News

Mariupol a devenit magnet imobiliar pentru ruşi. Cât costă un apartament în orașul devastat de război. Cererea este uriașă!

Rușii din Moscova, Sankt Petersburg și Krasnodar caută apartamente în Mariupol. Oamenii cred în "reînvierea" orașului sub "aripa" Rusiei.
30.06.2023 | 16:11
Mariupol a devenit magnet imobiliar pentru rusi Cat costa un apartament in orasul devastat de razboi Cererea este uriasa
Foto: Colaj Fanatik/Hepta.
ADVERTISEMENT

În urma unei invazii pe scară largă a Ucrainei, armata rusă a distrus complet orașul Mariupol și l-a capturat, demarând ulterior procesul de reconstrucție. Cu toate că propagandiștii raportează în mod regulat despre modul în care Mariupol “revine la viață”, o descoperire recentă a atras atenția publicului. Reclamele pentru achiziționarea de imobile în orașul ocupat au început să apară pe rețelele de socializare și site-urile  din Rusia.

Rușii au pus ochii pe Mariupol

Jurnaliștii din Sankt Petersburg au intervievat câțiva ruși care sunt în căutarea unor apartamente în Mariupol. Aproximativ o sută de grupuri pe VKontakte, una dintre cele mai populare rețele sociale din Rusia, publică anunțuri pentru cumpărarea, vânzarea și închirierea de proprietăți imobiliare în Mariupol.

ADVERTISEMENT

În cadrul unuia dintre cele mai mari grupuri, denumit “Imobilul Mariupol și Regiunea Azov”, mesajele celor care doresc să cumpere o casă sau un apartament au început să apară încă din 3 mai 2022, chiar în timpul luptelor în oraș. Cetățenii ruși din diferite regiuni, printre care Moscova, Sankt Petersburg, Krasnodar, Krasnoyarsk, Nijni Novgorod și altele, caută proprietăți în Mariupol. Aceștia acceptă apartamentele “în orice stare” și sunt pregătiți să le refacă după bombardamente.

Deși unii cumpărători au declarat pentru publicația Paper că recunosc Mariupolul ca parte a Rusiei și nu consideră achiziționarea de proprietăți în orașul ocupat drept riscantă, majoritatea celor intervievați nu au vizitat niciodată orașul invadat.

ADVERTISEMENT

Situația creează controverse și ridică întrebări cu privire la legalitatea și etica achiziționării de imobile într-un oraș ocupat în timpul unui conflict în desfășurare. Cu toate acestea, faptul că anunțurile pentru imobile în Mariupol continuă să fie publicate pe platformele online rusești atrage atenția asupra dimensiunii și complexității situației din estul Ucrainei.

Rușii cred în dezvoltarea orașului ocupat

Mariupol, orașul aflat sub controlul armatei ruse după invazia în Ucraina, atrage interesul unor ruși din diverse regiuni ale țării, care vor să achiziționeze imobile în acest oraș distrus de război. Persoane precum Olesia din Omsk, Eldar și Irina sunt convinse că investiția în Mariupol reprezintă o alegere oportună și văd un viitor promițător pentru acest oraș.

ADVERTISEMENT

Olesia, din Omsk, consideră că Mariupolul are un potențial de dezvoltare sub aripa Rusiei și crede într-un viitor strălucit pentru acest oraș. Ea consideră că Mariupolul va deveni un loc popular pentru recreere și turism și este sigură că dezvoltarea acestui oraș este de mare importanță pentru țară. Olesia nu se teme de posibilele ostilități din zonă, deoarece consideră că cel mai rău s-a întâmplat deja.

“Poate cuiva i se va părea ciudat, dar eu cred în dezvoltarea orașului. Cred că în viitor va deveni un loc popular pentru recreere și turism. Este de mare importanță pentru țara noastră. Orașul este un erou. Nu mă tem că ar putea suferi din cauza ostilităților. Cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla acolo s-a întâmplat deja”, explică Olesia.

ADVERTISEMENT

Motivul pentru care rușii se mută în Mariupol

Eldar, care este în căutarea unui apartament în Mariupol, este de părere că orașul va înflori în viitorul apropiat și va fi un loc ideal pentru relaxare. El este convins că granițele orașului sunt bine apărate de forțele armate și crede că războiul se apropie de final.

“Vreau să cumpăr imobiliare în Mariupol. Cred că în viitorul apropiat orașul va înflori și va deveni un loc perfect pentru relaxare. Nu cred că orașul ar mai avea de suferit. Granițele noastre sunt păzite de forțele armate, războiul se apropie de încheierea sa logică, cel puțin în această regiune”. remarcă Eldar.

Irina, care provine din Krasnoiarsk, și-a îndreptat atenția către Mariupol, deoarece își dorește să locuiască la malul mării într-un mediu cu o ecologie sănătoasă. Ea evidențiază faptul că în Mariupol există imobile la prețuri mai accesibile și oferte salariale mai atractive pentru soțul său, care lucrează ca electrician. De asemenea, consideră că ecologia orașului este mult mai bună decât în ​​Krasnoiarsk.

“Am început să căutăm locuințe în Mariupol, pentru că ne dorim să locuim la malul mării într-un loc cu ecologie mai bună. În Mariupol  sunt imobiliare destul de ieftine și oferte salariale mai atractive pentru soțul meu.  Orașul e curat și confortabil. Ostilitățile pot începe din nou acolo, dar războiul nu poate fi veșnic, spune Irina.

Prețuri accesibile, oferte generoase

Cu toate că există temeri cu privire la posibilitatea reluării ostilităților în Mariupol, mulți ruși își păstrează încrederea că războiul va avea un sfârșit și că orașul va intra într-o perioadă de dezvoltare și stabilitate. Proprietarii de imobile din Mariupol, orașul devastat de războiul din Ucraina, se grăbesc să vândă apartamentele lor, însă piața imobiliară din orașul ocupat se confruntă cu prețuri adesea umflate, conform informațiilor obținute de către Paper.

Deși orașul Mariupol nu apare în căutările pentru regiunile din Rusia pe site-ul Avito, anunțurile de vânzare de imobile sunt deja plasate în oraș. Pe Avito au fost postate până acum 70 de anunțuri de vânzare imobiliară în Mariupol, dintre care 34 sunt apartamente, 35 sunt case și doar unul este spațiu comercial. Conform informațiilor furnizate de Paper, apartamentele se vând în medie cu trei milioane de ruble, iar casele și terenurile cu 4,8 milioane de ruble (n.r. 260.000 de lei).

Potențialii cumpărători de apartamente și case din Mariupol susțin că există o mulțime de oferte pe piața imobiliară, dar prețurile sunt adesea umflate. Un apartament cu două camere, situat pe bulevardul Mira, este listat ca fiind cel mai scump apartament de pe Avito în Mariupol, având un preț de opt milioane de ruble (n.r. 415.000 de lei) . Imaginile de pe Google Maps dezvăluie că clădirile adiacente acestui apartament au fost afectate de mai multe bombardamente.

Situația din Mariupol este una dramatică, întrucât 90% din clădirile rezidențiale au fost distruse în timpul luptelor din 2022, conform unui raport al ONU. Cu toate acestea, în prezent au fost restaurate unele dintre clădiri, inclusiv prin implicarea unor companii din Sankt Petersburg.

Primarul din Sankt Petersburg a promis să “reînvie” orașul

Cu toate că Mariupolul ocupat încearcă să se refacă și să revină la normalitate, piața imobiliară se confruntă cu provocări majore, inclusiv prețurile exagerate și dificultățile de reconstrucție într-un oraș devastat de război.

Constructori și ingineri din Sankt Petersburg sunt implicați activ în eforturile de restaurare a orașului ucrainean Mariupol, care a suferit distrugeri masive în urma războiului. Guvernatorul Sankt Petersburgului, Alexander Beglov, a promis să “reînvie” cartierul central al Mariupolului, inclusiv clădirea în care se afla teatrul național care a fost aruncat în aer.

Costurile exacte ale construcției nu sunt cunoscute, dar se așteaptă ca finanțarea să provină din diverse surse, inclusiv din bugetul Sankt Petersburgului prin intermediul Fundației Pobeda, care nu dezvăluie public informații despre cheltuieli. În Mariupol, deja există o companie din Sankt Petersburg care lucrează la proiecte de reconstrucție, deși nu are un număr de telefon sau un site web.

Orașul Mariupol, înfrățit cu capitala de nord a Rusiei

Pe 1 iunie 2022, guvernatorul Sankt-Petersburgului, Alexander Beglov, și primarul pro-rus al Mariupolului, Konstantin Ivașcenko, au semnat un acord de înfrățire între cele două orașe. Semnarea acestui document a fost anunțată cu o săptămână înainte, pe 24 mai, imediat după ce armata rusă a capturat Mariupolul și după o convorbire telefonică între liderii celor două orașe și șeful Republicii Populare Donețk, Denis Pușilin.

Cu toate acestea, nici administrația Sankt Petersburgului, nici autoritățile autoproclamate ale Republicii Populare Donețk și nici primarul pro-rus al Mariupolului, Konstantin Ivașcenko, nu au făcut public textul acordului de înfrățire, astfel încât nu se cunosc în detaliu obligațiile părților implicate.

În urma semnării acordului, Beglov a declarat că orașul rus este pregătit să contribuie la “renașterea” Mariupolului. Administrația Sankt Petersburgului a anunțat înființarea unui “centru de coordonare a proiectelor” pentru restaurarea orașului.

ADVERTISEMENT