Life

Mașina Dacia care a fost un eșec colosal. Modelul a ajuns să fie, până la urmă, interzis

Modelul de mașină Dacia care a fost interzis în România. Autovehiculul a fost un eșec total. Din ce motiv nu a mai fost produs?
20.04.2023 | 09:20
Masina Dacia care a fost un esec colosal Modelul a ajuns sa fie pana la urma interzis
Ce model de Dacie a fost interzis a se mai fabrica. Sursa foto: TurboMAG
ADVERTISEMENT

Un model de mașină Dacia, construit la ordinul fostului lider comunist, Nicolae Ceaușescu, a fost un eșec total. Se spune că dictatorul și-ar fi dorit să fie primul autovehicul electric, fabricat în România. S-a produs până în 1990, an în care autoritățile au interzis să mai fie făcut.

Modelul de Dacia care nu i-a cucerit pe români. A fost un real eșec

Puțini români cunosc faptul că Nicolae Ceaușescu, înainte de Revoluția din 1989, care i-a adus moartea, avea un proiect ambițios. Fostul șef de stat, văzând că țara pe care o reprezintă poate livra energie electrică într-o cantitate semnificativă, s-a gândit la realizarea unei mașini pe care să o încarci acasă, la o priză normală, informează gadgetreport.ro

ADVERTISEMENT

Dacia Lăstun sau Dacia 500 a fost o versiune a ”Daciei” actuale, din perioada comunismului, și care a mai rezistat foarte puțin pe piața auto după căderea regimului. Tipul de autovehicul a fost unul extrem de controversat, iar cei care au apucat să-l ”testeze” s-au declarat dezamăgiți.

Dacia 500 s-a dorit a fi un model agreabil cetățeanului, ușor de construit și de întreținut, inspirat din cel al Europei Occidentale, Fiat 500. Muncitorii de la uzina Tehnometal din Timișoara aveau să fie producătorii, aceiași care în trecut realizau cuști pentru transportul animalelor.

ADVERTISEMENT

Dacia Lăstun, fabricată cu economie

Inginerii, la cerințele dictatorului, au trebuit să facă o Dacia Lăstun care să nu cântărească mai mult de 500 de kilograme, să nu aibă decât un consum redus de trei litri la 100 de kilometri, să nu fie mai mare de trei metri, iar prețul de vânzare să fie similar cu cel al unui televizor.

”Lăstun a pornit dintr-o altă mașină, un Break, pe care inginerul l-a tăiat. Visa să construiască o maşină de raliuri cu tracţiune integrală. „Directorul […] a avut o idee bună şi a expus maşina în faţa conducerii din PCR. Ne-am trezit că dintr-o joacă de tânăr inginer s-a născut un proiect competitiv, Lăstunul, dezvoltat de Institutul Naţional de Motoare Termice”, potrivit unei declarații a inginerului Dan Bobescu.

ADVERTISEMENT

În anul 1984 s-a lansat pe piața auto, pentru prima oară, Dacia Lăstun. Prototipul de atunci era numit ”Egreta”, dar nu l-a încântat prea mult pe Nicolae Ceaușescu, astfel că s-a făcut un altul, intitulat ”Student”, care putea fi achiziționat și de tinerii la început de carieră.

În cele din urmă , nici ”Student” nu a funcționat prea bine, așa că s-a ajuns la etapa în care a apărut a treia versiune a Dacia 500,  cu fabricație din fibră de sticlă și elemente de tablă. Totuși, nicio variantă nu s-a dovedit a fi utilă, deoarece s-a făcu compromisuri tehnice.

ADVERTISEMENT

Nicolae Ceaușescu avea planuri mărețe cu Dacia Lăstun, dar materialele de lucru erau unele de proastă calitate. În perioada comunismului, fiind criză de tablă, iar fostul dictator dorindu-și să se facă economie, inginerii din domeniul auto au folosit pentru Dacia 500 o tablă foarte subțire sau un compozit din poliester.

”Cu multă muncă, fantezie şi investiţii ar fi putut să devină ceea ce este astăzi Smart sau alte maşini de oraş. Din păcate a fost un proiect politic, ca atare s-au făcut compromisuri tehnice”, a mai detaliat inginerul Dan Bobescu.

