News

Statul român ar putea suporta despăgubirile în dosarul Mario Iorgulescu. Ce spun rudele tânărului ucis în accidentul rutier

Dosarul accidentului provocat de Mario Iorgulescu nu a ajuns nici măcar la primul termen, deși fiul șefului LPF a fost trimis în judecată în august 2020.
08.02.2022 | 10:30
Statul roman ar putea suporta despagubirile in dosarul Mario Iorgulescu Ce spun rudele tanarului ucis in accidentul rutier
Familiile victimelor lui Mario Iorgulescu ar putea fi despagubite de stat / Colaj: FANATIK
ADVERTISEMENT

În septembrie 2019, Mario, fiul președintelui Ligii Profesioniste de Fotbal, Gino Iorgulescu, producea un accident teribil, în urma căruia un tânăr de 24 de ani își pierdea viața. Un an mai târziu, Mario Iorgulescu era trimis în judecată, însă, conform portalului instanțelor, procesul nu a trecut încă de camera preliminară.

Mario Iorgulescu a fost trimis în judecată pentru omor și riscă între 10 și 20 de ani de închisoare. El mai riscă între 1 și 5 ani pentru conducere pe drumuri publice a unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe însă magistrații vor trebui să stabilească dacă în cazul lui se poate vorbi și despre un concurs de infracțiuni. În această situație, procurorii ar putea solicita o pedeapsă orientată către maxim.

ADVERTISEMENT

Mai multe rude ale lui Dani Vicol, bărbatul ucis în teribilul accident rutier, cer despăgubiri de aproximativ 3 milioane de euro, iar pe Spitalul Universitar de Urgență Elias s-a constituit, de asemenea, parte civilă.

Automobilul condus de Mario Iorgulescu era asigurat de City Insurance, companie aflată în faliment

FANATIK a aflat însă că situația despăgubirilor pentru familia victimei s-ar putea complica serios din cauza falimentului asiguratorului automobilului condus de Mario Iorgulescu în noaptea accidentului.

ADVERTISEMENT

Astfel, bolidul Aston Martin era asigurat la compania City Insurance, care a intrat oficial în faliment în septembrie 2021. Acest ”detaliu” ar putea da peste cap întregul proces, după ce City Insurance a fost indicată ca ”parte responsabilă civilmente”, adică cea care ar trebui să suporte total sau parțial despăgubirile în acest dosar.

City Insurance nu va mai putea plăti eventualele despăgubiri în dosarul lui Mario Iorgulescu, și, conform legii, daunele pentru acest accident ar putea fi preluate de Fondul de Garantare a Asiguraților, o entitate care activează sub coordonarea Autorității de Supraveghere Financiară.

ADVERTISEMENT

Fondul de Garantare a Asiguraților este o persoană juridică de drept public, înființată prin legea 213/2015 și completată prin ordonanța de urgență 102/2021. Persoanele juridice de drept public sunt considerate: statul, autoritățile (centrale, locale, autonome), instituțiile publice, care se află sub coordonarea sau controlul guvernului, autorității locale sau parlamentului precum și operatorii economici constituiți de stat sau autorități locale.

Ce este și cum funcționează Fondul de Garantare a Asiguraților

În cazul de față, Fondul de Garantare a Asiguraților administrează sumele de bani proveniți de la asiguratorii autorizați de Autoritatea de Supraveghere Financiară și are ca scop protejarea creditorilor de asigurări de consecințele insolvenței unui asigurator.

ADVERTISEMENT

Mai exact firmele plătesc un procent din primele brute încasate de la asigurați către FGA, respectiv: 1%  – cotă de contribuție pentru asigurările generale și 0,4% cotă de contribuție pentru asigurările de viață.

Partea proastă pentru rudele victimei accidentului produs de Mario Iorgulescu este că FGA asigură despăgubiri în valoare maximă de 450.000 de lei, adică aproximativ 90.000 de euro. Departe de pretențiile pe care acestea le-au înaintat în prima fază a procesului.

Văduva victimei lui Mario Iorgulescu: ”Dacă firma a dat faliment, nu știu ce se va întâmpla”

Contactată de FANATIK, văduva victimei lui Mario Iorgulescu s-a arătat descumpănită de faptul că firma de asigurări nu mai poate plăti eventualele despăgubiri.

”Nu mă pricep, nu pot să vă spun cine va plăti despăgubirile. Dacă firma de asigurări a dat faliment, nu știu ce se va întâmpla. Dar sunt convinsă că se va ocupa avocatul nostru de acest caz. Din păcate, oricum, lucrurile se mișcă îngrozitor de încet”, a declarat Patricia Esmeralda Mincă, logodnica lui Dani Vicol, pentru FANATIK.

Conform unei liste publicate pe site-ul FGA, numele lui Mario Iorgulescu nu apare printre cele ale potențialilor creditori de asigurare ai companiei City Insurance, ceea ce înseamnă că în acest caz nu au fost demarate procedurile pentru recuperarea daunelor. Cel mai probabil, acest lucru se va întâmpla abia după o sentință definitivă în acest dosar.

Mario Iorgulescu a spulberat o mașină care circula regulamentar

Mario Iorgulescu a produs un teribil accident de circulație pe 8 septembrie 2019, pe șoseaua Chitila, în timp ce gonea cu peste 200 km/h. Fiul președintelui Ligii Profesioniste de Fotbal se afla sub influența alcoolului și a substanțelor interzise când a intrat pe contrasens și a lovit o mașină care circula regulamentar. În urma impactului, celălalt șofer a murit, iar Iorgulescu Jr a fost transportat la spital, de unde a plecat în Italia, acolo unde se află și astăzi.

”Arăt faptul că formulez această plângere penală împotriva numitului Iorgulescu Gino Mario deoarece consider că modul în care a acționat, în calitate de conducător auto, a dus la producerea accidentului ce a avut consecințe dezastruoase asupra întregii familii, solicitându-vă să aveți în vedere, în urma administrării probelor, inclusiv reținerea infracțiunii de omor în sarcina acestuia.

Cel puțin eu consider ca numitul Iorgulescu Gino Mario a folosit autoturismul său ca pe o armă, rezultatul fiind deja cel cunoscut, concubinul meu, Vicol Daniel Andrei, decedând pe loc, neavând nicio șansă de supraviețuire”, a scris logodnica lui Dani Vicol în plângerea penală formulată împotriva lui Mario Iorgulescu, potrivit unui document obținut în exclusivitate de FANATIK.

ADVERTISEMENT