News

Marius Budăi, noi precizări despre reforma pensiilor. “Sistemul public de pensii nu este afectat”

Ministrul muncii a precizat că proiectul de lege adoptat miercuri de guvern nu afectează beneficiarii sistemului public de pensii.
29.12.2022 | 10:44
Marius Budai noi precizari despre reforma pensiilor Sistemul public de pensii nu este afectat
Ministrul muncii a venit cu noi precizări legate de pensii Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Ministrul muncii a venit cu precizări suplimentare, după ce guvernul a adoptat miercuri proiectul de lege privind reforma pensiilor speciale.

Marius Budăi, noi precizări despre reforma pensiilor

Marius Budăi a explicat dacă reforma va afecta şi sistemul public de pensii.

”Cu precizarea că nu vorbim de sistemul public de pensii.  În acest proiect nu se face referire la pensionarii din sistemul public de pensii”, a declarat ministrul muncii în cadrul unei emisiuni la Antena 3 CNN, subliniind că sub nicio forma nu există riscul ca pensiile să scadă.

ADVERTISEMENT

Marius Budăi a dat asigurări și că plata pensiilor nu va întârzia luna viitoare și că vor fi plătite începând din 3 ianuarie.

“Pensiile nu întârzie. Este început de an bugetar. Pe 2 ianuarie când începem anul bugetar vom avea deschidere de conturi, virări de sume către Poșta Română. Începând din 3 ianuarie se vor plăti pensiile.

ADVERTISEMENT

Am discutat cu cei de la Poșta Română și ca de fiecare dată, le mulțumesc că au înțeles situația. Se va lucra și în weekend așa astfel încât în calendarul stabilit pensiile să fie plătite”, a mai spus titularul portofoliului de la muncă.

Ministrul a precizat și care sunt categoriile de pensionari ale căror pensii vor fi ajustate.

“Sunt cei care sunt cuprinși în cele șase legi menționate în PNRR și în solicitarea Comisiei Europene asupra pensiilor militare. Vorbim aici de cele două legi din justiție și anume de statutul magistraților și de statutul personalului auxiliar din instanțele de judecată.

ADVERTISEMENT

Vorbim de diplomați, de personal al Curții de Conturi, vorbim de funcționarii publici, parlamentari și de personalul navigant și, bineînțeles militarii.

Noi vorbim de un calcul. Principiul de bază este cel anunțat, și anume să nu mai depășească nici pensie, salariu.

ADVERTISEMENT

Vorbim într-adevăr de calcul fără a produce retroactivitate și fără a fi afectată partea de contributivitate. Pentru cei care depășesc cu pensia dumnealor valoarea netă a veniturilor, va fi o recalculare și vor intra în plată cu noul cuantum pe viitor.

Pensiile militare au prevedere în acest act normativ.

Este o schimbare a modului de calcul de la cele 6 luni din ultimii 5 ani, la 12 luni din ultimii 5 ani, cu precizarea că pensiile militare îndeplineau criteriile din PNRR și că pensiile militare au avut deja două reforme, una în 2015 cu legea 223 și alta în 2017 cu ordonanța 57 și 59 bineînțeles, și aici inițiatorii au fost miniștri de resort.

Dumnealor au deja plafonat venitul din 2019 şi schimbat modul de calcul, deci calcului este doar pentru viitor. Şi nicio pensie militară nu depășește din datele pe care le avem de la ministerele de resort în momentul activității”, a mai declarat ministrul Budăi.

ADVERTISEMENT