Masa maximă admisă pentru Dacia Lăstun era de 860 de kg, iar interiorul, pe lângă alte componente, era unul foarte incomod. Pe lângă faptul că era mic, scaunele erau din plastic și tapițate cu vinil. De asemenea, ca să poți transporta un obiect de dimensiuni mari, portbagajul presupunea să înclini bancheta din spate.

De ce nu au fost românii mulțumiți de Dacia Lăstun

Românii care au apucat să achiziționeze o Dacia 500 au făcut numeroase plângeri la Protecția Consumatorului. Cele mai dese reclamații erau: ”contactul de pornire se blochează”, ”timoneria carburatorului s-a deformat”, ”bobina de inducţie s-a ars”, ”uşile nu se închid bine, rezultând o pătrundere abundentă a apei în interior la ploaie”, ”toba de eşapament a căzut”, ”defecţiuni la pompa de benzină”, ”cutia de viteză blocată”.

În urma plângerilor, în martie 1990, reprezentanții Comisiei Naționale pentru Standarde Metrologice și de Calitate au hotărât să interzică fabricarea modelului Dacia Lăstun. Au fost mai fost comenzi care au ajuns la clienți în 1992, același an în care a fost închis și producătorul auto, uzina Tehnometal din Timișoara.

ADVERTISEMENT
"Sunt uimit că soția mea poate ieși singură pe stradă". Un tânăr din Guatemala, surprins de ce a descoperit în România
Ar fi o lovitură de proporții! Mouratoglou a făcut anunțul, la 3 luni...
Ar fi o lovitură de proporții! Mouratoglou a făcut anunțul, la 3 luni de la încheierea colaborării cu Halep
„E greu să găsești un bărbat”. Țara care are cea mai scăzută rată...
„E greu să găsești un bărbat”. Țara care are cea mai scăzută rată a natalității. De ce le este frică femeilor să devină mame
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că...
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că vorbește cu români. Toată lumea a rămas fără reacție
FOTO Austriecii de la Strabag pregătesc în România prima inaugurare importantă din 2024...
FOTO Austriecii de la Strabag pregătesc în România prima inaugurare importantă din 2024 pe infrastructura rutieră
Decizie definitivă în
Decizie definitivă în "duelul eclerurilor". Cine a câştigat procesul dintre Jamila şi Laura Laurenţiu
Tehnica simplă de respirație pentru liniștire. Cele două cuvinte pronunțate la inspirare-expirare
Tehnica simplă de respirație pentru liniștire. Cele două cuvinte pronunțate la inspirare-expirare
„Nu am suportat să văd oameni fericiţi”. Declarația șocantă făcută de elevul care...
„Nu am suportat să văd oameni fericiţi”. Declarația șocantă făcută de elevul care a omorât-o pe Melis, în Grădina Botanică
Noua lege a pensiilor din 2024. Tot ce trebuie să știe fiecare pensionar
Noua lege a pensiilor din 2024. Tot ce trebuie să știe fiecare pensionar
A murit Paolo Taviani, un legendar regizor italian
A murit Paolo Taviani, un legendar regizor italian
Cum arată Bianca Drăgușanu nemachiată, la 41 de ani. Imaginile fac senzație pe...
Cum arată Bianca Drăgușanu nemachiată, la 41 de ani. Imaginile fac senzație pe internet! FOTO
Lia Bugnar, dezvăluirea momentului despre un actor din Clanul: Sunt leşinată după el!
Lia Bugnar, dezvăluirea momentului despre un actor din Clanul: Sunt leşinată după el!
Godină și Cioroianu, contre dure în cazul Șercan: „Un dobitoc care lucrează vremelnic...
Godină și Cioroianu, contre dure în cazul Șercan: „Un dobitoc care lucrează vremelnic acolo”
Țara unde se poate trăi decent cu puțin peste 2.000 de lei. Este...
Țara unde se poate trăi decent cu puțin peste 2.000 de lei. Este una dintre cele mai căutate destinații turistice din lume