News

Primii români din Gaza au ajuns în țară, însoțiți de premierul Ciolacu. Alți 51 de cetățeni sunt blocaţi la ieşirea din Fâşie. Update

Românii evacuați din Fâșia Gaza au ajuns în țară cu o cursă specială. Aceștia sunt însoțiți de premierul Marcel Ciolacu.
08.11.2023 | 21:53
Primii romani din Gaza au ajuns in tara insotiti de premierul Ciolacu Alti 51 de cetateni sunt blocati la iesirea din Fasie Update
Primii români din Fâșia Gaza vor ajunge în țară, însoțiți de premierul Ciolacu. Foto Facebook MAE
ADVERTISEMENT
08-11-2023
19:58

Avionul românilor evacuați din Gaza a aterizat în România. La bordul aeronavei se află și premierul Ciolacu

Miercuri seara, în jurul orei 21:50, aeronava cu românii salvaţi din Fâșia Gaza a aterizat la Baza Aeriană 90. Vorbim de primii cetățeni pentru care s-a reuşit evacuarea din Fâşie după o lună de bombardamente.

Cursa specială TAROM i-a adus acasă pe primii 93 de români evacuați din teritoriul controlat de Hamas. La bordul aeronavei se află și premierul Marcel Ciolacu, care a mers în Egipt, la Cairo, pentru a-i întâmpina pe români.

Cei 93 de cetățeni români și familiile acestora au fost preluați din punctul de trecere a frontierei Rafah de către reprezentanții Ambasadei României în R.A. Egipt și sunt însoțiți până la Cairo de către o echipă mobilă din cadrul Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză a MAE”, a transmis MAE, în noaptea de marți spre miercuri.

08-11-2023
15:42

Punctul de la Rafah a fost închis, 51 de români care trebuiau evacuaţi rămân în Gaza

Evacuarea din Fâşia Gaza a celor 51 de cetăţeni români şi membri de familie care primiseră acordul autorităţilor israeliene şi egiptene pentru tranzitarea punctului de trecere a frontierei de la Rafah va avea loc la o dată ulterioară, în condiţiile în care acesta a fost închis pentru tranzitul persoanelor, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe.

“În continuarea informaţiilor transmise în dimineaţa zilei de 8 noiembrie 2023, privind evacuarea din Fâşia Gaza a 51 de cetăţeni români şi membri de familie, care primiseră acordul autorităţilor israeliene şi egiptene pentru tranzitarea punctului de trecere a frontierei de la Rafah, Ministerul Afacerilor Externe precizează că, la acest moment, potrivit informaţiilor din teren, punctul de frontieră amintit anterior a fost închis pentru tranzitul persoanelor.

Astfel, evacuarea grupului sus-menţionat va fi posibilă la o dată ulterioară, după redeschiderea punctului de trecere Rafah”, se arată într-un comunicat MAE.

Primii români din Fâșia Gaza vor ajunge în țară, însoțiți de premierul Ciolacu, miercuri, 8 noiembrie. Cei 93 de cetățeni au fost evacuați, marți, din Fâșia Gaza prin punctul de frontieră Rafah.

Primii români din Fâșia Gaza vor ajunge în țară

Aceștia se află în Egipt, în drum spre Cairo, potrivit Ministerului Afacerilor Externe. Românii care au scăpat din infernul din Gaza vor ajunge în România prin intermediul unor zboruri speciale.

ADVERTISEMENT

„Cei 93 de cetățeni români și familiile acestora au fost preluați din punctul de trecere a frontierei Rafah de către reprezentanții Ambasadei României în R.A. Egipt.

„Sunt însoțiți până la Cairo de către o echipă mobilă din cadrul Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză a MAE. Cetățenii evacuați urmează să ajungă în România prin intermediul unor zboruri speciale”, a transmis MAE.

ADVERTISEMENT

De altfel, românii din Fâșia Gaza se vor întâlni, miercuri, cu premierul Marcel Ciolacu, care este așteptat în Egipt. Surse guvernamentale au precizat pentru News.ro, că prim-ministrul va reveni în țară alături de românii scoși din Gaza.

Încă 51 de români vor fi evacuați

Alți 51 de cetățeni români urmează să fie evacuați de pe teritoriul palestinian, potrivit unui anunț al Ministerului Afacerilor Externe. De asemenea, de pe lista celor de ieri, în care erau incluse 103 persoane, au mai rămas 10 români. Toți ar urma să iasă, în curând, din Fâșia Gaza.

ADVERTISEMENT

Ei vor fi repatriați cu mai multe curse speciale Tarom. Alături de ei ar urma să urce și 36 de cetățeni din Republica Moldova. Totodată, ministrul de Externe specifică faptul că numărul celor care au solicitat să fie scoși din Gaza a crescut, ajungând la circa 300.

„MAE continuă dialogul cu autoritățile israeliene și egiptene în vederea facilitării evacuării și a celorlalți cetățeni, în funcție de evoluțiile din teren și de acordul părților implicate. Totodată, o echipă consulară mobilă a Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză, dotată cu mijloace mobile de acordare a asistenței consulare, rămâne disponibilă în zona punctului de trecere Rafah pentru a oferi asistență consulară în continuare.

ADVERTISEMENT

MAE subliniază că situația de securitate din regiune se menține complexă și volatilă, ceea ce implică adaptarea constantă a planurilor de evacuare, în funcție de factorii din teren, astfel încât siguranța persoanelor evacuate să nu fie pusă în pericol”, este mesajul transmis de MAE, pe pagina oficială de Facebook.

ADVERTISEMENT