News

Marius Budăi, declarația care a speriat pe toată lumea. Ce se întâmplă cu pensiile românilor: “Până în 2070 trebuie să fim săraci”

Marius Budăi, declarația care a speriat pe toată lumea. Ministrul muncii a anunțat că majorarea de pensii ar putea fi blocată în următorii ani din cauza PNRR.
17.04.2023 | 21:43
Marius Budai declaratia care a speriat pe toata lumea Ce se intampla cu pensiile romanilor Pana in 2070 trebuie sa fim saraci
Marius Budăi, declarația care a speriat pe toată lumea. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Marius Budăi, declarația care a speriat pe toată lumea. Ministrul muncii a anunțat că majorarea de pensii ar putea fi blocată în următorii ani din cauza PNRR. Practic, Budăi a lăsat să se înțeleagă că pensiile nu ar putea să crească mulți ani de acum înainte din cauza înțelegerii cu Uniunea Europeană.

Marius Budăi, declarația care a speriat pe toată lumea

Budăi îi acuză pe ”cei care au scris PNRR” că au vrut ca românii să fie săraci timp de 50 de ani, pentru că au acceptat ca în PNRR să apară un procent obligatoriu de maximum 9.4% din PIB pentru pensii. “Eu am primit o întrebare de la Comisia Europeană. Domnule, ce ați avut în cap când ați scris acest procent și de ce până în 2070? Că noi nu înțelegem. Din păcate le-am spus că nici eu nu înțeleg. Vedeți dumneavoastră, și acum nu că vorbim de 9,4. Putem spune 9,1 sau 18,9 sau 15 sau oricât vreți dumneavoastră.

ADVERTISEMENT

Însă eu am studiat toate legislațiile din toate statele membre și toate PNRR-urile din statele membre ale Uniunii Europene. Niciun stat membru nu și-a impus o asemenea plafonare“, a explicat Marius Budăi. Potrivit ministrului muncii în țările din UE media banilor alocați pensiilor, raportat la PIB, e undeva între 12.5% și 13%.

“Întrebarea ar putea continua. Domnule, de ce tu, ca și guvernant la acest moment, știind că în Uniunea Europeană 12,5-13 este media cu plata pensiilor din PIB în statele din Uniunea Europeană, tu îţi dorești ca țara ta să fie mai săracă, ca seniorii tăi să fie mai săraci cu 3% ca media Uniunii Europene? Doar dacă îi urăști, din punctul meu de vedere, poți să faci așa ceva, că altfel nu văd de ce să pui o asemenea plafonare.

ADVERTISEMENT

Deci, niciun PNRR nu și-a propus să plafoneze așa ceva, să treacă vreun procent anume și nicio legislație a unor state membre nu cuprinde așa ceva. Până în 2070 trebuie să fim săraci. Că așa au considerat unii la acel moment”, a completat Marius Budăi, conform Antena 3. Între timp, ministrul muncii a promis că nu va face nicio tăiere de pensii chiar dacă va veni criza.

”Dacă alți colegi din coaliție, dacă oricare alt politician gândește prin reformă doar tăieri de venituri de la cetățeni, noi, PSD, ne despărțim de acest lucru. Dacă se va pune acestă problemă și dacă colegii din PNL vor veni cu această problemă, eu vă spun că la toate ședințele din coaliție la care am fost prezent nici măcar nu s-a pus această problemă.

ADVERTISEMENT

Însă, dacă ajungem la capitolul bunuri și servicii, la unele lucruri la care considerăm oportun că le mai putem amâna, cu siguranță că vom face acest lucru. Trebuie să luăm măsurile ca atare. Nu avem, la ora actuală, nivelul de salarii din România, fie că vorbim de privat sau de bugetari, care să permită reduceri de venituri”, e explicat ministrul PSD.

Cel care a speriat puțin populați a fost ministrul Marcel Boloș, care anunța că reformele nu se fac cu mănuși de catifea, deci ar putea exista tăieri salariale și concedieri. ”Pe bună dreptate, Comisia ne solicită această condiţie, pentru că sunt volume de cheltuieli foarte mari şi trebuie să avem fondurile alocate.

ADVERTISEMENT

Reformele în general nu se fac cu mănuşi de catifea, acest lucru este limpede, cred, pentru toţi şi toată lumea conştientizează: în orice stat membru s-au făcut reforme, nu s-au făcut cu mănuşi de catifea. Ele presupun, pe fond, şi măsuri care nu plac mai ales celor pe care îi afectează. Noi am fost, în reformele specifice pe ţară, avertizaţi că şubrezim sustenabilitatea finanţelor publice mai ales prin deciziile ad-hoc de majorare a pensiilor sau a salariilor bugetarilor”, a declarat Marcel Boloș.

ADVERTISEMENT