News

Mărturii cutremurătoare ale românilor din Israel, după ce au ajuns în țară. “Ne-am văzut că murim toți”

Peste 300 de români au fost repatriați noaptea trecută de MAE din Israel. Mărturiile lor sunt cutremurătoare. Alți români așteaptă să fie aduși acasă în siguranță
08.10.2023 | 12:06
Marturii cutremuratoare ale romanilor din Israel dupa ce au ajuns in tara Neam vazut ca murim toti
Sute de români au fost repatriați cu aeronave TAROM Sursa foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea
ADVERTISEMENT

Un număr de 346 de români și străini au fost repatriați din Israel în noaptea de sâmbătă spre duminică. Aceștia au fost aduși acasă cu două curse operate de compania Tarom, a informat Ministerul Afacerilor Externe.

Mărturii cutremurătoare ale românilor din Israel, după ce au ajuns în țară

Alte câteva sute de români sunt încă blocați în țara aflată în stare de război și așteaptă ajutorul autorităților române, care au emis o alertă de călătorie pentru Israel. Autorităţile îi sfătuiesc să se adăpostească în clădiri şi atunci când situaţia o va permite, să părăsească ţara. În Israel sunt stabiliți peste 200.000 de români.

ADVERTISEMENT

“Totodată, reprezentanţii Celulei de Criză a MAE s-au coordonat cu autorităţile israeliene şi cu Patriarhia Română pentru gestionarea grupurilor de cetăţeni români şi de pelerini români aflaţi pe Aeroportul Ben Gurion, în vederea asigurării cazării acestora, până la identificarea unor soluţii de repatriere.

MAE foloseşte acest prilej pentru a adresa mulţumiri autorităţilor israeliene pentru sprijinul oferit în vederea repatrierii în siguranţă a cetăţenilor români”, se precizează într-un comunicat de presă al ministerului transmis duminică.

ADVERTISEMENT

Cei care au ajuns noaptea trecută în țară vorbesc despre clipele de groază prin care au trecut până au reușit să părăsească teritoriul Israelului, aflat sub atacul Hamas.

”Nu ştiu, că murim, (a fost n.r.) primul instinct. Că murim. Am văzut copii ţipând, alergând… A fost îngrozitor, o experienţă de nedescris. Toată lumea a fugit, toată lumea urla, era dezorientată, se auzeau bombele şi rachetele cum treceau.

ADVERTISEMENT

Ne-am văzut că murim toţi în momentul când ne-a spus să ne adăpostim în buncăre, că se trage, că-s bombele detonate şi noi le-am auzit, am văzut rachetele, evident că toată lumea s-a gândit că o să moară”, a declarat o româncă pentru Obsrvator News.

”Mi-a fost foarte frică, a fost odios. Noi am fost pelerini în Ţara Sfântă şi ne-am pus nădejdea în Dumnezeu şi El ne-a scos. Experienţa… tristă, repet, foarte tristă!”, a declarat o altă româncă revenită în țară.

ADVERTISEMENT

Experiența a fost înfricoșătoare și pentru cei stabiliți în Israel, care au mai auzit sunetul alarmelor ce anunță atacuri aeriene și care au fost luați prin surprindere de amploarea atacului.

”M-am trezit în sunetul alarmelor. În mod normal e ceva obişnuit, aşa că m-am pus înapoi la somn, dar apoi am zis: ok, trebuie să facem ceva şi i-am promis soţiei mele că atunci când va începe ceva serios ne vom muta.

Ea este din Polonia şi avem trauma oamenilor din al Doilea Război Mondial. Aşa că i-am promis că dacă se întâmplă ceva plecăm şi asta arăta ca ceva serios”, a povestit un bărbat revenit în țară.

Cetățenii români care se află pe teritoriul Israelului se pot adresa Ambasadei României la Tel Aviv şi își pot anunța prezenţa în regiune.

ADVERTISEMENT
Tags: