News

Mario Draghi și-a dat demisia pentru a doua oară. Premierul italian nu a reușit să salveze coaliția

După prăbușirea guvernului său de unitate națională, premierul Mario Draghi s-a dus la președintele Italiei pentru a demisiona din nou, adâncind criza politică în care se află țara.
21.07.2022 | 12:15
Mario Draghi sia  dat demisia pentru a doua oara Premierul italian nu a reusit sa salveze coalitia
Premierul italian nu a reușit să salveze coaliția de guvernare Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Premierul italian Mario Draghi a demisionat din nou joi, la o zi după ce un ultim efort de a convinge partidele să rămână împreună în beneficiul națiunii a eșuat spectaculos, forțele naționaliste și populiste reunindu-se pentru a torpila fatal guvernul său de unitate națională.

Mario Draghi și-a dat demisia pentru a doua oară

Domnul Draghi „și-a prezentat din nou demisia”, se arată într-un comunicat emis joi dimineață de biroul președintelui Sergio Mattarella, în care se adaugă că Mattarella „a luat act” de decizie și că, între timp, „guvernul rămâne în continuare responsabil cu afacerile obișnuite.”

ADVERTISEMENT

Mario Draghi și-a confirmat demisia din funcția de prim-ministru al Italiei, după ce încercarea de a-și salva coaliția a eșuat, când trei partide cheie au respins un vot de încredere, deschizând calea pentru alegeri anticipate care ar putea avea loc la sfârșitul lunii septembrie.

Bucurându-se de un larg sprijin public, fostul șef al Băncii Centrale Europene a încercat să-și continue guvernarea, cu condiția ca alianța sa să „reconstruiască un pact de încredere” care să îi permită să conlucreze pentru a depăși provocările uriașe în lunile următoare.

ADVERTISEMENT

Mario Draghi și-a înmânat oficial demisia președintelui Sergio Mattarella joi dimineață și a fost acceptată.

Cu toate acestea, mișcarea populistă Cinque Stelle (M5S), Liga de extremă-dreapta a lui Matteo Salvini și Forza Italia a lui Silvio Berlusconi nu au participat joi seară la un vot de încredere în Senat, care a cerut în esență partidelor să aprobe spiritul de cooperare.

ADVERTISEMENT

Criza politică a fost declanșată săptămâna trecută, după ce M5S a boicotat un vot pentru un pachet de 26 de miliarde de euro conceput pentru a ajuta italienii să abordeze inflația și costurile energiei, argumentând că este insuficient.

Partidul a fost, de asemenea, nemulțumit de faptul că pachetul conținea o prevedere pentru construirea unei uriașe fabrici de incinerator de deșeuri la Roma.

ADVERTISEMENT

Alegeri anticipate la final de septembrie

Liga și Forza Italia au cerut un nou guvern condus de Draghi, dar fără M5S, cerând în același timp o remaniere a cabinetului. M5S a fost enervat că Draghi nu a îmbrățișat prioritățile politice prezentate în planul său „în nouă puncte”, inclusiv o schemă de venit de bază și bonusuri pentru casele verzi.

Demisia lui Draghi vine în ciuda solicitărilor ca el să rămână în funcție, inclusiv din partea liderilor mondiali care îl consideră fundamental nu numai pentru asigurarea stabilității în Italia, ci și ca partener în a face față provocărilor războiului Rusiei în Ucraina.

El a cerut unitate pentru a face față provocărilor precum războiul din Ucraina, criza energetică, inegalitatea socială și punerea în aplicare a reformelor necesare pentru a obține următoarea tranșă din cele 200 de miliarde de euro pe care Italia trebuie să o primească din fondul UE de redresare post-pandemie.

De asemenea, i-a mustrat pe partenerii săi de coaliție pentru lupte interioare și pentru punctaj în ultimele luni.

Plecarea sa va duce cel mai probabil la alegeri anticipate care ar putea avea loc pe 25 septembrie sau 2 octombrie. Este posibil ca Mattarella să-i ceară lui Draghi să rămână în funcția de prim-ministru interimar până la formarea unui nou guvern după alegeri.

Un sondaj al sondajelor recente a constatat că, dacă ar avea loc alegeri anticipate, o coaliție condusă de Frații de extremă dreapta ai Italiei și care include Liga și Forza Italia ar putea câștiga o majoritate.

ADVERTISEMENT
Tags: