Marin, vinovatul de serviciu. Cornel Dinu pune tunurile pe naționala României după 2-3 cu Columbia

Dacă Adrian Mutu a pus tunurile pe atacanți în urma eșecului cu selecționata sud-americană, Cornel Dinu are o problemă cu mijlocașii României. Mai întâi, „Mister” a dezvăluit motivele pentru care „tricolorii” n-au contat timp de aproximativ 80 de minute le Metropolitano.

ADVERTISEMENT

„Am fost un fel de sparring partner pentru Columbia. Diferență foarte mare de valoare și în special de valoare educațională incipientă. Viteza sau ritmul de joc e dat de concordanța dintre viteza de pasare și viteza de deplasare a jucătorilor.

Noi suntem încă foarte departe și am să dau doar două exemple. Aud tot felul de mistere fotbalistice care vorbesc despre tranziție pozitivă și tranziție negativă. Este o expresie inventată care nu e conformă cu realitatea.

ADVERTISEMENT

Pentru că sistemul care se joacă de vreo 30-40 de ani în lume este sitemul zonal. Și atunci e mult mai corect să vorbim despre dilatarea și comprimarea zonelor jucătorilor. Fiecare jucător are o zonă indiferent de sistemul de joc pe care îl ai. Și de acolo urmează și problema a doua, compensarea zonelor.

Vedeți, la noi, diferențele de educație incipentă compatibilitatea jucătorilor lipsesc foarte mult. Priviți un lucru simplu. Vedeți că în fotbalul care ne depășește clar, în general e o grijă foarte mare pentru posesie. La 3-0 au fost niște momente în care Columbia a pasat de vreo 6-7 ori de 13-14 ori.

ADVERTISEMENT

De ce? Pentru că jucătorii respectivi își dilatau zona, ieșeau la primit cum se spune, și al doilea lucru care e foarte important și o să-l vedeți foarte rar în campionatul nostru, unde amprenta jocului îl fac mijlocașii.

Ori la noi e foarte interesant că majoritatea mijlocașilor din SuperLiga sunt de origine străină. Deci noi nu mai creștem mijlocași de valoare care să ajungă la echipa națională.

ADVERTISEMENT

De aceea diferența e foarte mare între noi și aceste echipe și în general ce se joacă în alte campionante, pentru că la noi, de mici copii, aceștia nu sunt învățați să se deplaseze pe spații libere și pasul să îl primească pe poziție viitoare. ”, a declarat Cornel Dinu, în exclusivitate la FANATIK SUPERLIGA CU HORIA IVANOVICI, show care e live pe FANATIK.RO, luni, marți și vineri, de la ora 10:30.

„Bine că nu l-am mai avut pe Pușcaș”

Înainte de Euro 2024, România are ocazia să se revanșeze în luna iunie, atunci când are ultimele două jocuri de verificare înaintea turneului final. Pe 4 și pe 8 iunie, „tricolorii” vor înfrunta Bulgaria, respectiv Liechtenstein.

(n.r. – Cum vi se pare acest cuplu de Marini de la mijloc?) Noi am avut niște situații în care s-a încurcat Alibec, bine că nu l-am mai văzut pe Pușcaș, dar problema mare e de la calitatea acestori mijlocași.

Marin de multe ori era hâtru. Și Kovacs și generația mare de antrenori pe care am avut-o noi zicea ‘Jucătorul trebuie să aibă și un nume care să spune ceva’. Marin e cam de CAP. Și cam de CAP joacă și cei doi. Sunt niște jucători care își ocupă niște zone în fața apărătorilor centrali, au o anumită capacitate de a pasa, 10 metri, 15 metri, lateral și în momentul când intră în jumătatea adversă sunt aproape inexistenți, nu sunt creativi.

Și din punctul ăsta de vedere mă surprinde și poziția lui Stanciu. Ei nu au pierdut de 21 de jocuri și au cinci victorii consecutive din 2022. Iar noi am jucat mult mai puține jocuri și n-are rost să mai facem bilanțul ca să vedem câtă diferență e de mentalitate, de anagajament ș.a.m.d”, a adăugat Dinu.

  • 16 selecții are Marius Marin la naționala de seniori a României

“Marin e de CAP” Cornel Dinu DA DE PAMANT cu nationala lui Edi Iordanescu | Romania - Columbia 2-3

ADVERTISEMENT
Tags: