Sport

Mario Marinică scrie istorie la Cupa Africii! Malawi s-a calificat pentru prima oară în optimi

Antrenorul român de 57 de ani, Mario Marinică, a reușit să califice Malawi pentru prima oară în optimi la Cupa Africii pe Națiuni, după un egal istoric cu Senegal și o victorie cu Zimbabwe.
20.01.2022 | 09:17
Mario Marinica scrie istorie la Cupa Africii Malawi sa calificat pentru prima oara in optimi
ADVERTISEMENT

Românul Mario Marinică a reușit o performanță la Cupa Africii pe Națiuni cu selecționata Malawi. „Flăcările” au terminat grupa cu patru puncte, după un meci egal cu Senegal și o victorie cu Zimbabwe, 2-1.

Singura înfrângere a antrenorului român de 57 de ani a venit în meciul al doilea cu Guineea, scor 0-1, când Malawi a pierdut nemeritat.

ADVERTISEMENT

Mario Marinică produce surpriza la Cupa Africii. A calificat-o pe Malawi în optimi: „Suntem în al nouălea cer”

Mario Marinică a fost extrem de euforic la finalul partidei cu Zimbabwe, mai ales că antrenorul nu a putut fi pe bancă din cauză că e infectat cu COVID-19 și a văzut meciul la televizor: „E o performanță extraordinară pentru Malawi să obținem patru puncte în grupă, suntem în al nouălea cer”.

Malawi a trecut prin clipe grele încă dinaintea startului competiției, nu mai puțin de șase jucători fiind infectați cu coronavirus: „Am jucat pentru întreaga țară, care a trecut multe probleme, inclusiv inundații, și jocul băieților le oferă tuturor un nou spirit, speranță. Ne-am împlinit misiunea, deși eu și mai mulți jucători ne-am infectat cu coronavirus”, a mai spus Mario Marinică.

ADVERTISEMENT

Malawi s-a calificat la Cupa Africii după 12 ani. E doar a treia participare din istorie

Traseul fostului antrenor al Rapidului a fost unul destul de bizar. Fără performanțe notabile în fotbalul românesc, Mario Marinică a fost instalat ca director tehnic al naționalei statului Malawi pe 10 noiembrie și avea misiunea dificilă să restructureze din temelii naționala și tot fotbalul din Malawi.

După doar o lună de zile, Marinică era desemnat selecționer interimar, iar o lună mai târziu reușește cea mai mare performanță din istoria fotbalului din Malawi.

ADVERTISEMENT

Malawi se află doar la a treia participare la Cupa Africii, ultima fiind cu 12 ani în urmă. Performanța este cu atât mai mare cu cât Mario Marinică a avut la dispoziție un lot destul de tânăr, media de vârstă a echipei fiind de 25 de ani.

Malawi era cotată cu cea mai mică șansă din grupă

Nimeni nu dădea nicio șansă de calificare reprezentativei din Malawi înainte de startul competiției, iar calificarea reușită de Mario Marinică poate fi considerată cea mai mare surpriză a competiției.

ADVERTISEMENT

Malawi a reușit să se califice după ce a prins unul dintre cele patru cele mai bune locuri trei la Cupa Africii. „Flăcările” se află în clasamentul FIFA abia pe locul 129 și era mai prost clasată decât toate adversarele.

Celelalte trei echipe din grupa B, Senegal e clasată pe locul 20, prima de pe continentul african, Guineea (81) și Zimbabwe (121).

Mario Marinică a debutat la Cupa Africii cu o remiză împotriva puternicii reprezentative a Senegalului, unde joacă Mendy (Chelsea), Koulibaly (Napoli), Gueye (PSG) și Mané (Liverpool), toți patru fiind titulari cu Malawi.

ADVERTISEMENT